Την Τρίτη, έπειτα από μία εβδομάδα ενημερώσεων-διαγγελμάτων, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας αναγκάστηκε να παραχωρήσει συνέντευξη τύπου με ερωτήσεις δημοσιογράφων για τις πυρκαγιές που καίνε τη χώρα -για ένατη πλέον ημέρα. Ωστόσο, παρά την παρουσία δημοσιογράφων, ο Ν. Χαρδαλιάς δεν δίστασε να παραθέσει παρελκυστικές, και κάποιες ψευδείς πληροφορίες για τις συνθήκες υπό τις οποίες ξέσπασε και επεκτάθηκε η πυρκαγιά.
Όπως ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο υφυπουργός «η φωτιά μας ανακοινώθηκε στις 13:22. Στις 13:25 πήρα εντολή οι τράκτορες να απογειωθούν, στις 13:34 ήταν στον αέρα, πήραν νερό από τη λίμνη Μαραθώνα και στις 13:44 έκαναν τις πρώτες ρίψεις. Την ίδια ώρα η Αφροδίτη 2 του Τατοΐου σηκώθηκε στις 13:25 και στις 13:40, σε 18 λεπτά δηλαδή μετά τη δήλωση είχε κάνει την πρώτη ρίψη. Η φωτιά δεν πιανόταν γιατί ήταν σε ακαθάριστο δάσος. Και επειδή ακούω μια συζήτηση περί άπνοιας ο μετεωρολογικός σταθμός Τατοΐου στις 17:02 κατέγραψε 6 μποφόρ ριπές».
Ωστόσο, λίγη ώρα μετά τις αναφορές του, ήρθε το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών με ανάρτησή του να διαψεύσει και να βάλει τα πράγματα στη σωστή τους βάση, περιγράφοντας τις πραγματικές καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν, αλλά και «διορθώνοντας» τον ίδιο, μέλη της κυβέρνησης αλλά και μήντια που έχουν επιδοθεί στην αναπαραγωγή επιστημονικοφανών όρων για να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα.
«Σύμφωνα με τις καταγραφές του μετεωρολογικού σταθμού του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr στο Τατόι, το πρωί της Τρίτης 3 Αυγούστου μέχρι και τις 17:00, οι άνεμοι ήταν ασθενείς, εντάσεως 8 με 10 km/h, δηλαδή 2 Μποφόρ» περιγράφει το Αστεροσκοπείο, ενώ στη συνέχεια ξεκαθαρίζει πως ήταν στις 17:00 και για λίγα λεπτά που «η ταχύτητα του ανέμου παρουσίασε ξαφνική ενίσχυση στα 19 km/h (3 Μποφόρ) με ριπές στα 45 km/h η οποία οφείλεται ξεκάθαρα στην μεταβολή των τοπικών καιρικών συνθηκών λόγω της πυρκαγιάς (η κλίμακα Μποφόρ αφορά μόνο τον μέσο άνεμο και όχι τις ριπές)».
Όπως εξηγεί μάλιστα το Αστεροσκοπείο, «αυτό άλλωστε διακρίνεται και στο διάγραμμα της θερμοκρασίας που ξαφνικά από τους 40°C, έφτασε τους 44°C σε λιγότερο από 10 λεπτά».
Ένα ακόμα σημαντικό στοιχείο-διόρθωση που παραθέτει το Αστεροσκοπείο, αφορά στα περί «μικροκλίματος» που και ο υφυπουργός αλλά και δημοσιογράφοι σε πλήθος ζωντανών συνδέσεων έχουν αναπαράξει.
Όπως τονίζεται, «ο όρος “μικροκλίμα” δεν είναι δόκιμος για να περιγράψει την τοπική μεταβολή των καιρικών συνθηκών από μια δασική πυρκαγιά», καθώς εξηγεί πως «μια μεγάλη πυρκαγιά “δημιουργεί τον δικό της καιρό”, ενώ ο όρος “κλίμα” αναφέρεται στη μέση κατάστασης καιρικών συνθηκών επί μεγάλου χρονικού διαστήματος (δεκάδες χρόνια)».