Ο Δημήτρης Κουφοντίνας βρίσκεται, την Κυριακή 24/1, στην 17η ημέρα απεργίας πείνας, μόνο με νερό, και σε πλήρη απομόνωση, με δυσκολίες να τίθενται στην επικοινωνία του ακόμη και με τη νομική του εκπροσώπηση, όπως είπε στο ραδιόφωνο του ΤΡΡ, και την εκπομπή «Πότε Βούδας, Πότε Κούδας» η συνήγορος του, Ιωάννα Κούρτοβικ. Η εικόνα που καταγράφει η γνωστή δικηγόρος δείχνει όχι μόνο την εκδικητική και βάρβαρη στάση της κυβέρνησης απέναντι στον συγκεκριμένο κρατούμενο, αλλά και τις άθλιες συνθήκες που επικρατούν στο νοσοκομείο όπου βρίσκεται, όπου υπάρχουν μόλις δύο νοσηλεύτριες για μια φυλακή 700 κρατουμένων. 

Όπως μας είπε, ο Δημήτρης Κουφοντίνας «είναι κλεισμένος στο κελί αυτό της νοσηλείας, το αναρρωτήριο των φυλακών Δομοκού, οπότε η καθημερινή επικοινωνία μαζί του δεν είναι δυνατή, επικοινωνούμε μέχρι ένα σημείο με τη φυλακή όσο αυτό είναι δυνατό. Είναι ουσιαστικά ένα κελί με απομόνωση, όπου η παρακολούθησή του, ελλείψει επαρκούς νοσηλευτικού προσωπικού, γίνεται από κάμερα, από δύο νοσηλεύτριες οι οποίες είναι οι μόνες που υπάρχουν στο 24ωρο, που καλύπτουν τις 24ωρες ανάγκες της φυλακής των εφτακοσίων κρατουμένων που είναι μέσα. Έτσι και αλλιώς αυτή είναι η κατάσταση σε όλες τις φυλακές της Ελλάδας πρέπει να πούμε, και έχουμε την ελπίδα ότι εν πάση περιπτώσει η φυλακή προσπαθεί να ανταποκριθεί, αλλά οι δυνατότητες είναι πάρα πολύ περιορισμένες. Γι’ αυτό ζητάμε και να πάει σε νοσοκομείο. 

Να πω στο σημείο αυτό, επειδή μεταφέρθηκε δύο φορές σε νοσοκομείο, ό,τι την πρώτη φορά ο ίδιος αρνήθηκε ιατρικές πράξεις και αρνήθηκε και τη νοσηλεία. Είχε μεταφερθεί έτσι και αλλιώς με τη βία. Τη δεύτερη φορά πήγε με τη δική του θέληση, είπε ότι θέλει να μείνει στο νοσοκομείο. Το νοσοκομείο δεν τον δέχτηκε και επέστρεψε στις φυλακές Δομοκού. Δεν δεχόταν να αποδεχτεί ιατρικές πράξεις, να βάλει ορό, και θέλω να πω ότι αυτό δεν είναι σύννομο: ο νόμος ορίζει ότι ο κρατούμενος, πρέπει να μεταφερθεί σε νοσοκομείο αν έχει ανάγκη από ιατρική παρακολούθηση. Εάν πρέπει να γίνουν περαιτέρω ιατρικές ενέργειες αυτές δεν μπορούν να γίνουν εάν ο κρατούμενος δεν συναινεί, παρά μόνον εφόσον χάσει τη δυνατότητα να μπορεί να αποφασίσει για τον εαυτό του και πρέπει να γίνουν ενέργειες για να σωθεί η ζωή του.

Το αίτημα του Δημήτρη Κουφοντίνα είναι να εφαρμοστεί ο νόμος. Ο νόμος ο οποίος ψηφίστηκε αντισυνταγματικά και ενάντια στο νομικό σύστημα, ενάντια στις αρχές του Δικαίου, φωτογραφικά γι’ αυτόν με επανειλημμένες αναφορές μέσα στη Βουλή στο πρόσωπό του, με στόχο να καταστήσει δυσμενέστερες τις συνθήκες κράτησής του. Κατά το νόμο αυτό δεν μπορούσε να παραμείνει στις Αγροτικές Φυλακές και έπρεπε να επιστρέψει στον Κορυδαλλό. Αυτό το προέβλεπε ο Νόμος».

