Το απόγευμα το μεγάλο παναγροτικό συλλαλητήριο στην Αθήνα – «Δώσαμε, δώσαμε», επιμένει η κυβέρνηση
«Αθήνα ερχόμαστε!» είναι το σύνθημα που κυριαρχεί, με τους αγρότες να δηλώνουν ανυπόμονοι για τη στιγμή που θα περάσουν με τα τρακτέρ μπροστά από τη Βουλή, μαζί με εργατικά συνδικάτα και φορείς της Αττικής που καλούν σε μαζική συμμετοχή στο συλλαλητήριο.
Στην Αθήνα αναμένεται τριψήφιος αριθμός τρακτέρ. Το πρώτο μεγάλο ραντεβού, δόθηκε στο Κάστρο της Βοιωτίας, όπου το απόγευμα της Δευτέρας βρέθηκαν και διανυκτέρευσαν αγρότες με τρακτέρ από όλα τα μπλόκα της κεντρικής και βόρειας Ελλάδας. Το κομβόι αυτό και ταυτόχρονα λεωφορεία με αγρότες από Πελοπόννησο, την Κρήτη και άλλες περιοχές της χώρας έχουν ξεκινήσει την πορεία προς την πρωτεύουσα.
Η προσυγκέντρωση των αγροτών έχει οριστεί για τις 17:30 στην πλατεία Ομονοίας και στις 18:30 θα κατευθυνθούν προς το Σύνταγμα.
Συνοδεία περιπολικών της ελληνικής αστυνομίας θα γίνει η κάθοδος των τρακτέρ στην Αθήνα από το Κάστρο Βοιωτίας, όσο και από τα Μέγαρα Αττικής, όπου αναμένεται να συγκεντρωθούν οι αγρότες πριν τη μετάβαση στην Αθήνα.
Από τη Μακεδονία ως την Κρήτη
Στο ύψος της Ανθήλης στη Λαμία συναντήθηκαν, παράλληλα αγρότες από Λάρισα και Βόλο με συναδέλφους τους από την Καρδίτσα και μαζί με τρακτέρ που προστέθηκαν από την Φθιώτιδα ξεκίνησαν το ταξίδι τους για το Κάστρο. Μετά την Αταλάντη όπου προστέθηκαν άλλα 10 τρακτέρ, πάνω από 80 τρακτέρ έφτασαν στο Κάστρο της Βοιωτίας και μαζί τους, αρκετά, γεωργικά μηχανήματα και φορτηγά γεμάτα με ζωοτροφές.
Την ίδια ώρα, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, αγρότες και κτηνοτρόφοι από την Ημαθία έχουν ήδη φορτώσει 9 τρακτέρ σε νταλίκες για να τα μεταφέρουν μέχρι το Κάστρο, ενώ άλλα 2 φορτηγά με 6 τρακτέρ από την Βόρεια Ελλάδα ταξιδεύουν κι αυτά για να φτάσουν στο σημείο συνάντησης στο Κάστρο της Βοιωτίας. Από το πρωί της Δευτέρας δεκάδες λεωφορεία θα μεταφέρουν τους παραγωγούς στην πρωτεύουσα, με περισσότερα από 20 λεωφορεία να αναμένεται να ξεκινήσουν μόνο από την Φθιώτιδα. Ακόμα αναμένεται λεωφορεία από Δομοκό, Καρδίτσα, αλλά και από τα μπλόκα της Δυτικής Ελλάδας και της Πελοποννήσου.
Σύμφωνα με τους οργανωτές από την Φθιώτιδα θα μετακινηθούν στην Αθήνα 800 περίπου αγρότες και κτηνοτρόφοι, ενώ 5 λεωφορεία θα ταξιδέψουν από την Καρδίτσα προς την Αθήνα και 2 λεωφορεία από την περιοχή του Δομοκού.
