Σύμφωνα με πληροφορίες της Deutsche Welle, εκπρόσωπος Τύπου της γερμανικής κυβέρνησης αρνείται να σχολιάσει ελληνικά δημοσιεύματα για  το ότι η γερμανίδα  καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ αντιμετωπίζει θετικά το ελληνικό αίτημα να μην περικοπούν περαιτέρω οι συντάξεις υπό την προϋπόθεση ότι θα τηρηθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι.

Η γραπτή ανακοίνωση ξεκαθαρίζει πως η Ελλάδα έχει συγκεκριμένες δεσμεύσεις για το τρίτο μνημόνιο και το Βερολίνο δεν έχει την αρμοδιότητα να κρίνει το κατά πόσο ανταποκρίνεται σε αυτές. «Επί της αρχής δεν σχολιάζουμε δημοσιεύματα για υποτιθέμενες δηλώσεις της καγκελαρίου. Στο  πλαίσιο του προγράμματός και της ολοκλήρωσής του η Ελλάδα έχει δεσμευτεί για τη συνέχιση και εφαρμογή της μεταρρυθμιστικής πορείας που έχει χαραχθεί υπό του προγράμματος του ΕΜΣ (Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης). Η εφαρμογή αυτής της δέσμευσης είναι αντικείμενο ιδίως της μεταμνημονιακής επιτήρησης από τους θεσμούς και την Ευρωζώνη».

Όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας, χαρακτηρίζει «εικασίες» τα ελληνικά δημοσιεύματα για τη στάση του Βερολίνου αναφορικά με το ζήτημα των συντάξεων, καθώς την απόφαση επί του θέματος δεν πρόκειται να τη λάβει η γερμανική κυβέρνηση αλλά η τρόικα και το Eurogroup.

Εκτός από την απόφαση του Eurogroup θα πρέπει να αναμένεται και ο έλεγχος του σχεδίου του ελληνικού κρατικού προϋπολογισμού του 2019 από την Κομισιόν. Όπως όλα τα κράτη μέλη της Ευρωζώνης η Ελλάδα θα πρέπει μέχρι τις 15 Οκτωβρίου να καταθέσει το σχέδιο προϋπολογισμού 2019. Και ως τα τέλη Νοεμβρίου θα πρέπει η Κομισιόν να αποφασίσει κατά πόσο το σχέδιο είναι συμβατό με τα κριτήρια του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης της ΕΕ. Το δημοσίευμα τονίζει πως με αυτά τα δεδομένα δεν πρόκειται να υπάρξουν οριστικές αποφάσεις για τον ελληνικό προϋπολογισμό  και τις συντάξεις.