Όποιος ήθελε να σχολιάσει σήμερα κάτω από οποιοδήποτε άρθρο του aljazeera.com, βρέθηκε αντιμέτωπος με την εξής ανακοίνωση: «Ο σχολιασμός έχει απενεργοποιηθεί. Για να μάθετε περισσότερα, κάντε κλικ εδώ». Το εν λόγω link ενημέρωνε για τα παρακάτω:

Σήμερα, απενεργοποιήσαμε τη δυνατότητα σχολιασμού στα θέματα [που δημοσιεύονται] στο aljazeera.com. Είναι μια απόφαση την οποία σκεφτήκαμε πολύ, και αυτή που τελικά αισθανόμαστε ότι εξυπηρετεί καλύτερα το κοινό μας.

Η αποστολή του Al Jazeera είναι να δώσει φωνή σε αυτούς που δεν έχουν φωνή, και η υγιής συζήτηση αποτελεί ενεργό μέρος αυτού. Όταν δημιουργήσαμε για πρώτη φορά πλατφόρμα σχολιασμού στην ιστοσελίδα μας, ελπίζαμε ότι θα χρησιμεύσει ως ένα φόρουμ για μια σε βάθος ανταλλαγή ιδεών, που θα επέτρεπε στο διεθνές κοινό μας να αλληλεπιδρά.

Ωστόσο, το τμήμα των σχολίων το σφετερίστηκαν χρήστες που κρύβονται πίσω από ψευδώνυμα, προωθώντας τον φανατισμό, τον ρατσισμό και τον σεκταρισμό. Η πιθανότητα οποιασδήποτε μορφής συζήτησης κατέστη ουσιαστικά ανύπαρκτη.

Επίσης, με την πάροδο του χρόνου, διαπιστώσαμε ότι τα κοινωνικά δίκτυα είναι η πλατφόρμα που προτιμά το κοινό μας για να συζητά τα θέματα που το απασχολεί περισσότερο. Ενθαρρύνουμε το κοινό μας να συνεχίσει να αλληλεπιδρά με εμάς κατά αυτόν τον τρόπο.

Η απόφαση αυτή έρχεται, επίσης, σε μια εποχή όπου εμείς ως εκδότες πρέπει να αξιολογήσουμε ποιες είναι οι προτεραιότητές μας. Πιστεύουμε ότι αντί να προσεγγίζουμε το πρόβλημα μέσω αλγορίθμων και μιας στρατιάς από επόπτες, οι τεχνικοί και ανθρώπινοι πόροι μας είναι καλύτερο να χρησιμοποιηθούν για τη δημιουργία νέων μορφών αφήγησης ιστοριών, που θα έχουν απήχηση στο κοινό μας.

Αντιλαμβανόμαστε ότι αυτή η κίνηση θα απογοητεύσει τα μέλη του κοινού μας που προσπάθησαν να διεξάγουν πιο εμπεριστατωμένες συζητήσεις. Ωστόσο, θα εργαστούμε σκληρά τους ερχόμενους μήνες για να βρούμε τον καλύτερο τρόπο ώστε να επαναφέρουμε τη συζήτηση στο aljazeera.com

Για να συνεχιστεί η συζήτηση στα κοινωνικά δίκτυα, παρακαλούμε να μοιραστείτε τις σκέψεις σας μαζί μας στη σελίδα μας στο Facebook και στο Twitter.