Η επικοινωνιακή πολυπραγμωσύνη του τέως υπουργού οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη παρέχει σε τούτη την επικοινωνιακή καταιγίδα πλούσιο υλικό στο προπαγανδιστικό επιτελείο που εκτελεί το σχέδιο. Όλη η προσπάθεια κατατείνει στο συμπέρασμα ότι αν η κυβέρνηση είχε υποταχθεί εξ αρχής όλα τώρα θα ήταν καλύτερα, ρόδινα τουλάχιστον, ενώ η διαπραγματευτική προσπάθεια σήμανε μόνο σπατάληση πόρων και χρόνου που αναπληρώνονται τώρα με διπλάσιο κόπο και έξοδα.
Μια τέτοια παραδοχή βέβαια δεν σημαίνει μόνο κριτική για διαπραγματευτικές αστοχίες αλλά κυρίως αφορισμό της προηγούμενης άποψης περί καταγγελίας των μνημονίων και του αδιεξόδου που αυτά προκαλούν, εγκατάλειψη κάθε σκέψης για ένα άλλο σχέδιο, ακόμη και αντιμέτρων, τα οποία θα εξισορροπούν την μνημονιακή κοινωνική λαίλαπα.
Σε κυριακάτικες εφημερίδες, για παράδειγμα, έδωσαν και πήραν οι αναφορές για το σχέδιο που ετοίμαζε «μυστικά» ο τέως υπουργός το οποίο είχε και πρόβλεψη για υποκλοπή των ΑΦΜ των ελλήνων πολιτών προκειμένου να μπορεί με το πάτημα ενός κουμπιού να αλλάξει τα δεδομένα αν προέκυπτε ανάγκη αλλαγής νομίσματος και εξόδου από το ευρώ. Ήταν τόσο «κρυφό» το «διαβολικό» αυτό σχέδιο που το είχε παρουσιάσει ο ίδιος ο κ. Βαρουφάκης σε επενδυτές, και στελέχη διεθνών hedge funds, με συντονιστή τον βαρόνο Νόρμαν Λάμοντ, έναν Τόρυ πρώην υπουργό Οικονομικών επί πρωθυπουργίας Τζον Μέιτζορ.
Δηλαδή; Μια αριστερή «συνωμοσία» οι λεπτομέρειες της οποίας γίνονται αντικείμενο συζήτησης σε μάζωξη καπιταλιστών. Αλλά επειδή οι τίτλοι μένουν, το πρόβλημα που αναδείχθηκε γιατί ήταν πιασάρικο ήταν το «χακάρισμα» των ΑΦΜ. Μια ομάδα τεχνοφρικιών στον αιώνα μας νοστιμεύει πάντα μια «συνωμοσία». Ο παραλογισμός φυσικά χτυπάει κυριολεκτικά κόκκινο, καθότι, αν κάτι αποκαλύπτεται, αυτό δεν είναι ότι ο τέως υπουργός σχεδίαζε κάτι τέτοιο, να φτιάξει δηλαδή κάτι σαν διπλά βιβλία, αλλά ότι τα σχετικά στοιχεία δεν ήταν στη διάθεση των υπηρεσιών του, παρά σε μια άλλη αρχή, η οποία δεν δίνει αναφορά στον υπουργό που είναι υποτίθεται ο καθ’ ύλην αρμόδιος για έσοδα και ελέγχους σε τούτη τη χώρα. Σαν να σε κατηγορεί η τράπεζα γιατί θέλεις να ξέρεις τον αριθμό λογαριασμού των καταθέσεών σου. Και αφήνω στην ευχέρεια καθενός να κρίνει την αποτελεσματικότητα, αυτού που ο κ. Βαρουφάκης λέει, ότι με το σχέδιο αυτό δηλαδή θα δημιουργούσε «ένα παράλληλο τραπεζικό σύστημα αυτού του τύπου, … για να δημιουργήσει ρευστότητα σε ότι αφορά το ευρώ και να διαχειριστεί αυτό που ο ΣΥΡΙΖΑ αποκάλεσε «οικονομική ασφυξία» από την Ευρωπαϊκή κεντρική τράπεζα». Για όλα αυτά η κυβέρνηση λέει ότι δεν ήξερε ούτε ξέρει τίποτα.
Το ζήτημα όμως εδώ δεν είναι αν το σχέδιο έπασχε από ελαφρότητα αλλά η σκέψη καθαυτή και μόνο, για ένα σχέδιο. Σε αυτό παιχνίδι συνεργεί με τις απανωτές άστοχες δηλώσεις του ο κ. Βαρουφάκης. Το πράγμα δηλαδή κατατείνει στην εγκατάλειψη κάθε δεύτερης σκέψης. Τώρα δε που υπάρχει συμφωνία όλο το θέμα είναι η κυβέρνηση να μην φέρει αντιρρήσεις στην νέα τρόικα, να είναι καλόβολη, να ξεχάσει τον παλιό «κακό» της εαυτό, ούτε καν αντίμετρα να μην ετοιμάζει στον κοινωνικό χαλασμό που συνεχίζεται, κι ούτε να εκστομίζονται κουβέντες όπως «αναγκαζόμαστε να εφαρμόζουμε μέτρα με τα οποία δεν συμφωνούμε και την αποτελεσματικότητα των οποίων αμφισβητούμε». Ακόμη και οι οχληρές τύψεις και οι αριστερές ερινύες για την συμφωνία καλό είναι να μην υπάρχουν, η αμνησία είναι χρήσιμη, είναι η βάση στην επιδίωξη της ευδαιμονίας.
Εν ολίγοις καλό είναι να λησμονηθούν τα ανθρωπιστικά προτάγματα, το μόνο ΑΦΜ που είναι νόμιμο είναι αυτό του άπατου κυνισμού.
* Ο δημοσιογράφος του ρ/σ “Στο Κόκκινο 93,4” Απόστολος Λυκεσάς αρθρογραφεί καθημερινά στο alterthess.gr. Ακούστε ζωντανά στο “Κόκκινο 93,4” την εκπομπή “Ορθά- Κοφτά” με τον Απόστολο Λυκεσά Δευτέρα- Παρασκευή 11:00-12:00. Επικοινωνία με τον Απόστολο Λυκεσά στο [email protected].