Οι λόγοι για τους οποίους ο Δημήτρης Κουφοντίνας μεταφέρθηκε δεν έχουν γίνει γνωστοί ούτε στους συνηγόρους του. Όπως είπε η κα Κούρτοβικ «δεν μας γνωστοποιήθηκε [το αιτιολογικό πλαίσιο της μεταφοράς] και γι’ αυτό το λόγο έγινε η παρέμβαση και του Συνηγόρου του Πολίτη, στον οποίο απευθυνθήκαμε. Δεν μας γνωστοποιήθηκε το περιεχόμενο, δεν μας γνωστοποιήθηκαν οι πράξεις με τις οποίες αποφασίστηκε η μεταφορά και δεν μπορούμε να ελέγξουμε το σύννομο της αιτιολογίας. Οι αιτιολογίες στις οποίες αναφερόταν μία έγγραφη επιστολή, απάντηση σε αίτημά μας, που μας κοινοποίησε το Υπουργείο, ήταν ότι “δεν μπορούμε να σας δώσουμε τα αντίγραφα των πράξεων τις οποίες θέλετε” και ότι οι λόγοι ήταν λόγοι εύρυθμης λειτουργίας της φυλακής και λόγοι δημόσιας τάξης, και υγειονομικά μέτρα λόγω του ιού.

Κανένας από αυτούς τους λόγους δεν τεκμηριώνεται, και δεν τεκμηριώνεται και με την αντίληψη που έχουμε και από τα πραγματικά περιστατικά όπως, ισχύουν σε όλες τις φυλακές. Δηλαδή, στις μεν Αγροτικές Φυλακές που κρατείτο δεν υπήρχε πρόβλημα ιού, επομένως μπορούσε να παραμείνει εκεί χωρίς να προκύπτουν ζητήματα υγειονομικά. Δεν υπήρχε καμία διαταραχή της λειτουργίας, δεν υπήρχε κανένα πρόβλημα δημόσιας τάξης. Είναι μία φυλακή ήσυχη. Οι άνθρωποι που πηγαίνουν εκεί ελπίζουν σε κάποια στιγμή να βγούνε, να γυρίσουν στην κοινωνία, και επομένως τηρούν, στην συντριπτική πλειοψηφία, τους κανόνες για τις υποχρεώσεις τους. Και επιπλέον, σε ό,τι αφορά τον Κορυδαλλό, ο Κορυδαλλός είναι μία φυλακή η οποία δεν έχει κρούσματα, όπως δεν έχει και η Αγροτική της Κασσαβέτειας στην οποία ήταν, όπως δεν έχει και ο Δομοκός στον οποίο έχει πάει. Μάλλον, ο Δομοκός είχε κάποια κρούσματα αλλά είναι υπό απόλυτο έλεγχο. Στον Κορυδαλλό γίνονται μεταγωγές. …

Άκουσα εχθές ότι η κυρία Νικολάου έκανε μία δήλωση λέγοντας ότι ο Κουφοντίνας πήγε στην φυλακή που έπρεπε να πάει, η οποία προορίζεται για άτομα τα οποία έχουν διαπράξει ειδικά κακουργήματα. Τα ειδικά αναφερόμενα στο νόμο κακουργήματα. Να πω, αυτό σημαίνει ότι ο Δομοκός είναι φυλακές τύπου Γάμμα. Ο Δομοκός όμως δεν είναι φυλακές τύπου Γάμμα. Δεν υπάρχει τέτοιος νόμος μέχρι στιγμής. Υπάρχουν σχεδιασμοί της Κυβέρνησης, αλλά δεν υπάρχει κάποιος νόμος ο οποίος να ορίζει αυτή τη στιγμή τις φυλακές Δομοκού ως φυλακές ασφαλείας και σε κάθε περίπτωση δεν είναι φυλακές ασφαλείας. Είναι φυλακές τιμωρίας. Να παίρνεις μετά από 18 χρόνια σύννομης κράτησης έναν άνθρωπο να τον στείλεις σε μία φυλακή ασφαλείας χωρίς να συμβεί  κανένας λόγος, αυτό το κάνεις για τιμωρία. Δεν το κάνεις για ασφάλεια».

