Η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου σημαίνει ότι καμία άλλη πολιτεία δεν μπορεί να θέσει εκτός τον Τραμπ, ή οποιονδήποτε άλλο υποψήφιο, από ένα προεδρικό ψηφοδέλτιο επικαλούμενο τη ρήτρα περί εξέγερσης στη 14η τροποποίηση του Συντάγματος.

Συγκεκριμένα, η απόφαση ανέφερε ότι «οι πολιτείες δεν έχουν καμία εξουσία βάσει του Συντάγματος» να επιβάλλουν διάταξη που αποκλείει τα άτομα από ομοσπονδιακά αξιώματα εάν συμμετείχαν σε εξέγερση, «ιδιαίτερα την Προεδρία». Η απόφαση έλεγε ότι οι πολιτείες θα μπορούσαν να αποκλείσουν άτομα από την άσκηση κρατικών αξιωμάτων για αυτούς τους λόγους, σημειώνοντας πως η ευθύνη για αυτό ανήκει στο Κογκρέσο.

Υπενθυμίζεται πως αφότου το Κολοράντο απέκλεισε τον Τραμπ από το ψηφοδέλτιο, το Μέιν και το Ιλινόις έπραξαν το ίδιο, με τις αποφάσεις τους, ωστόσο, να αναβάλλονται εν αναμονή των προσφυγών του Τραμπ.

Οι αποφάσεις και των τριών πολιτειών να αποκλείσουν τον Τραμπ από τα ψηφοδέλτιά τους βασίστηκαν σε μια ερμηνεία του άρθρου 3 της 14ης τροπολογίας του Συντάγματος, το οποίο αναφέρει ότι «κανένα πρόσωπο «δεν μπορεί να υπηρετήσει ως αξιωματούχος των Ηνωμένων Πολιτειών αν έχοντας προηγουμένως ορκιστεί σε ομοσπονδιακό αξίωμα  «συμμετείχε σε εξέγερση ή επανάσταση» κατά των ΗΠΑ.

Ωστόσο, σύμφωνα με το Ανώτατο Δικαστήριο το άρθρο αυτό «σχεδιάστηκε για να συμβάλει στη διασφάλιση μιας διαρκούς Ένωσης, εμποδίζοντας πρώην Συνομοσπονδιακούς να επιστρέψουν στην εξουσία μετά τον Εμφύλιο Πόλεμο» και δεν μπορεί να εφαρμοστεί στην περίπτωση του πρώην προέδρου.

Ο Τραμπ σε μια ανάρτηση στο Truth Social αντιδρώντας στην απόφαση έγραψε πως πρόκειται για «μεγάλη νίκη για την Αμερική».