«Η εμβάθυνση των δεσμών της νέας ελληνικής κυβέρνησης με τη Ρωσία έχει σημάνει τον κώδωνα του κινδύνου σε ολόκληρη την Ευρώπη. Ενώ η Ελλάδα μπορεί να χρησιμοποιήσει τη Ρωσία ως διαπραγματευτικό χαρτί, κάποιοι φοβούνται πως κινείται μακριά από τη Δύση, με κατεύθυνση έναν καλοκάγαθο σύμμαχο, δυνητικό επενδυτή και πιστωτή. Η Ευρώπη δεν είναι ευχαριστημένη, αλλά πρέπει να ανησυχεί;», διερωτάται ο αρθρογράφος του BBC.
Επίσκεψη Τσίπρα στη Μόσχα
Στην αποστολή θα συμμετέχει ο Πάνος Καμμένος με τους αναλυτές να σημειώνουν τη χρονική στιγμή που θα συμβεί η συνάντηση. Το πρόγραμμα της Ελλάδας ολοκληρώνεται στο τέλος του Ιουνίου και το μυστικό ανάμεσα στις Βρυξέλλες και την Αθήνα είναι ότι θα χρειαστεί και τρίτο δάνειο.
Επισήμως η Ελλάδα δεν αναζητεί εναλλακτική χρηματοδότηση, αλλά δάνειο από τη Ρωσία ή από την Κίνα, θα μπορούσε να είναι προτιμητέα εναλλακτική ή συμπλήρωση σε οποιοδήποτε δάνειο προσφέρει η Ευρωζώνη που θα συμπεριλαμβάνει αντιδημοφιλή μέτρα και μεταρρυθμίσεις.
Φθηνό αέριο έναντι επενδυτικών ευκαιριών
«Παιχνίδι με τη ρωσική κάρτα»
Κάτι που σημαίνει πως είναι ανώριμο ακόμη να περιμένει κάποιος από τη νέα ελληνική κυβέρνηση να σπάσει το πλαίσιο στο οποίο κινείται και το οποίο έχει τεθεί από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή ο οποίος το 1976 είχε αποφανθεί πως «ανήκομεν εις την Δύσιν».
Το κόστος της κρίσης
Υπό αυτή την έννοια υπάρχουν κάποιοι που δεν βλέπουν την προσέγγιση προς τη Μόσχα ως φευγαλέα σύγκλιση συμφερόντων, αλλά θεωρούν πως είναι αδήριτη ανάγκη.
Κατά τον αμφιλεγόμενο Σάμουελ Χάντινγκτον, η Ελλάδα ανήκει ξεκάθαρα στην ρωσική Ορθοδοξία και μπορεί αυτή η άποψη να είναι ευρέως αποδεκτή από τους Έλληνες, ωστόσο αρκετοί μελετητές την απορρίπτουν.
Ρωσία ή ΕΕ;
Παγκόσμια έρευνα του Pew Research Center, το Σεπτέμβριο του 2013, διαπιστώθηκε ότι το 63% των Ελλήνων έχει ευνοϊκές απόψεις σχετικά με τη Ρωσία, ενώ μόνο το 23% των Ελλήνων είχαν θετική άποψη για την ΕΕ το περασμένο φθινόπωρο, στην τελευταία έρευνα του Ευρωβαρόμετρου.
Ήταν μία πολιτική που εξόργισε τους δυτικούς συμμάχους. Και συνεχίζει το άρθρο: «Αφού ο Καραμανλής έχασε τις εκλογές του 2009, προέκυψε σοβαρό θέμα. Η FSB, η υπηρεσία ασφαλείας της Ρωσίας, προειδοποίησε την ΕΥΠ ότι υπήρχε σχέδιο δολοφονίας του Καραμανλή εξαιτίας των θέσεών του για την ενεργειακή συμμαχία με τη Ρωσία».
Η ευρωπαϊκή ανησυχία
Από την άλλη, όμως, ο υφυπουργός Εξωτερικών Κωνσταντίνος Κούτρας λέει στο BBC: «Δεν υπάρχει θέμα ανησυχίας. Το να κάνεις εξωτερική πολιτική που έχει πολλαπλές διαστάσεις δεν είναι απαγορευμένο, ούτε είναι έγκλημα ή αμαρτία». Άλλοι πάντως ισχυρίζονται ότι η Μόσχα δεν βοήθησε την Κύπρο όταν εκείνη ζητούσε απεγνωσμένα βοήθεια.