Υπενθυμίσαμε, εδώ, ότι η υγεία του δεν είναι καλή, αφού δεν πρόκειται για την πρώτη απεργία πείνας στην οποία καταφεύγει ο Δημήτρης Κουφοντίνας, για να ζητήσει όσα προβλέπει ο νόμος. Στην προηγούμενη απεργία πείνας, έφτασε ένα βήμα πριν τη νεφρική ανεπάρκεια.

«Σε κάθε απεργία πείνας το πρώτο πράγμα που πλήττεται είναι τα νεφρά, γιατί όπως μας έχουν εξηγήσει οι γιατροί, ο οργανισμός μη έχοντας να πάρει τα αναγκαία για την διατήρησή του από την τροφή που παίρνουμε εξωτερικά καταναλίσκει το ίδιο το λίπος που έχει συσσωρεύσει και στη συνέχεια τους μυς. Καταναλίσκοντας τους μυς που είναι οξέα και αυτή η οξέωση που δημιουργείται στο αίμα επηρεάζει… χοντρικά τα λέω βέβαια, δεν είμαι και γιατρός, επηρεάζει καταρχήν πρώτα απ’ όλα τα νεφρά, επιβαρύνει πρώτα απ’ όλα τα νεφρά με αποτέλεσμα να υπάρχει μέγιστος κίνδυνος νεφρικής ανεπάρκειας και αυτό το πράγμα όντως είναι αυτό που φοβάται κανείς περισσότερο όταν έχει έναν δικό του άνθρωπο να κάνει απεργία πείνας».

Σε αυτό το δρόμο, στην καταφυγή στο έσχατο μέτρο διεκδίκησης του αυτονόητου, με πρόταγμα την ίδια του τη ζωή, ο Δημήτρης Κουφοντίνας καταφεύγει γιατί τα ίδια τα γεγονότα δείχνουν ότι το Κράτος τον εκδικείται και προσπαθεί να τον εξοντώσει.

Όπως υπενθύμισε η κα Κούρτοβικ, στο παρελθόν «πήρε έξι άδειες, οι οποίες έξι άδειες δόθηκαν με ομόφωνες αποφάσεις των συμβουλίων της φυλακής στα οποία συμμετείχε εισαγγελέας έξι φορές διαφορετικοί εισαγγελείς. Έξι διαφορετικοί εισαγγελείς επομένως συναίνεσαν, υπέγραψαν ότι αυτός ο άνθρωπος έχει το δικαίωμα και κατά το τυπικό μέρος, τις τυπικές προϋποθέσεις και κατά το ουσιαστικό. Δεν έχει ποτέ τιμωρηθεί στην φυλακή, δεν έχει ποτέ δημιουργήσει πρόβλημα στη φυλακή, δεν έχει ποτέ απαξιώσει, προσβάλει με οποιονδήποτε τρόπο έτσι και αλλιώς τους συγκρατούμενούς του, αλλά ούτε τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους, που τους σέβεται ως εργαζόμενους, με αποτέλεσμα οι ίδιοι οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι να εκδηλώνουν επανειλημμένα τη συμπάθειά τους στο πρόσωπό του. Γιατί είναι ένας κρατούμενους που δεν δημιουργεί προβλήματα, αλλά και η ομοσπονδία σωφρονιστικών υπαλλήλων έχει βγάλει δύο ανακοινώσεις, υπέρ του, πέρυσι και πρόπερσι».

Μιλάμε, λοιπόν, για μια προσωπική υπόθεση της κυβέρνησης Μητσοτάκης, η οποία εκδικείται μέχρι εξοντώσεως, ακυρώνοντας τη δικαιοσύνη;

«Ή ελέγχουν τη δικαιοσύνη; γιατί έχουμε και αυτή την απορία. Πώς ξαφνικά οι εισαγγελείς οι οποίοι υπέγραφαν υπέρ της άδειας του Δημήτρη Κουφοντίνα μεταστράφηκαν ακόμα, και μετά μάλιστα από μία απόφαση του Αρείου Πάγου που τον δικαίωνε, και έλεγε ότι συντρέχουν όλες οι τυπικές προϋποθέσεις και οι ουσιαστικές προϋποθέσεις, που θεωρήθηκε από το Δικαστήριο του Βόλου ότι δεν ισχύουν.. Δεν τεκμηριώνεται η απόφαση του Συμβουλίου του Βόλου για την συνδρομή των ουσιαστικών προϋποθέσεων, επομένως συντρέχουν και οι ουσιαστικές προϋποθέσεις. Παρόλα αυτά το δικαστήριο του Βόλου βγάζει αποφάσεις εναντίον του και οι εισαγγελείς οι οποίοι είχαν υπογράψει υπέρ της άδειάς του και αυτοί ξαφνικά υποχρεώθηκαν; να υπογράφουν απορριπτικές της άδειας αποφάσεις. Μήπως… τι μπορεί να υποθέσει κανείς; Μήπως υπάρχει έλεγχος της δικαιοσύνης έμμεσος ή άμεσος;

