Εμπρηστικές ήταν οι δηλώσεις του Αμερικανού ναυάρχου Κρεγκ Φόλερ, ο οποίος παρευρέθηκε στην ναυτική άσκηση UNITAS η οποία πραγματοποιείται στη Βραζιλία και στην οποία συμμετέχουν 9 χώρες της Λατινικής Αμερικής καθώς επίσης και η Βρετανία, η Πορτογαλία και η Ιαπωνία. Ο Φόλερ σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά με τα αμερικανικά σχέδια για τη Βενεζουέλα, αφού είπε ότι δεν μπορεί να αποκαλύψει λεπτομέρειες δήλωσε «παραμένουν σε ετοιμότητα ώστε να εφαρμόσουμε πολιτικές αποφάσεις και παραμένουμε επί ποδός». Πρόσθεσε ακόμα ότι αν υπάρξει πολιτική απόφαση να αναπτυχθούν ναυτικές δυνάμεις «είμαστε ικανοί να κάνουμε ό,τι χρειάζεται να γίνει.

Ακόμα ο Φόλερ μίλησε για το καθεστώς της Βενεζουέλας υπογραμμίζοντας ότι οι αμερικανικές κυρώσεις λειτουργούν και ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, Νικολά Μαδούρο έχει απομονωθεί. Επιπλέον όπως σημειώνει «η αμερικανική κυβέρνηση επικεντρώνεται στο να ασκεί εστιασμένη και στοχοθετημένη πίεση σε ένα παράνομο καθεστώς για να διασφαλιστεί η μετάβαση σε μια νόμιμη δημοκρατική κυβέρνηση». Μέρος όπως υποστηρίζει αυτής της στοχοθεσίας αποτελεί η ανθρωπιστική βοήθεια που αποστέλλεται στη Βενεζουέλα να επιτρέπεται να φτάσει εντός της χώρας και σε αυτούς που τη χρειάζονται.

Τέλος είπε ότι η τεράστια ναυτική άσκηση που πραγματοποιείται στη Βραζιλία «στέλνει ένα μήνυμα στον Μαδούρο και τους ομοίους του ότι δεν μοιραζόμαστε τις ίδιες αξίες, ενώ συμπλήρωσε λέγοντας ότι οι ναυτικές ασκήσεις στέλνουν ένα μήνυμα στον κόσμο σχετικά με το τι μπορούν να κάνουν οι ενωμένες δημοκρατίες απέναντι σε μια ευρεία κλίμακα απειλών.

Να σημειωθεί ότι η ύπατη αρμοστής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Μισέλ Μπατσελέτ, έχει προειδοποιήσει ότι οι αμερικανικές κυρώσεις έχουν πολύ μεγάλο εύρος και έτσι υπάρχει κίνδυνος μεγαλύτερο κομμάτι του πληθυσμού της Βενεζουέλας να υποφέρει το επόμενο διάστημα.

Ωστόσο τα όσα είπε ο Αμερικανός ναύαρχος, είναι εξαιρετικά συνδεδεμένα με τα όσα έχει πει κατά καιρούς ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ. Πρώην και νυν αξιωματικοί ασφαλείας των ΗΠΑ έχουν δηλώσει ότι ο πρόεδρος εδώ και ένα χρόνο έχει επανειλημμένα προτείνει ναυτικό αποκλεισμό της Βενεζουέλας, ώστε να μην μπορεί να εισέλθει και εξέλθει καράβι από τη χώρα, πράγμα όμως που το ίδιο το πεντάγωνο έχει αποκλείσει, καθώς κάτι τέτοιο δεν έχει νομική βάση, θα είχε τρομερό κόστος και τέλος είναι και μη εφαρμόσιμο.

Στις αρχές Αυγούστου ο Τραμπ είχε εκδώσει προεδρικό διάταγμα σύμφωνα με το οποίο δεσμεύονταν όλα τα περιουσιακά στοιχεία της Βενεζουέλας που βρίσκονται επί αμερικανικού εδάφους.

Οι ΗΠΑ παίζουν τα ρέστα τους για αποπομπή Μαδούρο

Στον αντίποδα αυτής της απόφασης η κυβέρνηση της Βενεζουέλας είχε ξεκινήσει καμπάνια συλλογής υπογραφών, τις οποίες θα κατέθετε στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, με σκοπό να δείξει την αντίθεσή της στις αμερικανικές κυρώσεις.