Την ίδια ώρα αγρότες από την Αιγιάλεια, την Δυτική Αχαΐα, την Ωλενία και τον Ερύμανθο, αναχωρούν το πρωί από την Αχαΐα και μετά την στάση στην περιοχή των Μεγάρων θα κατευθύνουν προς το κέντρο της πρωτεύουσας. Επίσης, αγρότες από την Αιτωλοακαρνανία και την Ηλεία θα αναχωρήσουν και αυτοί σήμερα το πρωί από τις περιοχές τους, με προορισμό την Αθήνα. Στην περιοχή των Μεγάρων, οι αγρότες από την Δυτική Ελλάδα αναμένεται να συναντηθούν με αγρότες από τα μπλόκα της Πελοποννήσου.
Όσον αφορά την Εύβοια λεωφορεία αναμένεται να ξεκινήσουν από από την Ιστιαία, το Μαντούδι και την Λίμνη στην βόρειο Εύβοια αλλά κι από την Κάρυστο στο Νότιο τμήμα του νησιού, καθώς και από την Χαλκίδα και την Κύμη.
Στις 6.30 το πρωί, αγρότες, κτηνοτρόφοι και μελισσοκόμοι (πάνω από 200 άτομα) αναχώρησαν από τον νομό της Χαλκιδικής, με τρία λεωφορεία και οχήματα ιδιωτικής χρήσης, με προορισμό την Αθήνα, όπου θα συμμετάσχουν στο Πανελλαδικό Αγροτικό Συλλαλητήριο, που είναι προγραμματισμένο για τις 18.30. Όπως ανέφερε, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Σημάντρων Φιλοκλής Γκοτζιάς, το τι μέλλει γενέσθαι μετά το συλλαλητήριο στην Αθήνα «δεν το έχουμε αποφασίσει ακόμη, αλλά σε κάθε περίπτωση δεν θα κάνουμε βήμα πίσω στις διεκδικήσεις μας».
Στο πανελλαδικό συλλαλητήριο συμμετέχουν και αγρότες από την Κρήτη, οι οποίοι αναχωρούν τόσο από το Ηράκλειο όσο και από τα Χανιά με τα πλοία της γραμμής. Στο Ηράκλειο, οι αγρότες πραγματοποίησαν, σύμφωνα με το cretalive.gr συγκέντρωση διαμαρτυρίας λίγο πριν επιβιβαστούν στο πλοίο.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των διοργανωτών της κινητοποίησης η εκπροσώπηση της Κρήτης στο πανελλαδικό συλλαλητήριο στο Σύνταγμα θα είναι περίπου 200 άτομα, τόσο από το Ηράκλειο όσο και από τα Χανιά.
«Δώσαμε, δώσαμε»
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, χθες σε συνέντευξή του, αναφέρθηκε στο ζήτημα των αγροτικών κινητοποιήσεων. Είπε ότι αφενός είναι ένα καλό διαπραγματευτικό χαρτί για τις Βρυξέλλες, αφετέρου η κυβέρνηση δεν μπορεί να δώσει κάτι παραπάνω επιστρατεύοντας ξανά το επιχείρημα των δημοσιονομικών περιορισμών: «Δεν έχουμε να δώσουμε κάτι παραπάνω, ήδη ξεπεράσαμε τις προσδοκίες τους στο ρεύμα».
Συγκεκριμένα, δήλωσε:
«Δέσμευση από το 2025 να έχουμε μόνιμη λύση για το θέμα του ΕΦΚ στο πετρέλαιο, σε συνεννόηση με τους αγρότες. Σημαίνει μόνιμη επιστροφή του ΕΦΚ με τρόπο που θα είναι πιο δίκαιος.
Το να έχει αγρότες ρεύμα κάτω από 10 λεπτά είναι τεράστια πρόοδος. Προσθέτουμε ανταγωνιστικότητα στην παραγωγή. Το θέμα μας είναι πώς θα μπορούμε να κάνουμε τον πρωτογενή τομέα δομικά πιο ανταγωνιστικό, να έχουν καλύτερα εισοδήματα, να επενδύσουμε σε τεχνολογίες και υποδομή με πρώτη την πρόσβαση στο νερό.