Ή θα πιστέψουμε ότι πρόκειται για μία βεντέτα προσωπική, στην οποία υποτάσσεται η νομοθετική εξουσία, η εκτελεστική έτσι κι αλλιώς ταυτίζεται και η δικαστική εξουσία, πολλώ μάλλον η τέταρτη εξουσία, τα μίντια, τα οποία, υπαγορευμένα νομίζω, και από κοινού και ομόφωνα, ακολουθούν τη γραμμή που υπαγορεύεται από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, ή θα πρέπει να πιστέψουμε ότι ο συγκεκριμένος άνθρωπος αντιμετωπίζεται συνολικά από τη συγκεκριμένη κυβέρνηση, όχι ως ένας κοινός κρατούμενος, που έχει δικαιώματα και υποχρεώσεις, αλλά ως ένας αντίπαλος, τον οποίο πρέπει να εξοντώσουν».

Σε ερώτηση για όσα μπορούμε να κάνουμε, ως μέσα και ως πολίτες, για έναν άνθρωπο που δέχεται αυτή την στιγμή μια τέτοια βάρβαρη επίθεση από το κράτος, η κα Κούρτοβικ ζήτησε την συμπαράσταση όλων μας.

«Ζητάμε τη συμπαράστασή σας, πραγματικά είναι σημαντικό σήμερα, ότι υπάρχουν… μπορούν να υπάρχουν πέρα από τα συστημικά κανάλια που διαχειρίζονται την κοινή γνώμη και διαχειρίζονται την πληροφορία και την ενημέρωση για το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού αυτής της χώρας, παρ’ όλα αυτά, υπάρχουν όλες αυτές οι εκτός συστήματος φωνές και όλα αυτά τα μέσα, από το ιντερνέτ και τα σόσιαλ μίντια και όλα αυτά, τα οποία μπορούν να προβάλουν την άλλη αλήθεια, αυτή που κρύβεται και φιμώνεται από την πολιτεία, δυστυχώς, από τη διοίκηση σήμερα, και από την πραγματικότητα που ζούμε. Εμάς μας ενδιαφέρει η ενημέρωση να φτάσει παντού, να φτάσει η αλήθεια παντού. Έχουμε ανάγκη από τη συμπαράστασή σας, πολλή μεγάλη ανάγκη και χαίρομαι που την έχουμε».

Στην ερώτηση για την μεταφορά πέντε άλλων κρατουμένων «από τις αγροτικές του Βόλου» και ως «συνέπεια της νομοθέτησης αυτής που έγινε στις αρχές Δεκεμβρίου για τις τυπικές προϋποθέσεις για την παραμονή στις αγροτικές φυλακές, μία πολλή κακή διάταξη, η οποία βάλλει κατά ανθρώπων που προσπαθούν να επιστρέψουν στην κοινωνία, να ενταχθούν στην κοινωνία» η κα Κούρτοβικ είπε ότι νομίζει «ό,τι αυτοί οι πέντε πλήρωσαν αυτή την προσωπική βεντέτα που είπατε, εναντίον του Κουφοντίνα… Μεταγωγές δε γίνονται για λόγους υγειονομικούς. Επομένως, η εσπευσμένη μεταγωγή, και παραμονές Χριστουγέννων, των ανθρώπων από τις αγροτικές φυλακές σε άλλες και ανατρέποντας ίσως και το σχεδιασμό που τυχόν είχαν να πάνε στην οικογένειά τους με κάποια άδεια ή να έρθει η οικογένειά τους, τυχόν να τους φέρει κάποια πράγματα, Χριστούγεννα ήρθαν, ήταν μια βάρβαρη, αναιτιολόγητη, εκδικητική και απάνθρωπη για τους υπόλοιπους, δεν το λέω για τον ίδιο τον Κουφοντίνα, για τους υπόλοιπους ήταν εξαιρετικά απάνθρωπη ενέργεια».