Την ευθύνη στους υγειονομικούς επιρρίπτει η κυβέρνηση για τον εμβολιασμό, τονίζοντας πως καμία τιμωρητική διάθεση απέναντι στους υγειονομικούς δεν έχει.«Καλούμε τους ανθρώπους που έχουν βγει σε αναστολή -και τους σεβόμαστε απόλυτα διότι αυτοί οι άνθρωποι που βγήκαν στη αναστολή, στήριξαν το σύστημα- να πάνε να εμβολιαστούν όπως επιτάσσουν οι διεθνείς οδηγίες, διαφορετικά οι ίδιοι με την επιλογή τους -δεν είναι κάτι τιμωρητικό- θέτουν τον εαυτό τους σε μη κατάσταση ικανότητας να μπορούν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους», είπε ο χαρακτηριστικά ο υπουργός Υγείας.

Οι δηλώσεις του Θάνου Πλεύρη έγιναν από τη Βουλή, με αφορμή σχετική ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέα Ξανθού, που ζήτησε από τον υπουργό Υγείας την άμεση αναστολή του νόμου για τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς, διότι υπάρχει ήδη εικόνα σοβαρής δυσλειτουργίας στο ΕΣΥ.

«Παρά το γεγονός ότι κάνατε μια προσπάθεια ηπιότερης διαχείρισης, λέγοντας ότι με μια δόση μπορεί να επιστρέψει κάποιος στο σύστημα, τώρα οφείλετε να πάτε σε μια κίνηση εκτόνωσης της κρίσης. Είναι πολύ άσχημη η εικόνα στα νοσοκομεία. Αισθάνονται οι εμβολιασμένοι ότι είναι ιδιαίτερα αδικημένοι διότι ανεστάλησαν και οι τακτικές άδειες τους, διότι έχουν επωμισθεί τις βάρδιες και τις εφημερίες των μη εμβολιασμένων που αποχώρησαν και υπάρχει τρομερή αναστάτωση στο ΕΣΥ και αυτό είναι ό,τι χειρότερο στην αιχμή του 4ου επιδημικού τμήματος», είπε ο πρώην υπουργός Υγείας και κάλεσε τον Θάνο Πλεύρη σε διάλογο με τα κόμματα, τα συνδικάτα, τους επιστημονικούς φορείς.

Ο Α. Ξανθός επανέλαβε ότι είναι ηθική και δεοντολική υποχρέωση των ανθρώπων που περιθάλπουν ασθενείς να είναι εμβολιασμένοι. Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι η αναστολή για το ανεμβολίαστο προσωπικό είναι επαχθές μέτρο, ότι τα μέτρα για την κάλυψη των κενών δεν αποδίδουν και προσέθεσε πως η πολιτική τής κυβέρνησης έχει το στοιχείο προσπάθειας δημιουργίας κενών στο σύστημα υγείας, ώστε να έρθει μετά να τα καλύψει ο ιδιωτικός τομέας.

«Υπάρχουν στο πρόγραμμα μας πράγματα που τα πιστεύουμε. Όσο είμαι υπουργός δεν θα υπάρξει αιφνιδιασμός από εμένα. Συνεπώς δεν ισχύει αυτό που υπονοείτε ότι γίνεται προσπάθεια από εμάς για τη δημιουργία κενών», είπε ο Θάνος Πλεύρης.