Το να έχουμε αγροτικές κινητοποιήσεις στην Αθήνα είναι και ένα μέσο πίεσης δικό μου προς τις Βρυξέλλες. Όταν θα πάω να διαπραγματευτώ, το θέμα θα φτάσει στο Συμβούλιο. Θα πω ότι και εμείς είχαμε διαδηλώσεις και θα πω ότι στην ταχύτητα του πρασινίσματος, τη μετάβαση σε μια γεωργία πιο φιλική προς το περιβάλλον, εκεί πρέπει να γίνουν προσαρμογές.
Δεν έχουμε να δώσουμε κάτι παραπάνω. Και οι αγρότες ξέρουν ότι και η κυβέρνηση ξεπέρασε τα όρια των προσδοκιών τους ως προς το ρεύμα. Άρα θα έχουμε μια κίνηση κλιμάκωσης αύριο και μετά τα πράγματα θα μπουν στον ρυθμό τους, θα αρχίσει η περίοδος της σποράς».
Βορίδης: Δεν μπορεί να γίνει κάτι περισσότερο για τους αγρότες – Το αποθεματικό δεν είναι ατελείωτο
Ότι «δεν μπορεί να γίνει κάτι περισσότερο για τους αγρότες», επανέλαβε ο υπουργός Επικρατείας, Μάκης Βορίδης, εμμένοντας στη γραμμή Μητσοτάκη «ότι το αποθεματικό δεν είναι ατελείωτο».
«Το αποθεματικό το οποίο έχουμε στον προϋπολογισμό δεν είναι ατελείωτο και πρέπει όταν είμαστε στο ξεκίνημα του χρόνου να το χειριζόμαστε με φειδώ γιατί δεν ξέρουμε τι θα μας βρει» είπε μιλώντας σε εκπομπή της ΕΡΤ και συνέχισε: «Πέρυσι με τον Ντάνιελ είχαμε πολύ μεγάλη καταστροφή. Η καταστροφή αυτή μας κόστισε μέχρι στιγμής 400 εκατομμύρια. Εάν είχαμε εξαντλήσει το αποθεματικό μας τον πρώτο μήνα του χρόνου, τι θα κάναμε;».
Ο κ. Βορίδης απάντησε ότι δεν υπάρχει προγραμματισμένη συνάντηση με τους αγρότες. «Δεν υπάρχει κάτι κανονισμένο. Τώρα δεν ξέρω πως θα εξελιχθούν οι κουβέντες. Να μεταφέρω όμως το εξής: Ότι δεν υπάρχει κάτι καλύτερο να γίνει» τόνισε.
Ο υπουργός είπε πάντως ότι οι αγροτικές παροχές θα μπορούσαν να τεθούν και πάλι στο τραπέζι τον Ιούνιο, ανάλογα με την εκτέλεση του προϋπολογισμού.
«Αυτός ο προϋπολογισμός δεν είχε τα 83 εκατομμύρια. Είπαμε λοιπόν να τα βάλουμε. Δεν μπορούμε να βάλουμε περισσότερα χρήματα, δηλαδή περισσότερα χρήματα, δεν μπορούμε να πάμε σε διπλασιασμό του ποσού. Θέλουν να πάνε στα 160. Λοιπόν δεν γίνεται να πάμε σε αυτό το νούμερο. Άρα λοιπόν, εκείνο το οποίο νομίζω τους είπε ο πρωθυπουργός είναι μια πλήρης και επαρκής απάντηση και δείχνει τη θετική πρόθεση της κυβέρνησης. Πάντως, ποσό που δεν ήταν προϋπολογισμένο το βάλαμε και όχι μόνο το βάλαμε, αλλά θα το παίρνουν απολογιστικά. Δηλαδή, αφού κάνουν τη δαπάνη, θα το παίρνουν μπροστά προκαταβολικά το μισό. Άρα αυτό τους δημιουργεί και σημαντική ταμειακή διευκόλυνση. Θα ξαναδούμε αυτό το θέμα τον Ιούνιο» σημείωσε ο κ. Βορίδης
Εκπρόσωπος ΕΛ.ΑΣ: Όλες οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις
Η εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛΑΣ, Κωνσταντία Δημογλίδου, μίλησε στην ΕΡΤ για τα μέτρα της αστυνομίας, τονίζοντας ότι η είσοδος των αγροτών στην Αθήνα αναμένεται μετά τις 12:00.
