«Ζητούμε επίσης από όλους τους ανθρώπους να διεκδικήσουν το δικαίωμά τους στο νερό, να αρνηθούν τον έλεγχο αυτού του ζωτικού στοιχείου από τους οικονομικούς φορείς, να διαφυλάξουν αυτό το κοινό αγαθό για τη ζωή και να συμβάλουν στην προστασία του για τις τρέχουσες και τις μελλοντικές γενιές» τονίζουν επίσης οι 539 οργανώσεις (εδώ οι υπογραφές).
Oλόκληρη η διακήρυξη:
«Στις 22 Μαρτίου 2021, τα Ηνωμένα Έθνη γιορτάζουν την Παγκόσμια Ημέρα Νερού. Το επίσημο θέμα αυτής της ημέρας είναι το “Εκτιμώντας το νερό”, ένας τίτλος που πρέπει να χτυπάει καμπάνες: υπάρχει μόνο ένα μικρό βήμα μεταξύ της ιδέας τής αξίας και της ιδέας τής τιμής! Ωστόσο, η απόδοση της φύσης ως οικονομική αξία είναι ένα αυξανόμενο φαινόμενο, το οποίο μόλις κατέληξε στην εισαγωγή στο χρηματιστήριο του πιο ουσιαστικού στοιχείου για την ανθρωπότητα και τη ζωή: το νερό.
Εισαγωγή νερού στο χρηματιστήριο: έγκλημα κατά της ζωής!
Στις 7 Δεκεμβρίου 2020, το μεγαλύτερο χρηματιστήριο χρηματοοικονομικών παραγώγων στον κόσμο, το CME Group, ξεκίνησε την πρώτη προθεσμιακή αγορά νερού. Οι επενδυτές και οι κερδοσκόποι μπορούν τώρα να στοιχηματίσουν στην τιμή του νερού στην Καλιφόρνια. Θεωρητικά, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης θα πρέπει να επιτρέπουν την καταπολέμηση της αστάθειας των τιμών και να παρέχουν ασφάλεια στους αγρότες. Αλλά η πραγματικότητα έδειξε σαφώς το αντίθετο.
Οι επιπτώσεις των «αγορών νερού», που έχουν ήδη εφαρμοστεί σε πολλές χώρες, είναι καταστροφικές. Στη Χιλή, τα ποτάμια πωλούνται σε δημοπρασία και αποκτώνται από δισεκατομμυριούχους που χρησιμοποιούν το νερό για άρδευση για μαζική παραγωγή αβοκάντο ή προμήθεια ορυχείων, ενώ εκατομμύρια άνθρωποι προσπαθούν να επιβιώσουν από την εκτεταμένη ξηρασία που προκαλείται από την αρπαγή του. Στην Αυστραλία, η αγορά νερού, η οποία υποτίθεται ότι υποστηρίζει την οικονομία, ενώ αποτρέπει στη σπατάλη του νερού, κατέληξε να παρακινήσει τους επενδυτές και τις βιομηχανίες γεωργίας να κερδοσκοπούν, με βάση τις προβλέψεις σχετικά με τις ελλείψεις και τις μελλοντικές τιμές του νερού, σε βάρος της πρόσβασης μικρών αγροτών στο νερό.
Ρύπανση, υπερεκμετάλλευση, εμπορευματοποίηση, αρπαγή, διακοπή φυσικού κύκλου… Oλες αυτές οι πιέσεις ασκούνται ήδη στα υδατικά οικοσυστήματα λόγω του παραγωγίστικού μας μοντέλου ανάπτυξης. Στο πλαίσιο αυτής της διαδεδομένης κρίσης νερού, το ποιοτικό νερό είναι όλο και πιο περιζήτητο αλλά όλο και πιο σπάνιο: είναι μια ιδανική οικονομική επένδυση για κερδοσκόπους, επειδή όλοι το χρειάζονται για να ζήσουν και τίποτα δεν μπορεί να το αντικαταστήσει.
