Ο Αμερικανός Πρόεδρος ζήτησε από το Κογκρέσο να χρηματοδοτήσει την ανέγερση τοίχους στο βόρειο τμήμα της χώρας και ως αντάλλαγμα θα επιτρέψει στα παιδιά μεταναστών που δεν είχαν τα απαραίτητα έγγραφα να παραμείνουν στη χώρα.
 
Το σχέδιο, το οποίο παραδόθηκε στο Κογκρέσο την Κυριακή το βράδυ, σχολιάστηκε έντονα από τους Δημοκρατικούς, οι οποίοι επιδιώκουν μια νομοθετική επιδιόρθωση για το πρόγραμμα DACA, το οποίο έκλεισε τον περασμένο μήνα, λέγοντας πως κάτι τέτοιο είναι «πέραν της κοινής λογικής».
 
«Η διοίκηση δεν μπορεί να μιλάει σοβαρά για το αν πρέπει να συμβιβαστεί ή να βοηθήσει τους Ονειροπόλους ξεκινώντας με έναν κατάλογο που είναι αφοριστικό για τους Ονειροπόλους, την κοινότητα των μεταναστών και τη συντριπτική πλειοψηφία των Αμερικανών», δήλωσε ο Δημοκρατικός ηγέτης της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόσι, όπως αναφέρει το Reuters.
 

Επιτάχυνση απελάσεων και απαγόρευση εισόδου
 

Στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου το βράδυ της Κυριακής, αξιωματικοί του Λευκού Οίκου ανέφεραν ότι η διοίκηση εκπλήρωσε τις υποσχέσεις που έκανε ο Αμερικανός Πρόεδρος κατά τη διάρκεια της εκστρατείας του για την παγίωση της μετανάστευσης και την προστασία των Αμερικανών εργαζομένων. Ως πρόεδρος, η Τραμπ έχει αναλάβει μια σειρά εκτελεστικών ενεργειών για τον περιορισμό της μετανάστευσης, οι οποίες περιλαμβάνουν την επιτάχυνση των απελάσεων και την απαγόρευση εισόδου ανθρώπων από ορισμένα έθνη πλειοψηφίας μουσουλμάνων στις ΗΠΑ.
 
Τον περασμένο μήνα, η ομάδα του Τραμπ ανακοίνωσε απότομα σχέδια για να τερματίσει την αναβληθείσα δράση για τα παιδιά των μεταναστών, ένα πρόγραμμα που δημιουργήθηκε από τον Ομπάμα και προστατεύει τους νέους από την απέλαση και τους επιτρέπει να εργαστούν για δύο έτη. Περίπου 690.000 παραλήπτες είναι εγγεγραμμένοι στο πρόγραμμα και οι άδειες εργασίας τους λήγουν τον Μάρτιο του 2018.