«Θα είναι μια πολύ δύσκολη μέρα μέχρι και αύριο το μεσημέρι που αναμένεται να ολοκληρωθεί και η αποχώρηση των αγροτών από το κέντρο της Αθήνας για τους πολίτες που θέλουν να κινηθούν στο κέντρο της Αθήνας. Γι αυτό και υπήρξαν ανακοινώσεις από εχθές από την Ελληνική Αστυνομία και από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής, σχετικά με κυκλοφοριακές ρυθμίσεις που πρέπει να πραγματοποιηθούν για την έλευση των αγροτών. Μετά το μεσημέρι πρόκειται να ξεκινήσουν αυτές οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις που θα φτάσουν στο Λεκανοπέδιο οι αγρότες» τόνισε η κα Δημογλίδου και πρόσθεσε:
«Πολύ μετά τις 12:00 το μεσημέρι αναμένεται να ξεκινήσουν οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις με προσωρινές διακοπές κυκλοφορίας σε όλη τη διαδρομή που θα ακολουθήσουν οι αγρότες, από τη λεωφόρο Κηφισού, Αθηνών και στη συνέχεια στην Αχιλλέως, Ομόνοια, μέχρι να φτάσουν στην Πανεπιστημίου που θα σταθμεύσουν οι αγρότες, έως φυσικά και τη λεωφόρο Αμαλίας στο Σύνταγμα, που θα είναι και τα τελευταία γεωργικά μηχανήματα. Εκεί θα πραγματοποιηθεί στις 6:00 το απόγευμα και η συγκέντρωση διαμαρτυρίας».
Η κα Δημογλίδου αναφέρθηκε και στον χάρτη που δημιούργησε η ΕΛΑΣ και έχει δοθεί σε όλα τα Μέσα για να κατανοήσουν τη διαδρομή των αγροτών οι πολίτες. Στη συνέχεια βέβαια, η κυκλοφορία πέριξ της πλατείας Ομονοίας και στη διαδρομή που έχουν ακολουθήσει μέχρι εκείνη τη στιγμή οι αγρότες θα δοθεί στην κυκλοφορία κανονικά. Εκτός κι αν υπάρχει κάποια έκτακτη ανάγκη και πρέπει κάποιος δρόμος για κάποια λεπτά να ξανακλείσει, σημείωσε η ίδια.
Η κα Δημογλίδου εξήγησε ότι δεν πρόκειται να κλείσει το μετρό, εκτός κι αν υπάρχουν έκτακτοι λόγοι ασφάλειας που θα αναγκάσουν τις Αρχές να κλείσουν κάποια στάση του μετρό.
Μέτρα θα υπάρξουν και το πρωί της Τετάρτης όταν και θα αποχωρήσουν οι αγρότες. «Θα υπάρχει και πάλι έντονη παρουσία της Τροχαίας, ώστε να διευκολύνει όντως την κίνηση των πολιτών αλλά και των ίδιων των αγροτών, οι οποίοι φυσικά θα συνοδευτούν και στην αποχώρησή τους από το Λεκανοπέδιο. Από τις πρωινές ώρες αναμένεται να ξεκινήσει αυτή η αποχώρηση και φανταζόμαστε ότι μέχρι το μεσημέρι θα έχει ολοκληρωθεί. Θα υπάρχει όμως έντονη παρουσία της Τροχαίας για να διευκολύνει τον κόσμο» τόνισε.