Δισεκατομμύρια άνθρωποι εξακολουθούν να στερούνται του ανθρώπινου δικαιώματός τους στο νερό και εκατομμύρια αγρότες μικρής κλίμακας αντιμετωπίζουν ήδη σημαντική δυσκολία πρόσβασης στο νερό. Η χρηματικοποίηση του νερού ανοίγει την πόρτα σε μαζική κερδοσκοπία και υψηλές τιμές νερού που ευνοούν τους πιο ισχυρούς οικονομικούς φορείς. Η εμπορευματοποίηση του νερού κινδυνεύει επίσης να αυξήσει σημαντικά τη μονοκαλλιέργεια ή τη γη που θυσιάζεται σε περιβαλλοντικά εγκλήματα που προκαλούνται από αγρο-επιχειρηματική δραστηριότητα και εξορύξεις, κάτι που είναι οικονομικά και χρηματικά πολύ πιο ελκυστικό για τους κερδοσκόπους. Σε αυτήν την προσοδοφόρα αγορά, οι ανάγκες των ανθρώπων και των οικοσυστημάτων δεν αποτελούν προτεραιότητα.
Επειδή το νερό είναι πηγή ζωής, δεν μπορεί να θεωρηθεί εμπόρευμα, ούτε οικονομική επένδυση ή αντικείμενο κερδοσκοπίας. Δεδομένων των απειλών που δημιουργεί η πανδημία και η κλιματική κρίση, πρέπει να το συνειδητοποιήσουμε επειγόντως. Το να επιτρέπουμε στις αγορές να υπαγορεύουν τον τρόπο διανομής και διαχείρισης του νερού είναι απαράδεκτο, δεδομένων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και είναι εξαιρετικά ανεύθυνο δεδομένης της επικίνδυνης οικολογικής και υγειονομικής κατάστασης του κόσμου.
Ας προστατεύσουμε το νερό, το κοινό μας αγαθό
Ενώ τα Ηνωμένα Eθνη αναγνώρισαν το ανθρώπινο δικαίωμα στο νερό πριν πάνω από δέκα χρόνια, είναι πλέον απαραίτητο ένα κάλεσμα αφύπνισης. Για να κάνουμε το δικαίωμα στο νερό πραγματικότητα για όλους, πρέπει να απορρίψουμε αυτήν την καθαρά οικονομική και ωφελιμιστική θεώρηση του νερού. Σε πολλές περιοχές, δοκιμάζονται εναλλακτικές πολιτικές για τα ύδατα με σεβασμό στα οικοσυστήματα από τα οποία εξαρτόμαστε. Σε όλο τον κόσμο, οι άνθρωποι οργανώνονται για να έχουν αναγνωρισμένο το δικαίωμά τους στο νερό και να απαιτήσουν την πλήρη συμμετοχή τους σε πολιτικές που σχετίζονται με τις λεκάνες απορροής.
Πολλές συλλογικότητες καταγγέλλουν τον έλεγχο του νερού από ιδιωτικά συμφέροντα και αντιστέκονται σε έργα που θέτουν σε κίνδυνο το νερό στην περιοχή τους. Aλλες πιέζουν τις κυβερνήσεις να αναγνωρίσουν δικαιώματα σε ποτάμια, παγετώνες και λίμνες. Γι’ αυτό, αυτήν την Παγκόσμια Ημέρα Νερού, ενώσεις και συλλογικότητες από όλες τις χώρες, με όλη μας την ποικιλομορφία, ενώνονται για να υπενθυμίσουν στους ανθρώπους ότι το νερό είναι ανθρώπινο δικαίωμα και κοινό αγαθό. Θα συνεχίσουμε να το λέμε σε κάθε γλώσσα εάν είναι απαραίτητο: το νερό είναι ζωή!
Υποστηρίζουμε ότι το ανθρώπινο δικαίωμα δεν εξαρτάται από την ικανότητα των ανθρώπων να πληρώνουν. Υποστηρίζουμε ότι ένα κοινό αγαθό δεν πρέπει να διαχειρίζεται και να ελέγχεται από τους νόμους της αγοράς.
Ζητούμε από τις δημόσιες αρχές να εκπληρώσουν τις ευθύνες τους, να αντιταχθούν στην εμπορευματοποίηση της ζωής και να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για να καταστήσουν παράνομη την εισαγωγή νερού στο χρηματιστήριο.
Ζητούμε επίσης από όλους τους ανθρώπους να διεκδικήσουν το δικαίωμά τους στο νερό, να αρνηθούν τον έλεγχο αυτού του ζωτικού στοιχείου από τους οικονομικούς φορείς, να διαφυλάξουν αυτό το κοινό αγαθό για τη ζωή και να συμβάλουν στην προστασία του για τις τρέχουσες και τις μελλοντικές γενιές.
Ας τολμήσουμε να ξανασκεφτούμε τη σχέση μας με το νερό, γιατί η ζωή στη Γη εξαρτάται από αυτό!»