Συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ είχε ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας σήμερα το πρωί στις Βρυξέλλες, λίγα εικοσιτετράωρα πριν καθίσει μαζί με την ελληνική κυβέρνηση στο ίδιο τραπέζι για την επανέναρξη του διαλόγου. Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε το ΝΑΤΟ, ο Γενς Στολτνεμπεργκ και ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου συζήτησαν μια σειρά θεμάτων, συμπεριλαμβανομένης της κατάστασης στην Ανατολική Μεσόγειο, το Αφγανιστάν και τη Λιβύη.

«Ο Γενικός Γραμματέας χαιρέτισε τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων του ΝΑΤΟ μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας σχετικά με έναν στρατιωτικό μηχανισμό αποτροπής στην Ανατολική Μεσόγειο», αναφέρεται στην ανακοίνωση, ενώ ο Γενικός Γραμματέας της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας σημείωσε ότι «ο μηχανισμός αποτροπής βοήθησε στη μείωση των εντάσεων και στη δημιουργία χώρου για πολιτικές συζητήσεις για την επίλυση των υποκείμενων ζητημάτων».

«Χαιρετίζω επίσης τις διερευνητικές συνομιλίες που πραγματοποιούνται στην Κωνσταντινούπολη την επόμενη εβδομάδα», ανέφερε ο Γενς Στόλτενμπεργκ.

Αναφορικά με το Αφγανιστάν, ο Γ. Στόλτενμπεργκ επανέλαβε ότι, στην επόμενη συνάντηση των Υπουργών ‘Αμυνας του ΝΑΤΟ τον Φεβρουάριο, το ΝΑΤΟ θα πρέπει να αντιμετωπίσει το μέλλον της εκπαιδευτικής του αποστολής. «Όποιο δρόμο κι αν επιλέξουμε, είναι σημαντικό να το κάνουμε μαζί, με συντονισμένο και εσκεμμένο τρόπο», επισήμανε, προσθέτοντας ότι το ΝΑΤΟ υποστηρίζει τις ειρηνευτικές συνομιλίες στο Αφγανιστάν και, ως μέρος αυτής της διαδικασίας, είναι έτοιμο να προσαρμόσει περαιτέρω την παρουσία του.

Στην ημερήσια διάταξη ήταν επίσης η προγραμματισμένη επέκταση της Εκπαιδευτικής Αποστολής του ΝΑΤΟ στο Ιράκ για να διασφαλιστεί ότι το ISIS δεν θα επιστρέψει ποτέ. Στη Λιβύη, ο Γενικός Γραμματέας εξέφρασε την ανησυχία του για την κατάσταση και επανέλαβε τη μακροχρόνια θέση του ΝΑΤΟ ότι η Συμμαχία παραμένει προσηλωμένη στην παροχή συμβουλών στον τομέα της ανάπτυξης θεσμών άμυνας και ασφάλειας, λαμβάνοντας υπόψη τις πολιτικές και τις συνθήκες ασφαλείας.

Ακόμα, όπως μεταφέρεται, ο Γενικός Γραμματέας ευχαρίστησε επίσης την Τουρκία για τη σημαντική συμβολή της στις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ και για την ηγεσία των δυνάμεων υψηλής ετοιμότητας του ΝΑΤΟ το 2021.

Συναντήσεις τις προηγούμενες ημέρες είχε ο Τούρκος ακόμα με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, με τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν, Μαργαρίτη Σχοινά, και με τον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ, Ζόζεπ Μπορέλ, ενώ μόλις πριν λίγες ημέρες, συναντήθηκε στην Τουρκία με τον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών, επιχειρώντας στο πλαίσιο της συνάντησης, να βάλει όλα τα ζητήματα στο τραπέζι του ελληνοτουρκικού διαλόγου.

Νέες απειλές

Σημειώνεται πως την ίδια ώρα, οι δηλώσεις Τσαβούσογλου που μεταφέρονται στον ελληνικό Τύπο αναφέρονται στις επερχόμενες συζητήσεις, με τον Τούρκο ΥΠΕΞ να τραβάει διαχωριστική γραμμή στο Αιγαίο, επαναφέροντας μία χρόνια απειλή.

«Στο ζήτημα των χωρικών υδάτων του Αιγαίου, δεν έχει αλλάξει η θέση της Τουρκίας. Όπως δεν έχει αλλάξει και η απόφαση που έχει πάρει το τουρκικό κοινοβούλιο (για casus belli). Κάθε κυβέρνηση και κάθε κόμμα που έχει έρθει στην εξουσία, τήρησε την ίδια αποφασιστική θέση και δεν υποχώρησε. Διότι αυτό είναι ένα εθνικό θέμα» φέρεται να δήλωσε σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, αφού κατηγόρησε την Ελλάδα για «προβοκάτσιες» αναφορικά με τις έρευνες του Oruc Reis και άλλων τουρκικών πλοίων, καθώς και πως «προσπαθεί να κλείσει θαλάσσιες περιοχές και χώρους στο Αιγαίο», άφησε αιχμές για «λάθος δηλώσεις».

«Όμως η Ελλάδα για να πει κάτι στον λαό, λέει τέτοια πράγματα. Ο φίλος μου ο Νίκος Δένδιας έκανε λάθος, λανθασμένες δηλώσεις. Αυτή η απόφαση δεν έχει καμία ισχύ όμως η Ελλάδα δεν κάνει μόνο αυτό. Όμως όπως είπα και σε κάποιους Ευρωπαίους, η Ελλάδα συνέχισε κάποιες προβοκάτσιες. Όπως η πόντιση καλωδίων στο βυθό της θάλασσας, όπως να κάνει διμερείς ασκήσεις. Ξαφνικά ανακοινώνει Navtex, Notam και προσπαθεί να κλείσει θαλάσσιες περιοχές, χώρους στο Αιγαίο. Και ανακοινώνουν χώρους και δεν κάνουν καμία δραστηριότητα. Δηλαδή συνεχίζουν τις προβοκάτσιες» φέρεται ακόμα να δηλώνει.

«Περιμένουν κι εμείς να κάνουμε τα ίδια για να πάνε στην Ευρώπη να πουν ‘’να οι Τούρκοι κάνουν τα ίδια, να επιβάλλουμε περισσότερες κυρώσεις’’. Εμείς ξέρουμε τα παιχνίδια τους. Εμείς λόγω αυτών των παιχνιδιών θα αλλάξουμε στάση; Όχι» υποστήριξε ακόμη ο Τούρκος ΥΠΕΞ, ενώ για τον επερχόμενο διάλογο ανέφερε πως «το 2016 μας είχαν πει πως δεν θέλουν επαφές. Εύχομαι μετά την 61η συνάντηση να συνεχιστούν. Όμως τέτοιες προβοκάτσιες δεν έχουν όφελος στην Ελλάδα».