Το Διεθνές Δικαστήριο διατάσσει το Ισραήλ να λάβει μέτρα αποτροπής γενοκτονίας στη Γάζα – Συνεχής ενημέρωση
Η δικαστής Donoghue ανέφερε ότι το ICJ λέει ότι έχει δικαιοδοσία να αποφανθεί για έκτακτα μέτρα στην υπόθεση, ενώ αναγνώρισε το δικαίωμα των Παλαιστινίων να προστατεύονται από πράξεις γενοκτονίας με βάση τη Συνθήκη της Γενεύης.
Τόνισε πως η στρατιωτική επιχείρηση που διεξήχθη από το Ισραήλ είχε ως αποτέλεσμα μεγάλο αριθμό θανάτων και τραυματισμών, καθώς και μαζικές καταστροφές σπιτιών, βίαιη μετακίνηση της συντριπτικής πλειοψηφίας του πληθυσμού και εκτεταμένες ζημιές σε μη στρατιωτικές υποδομές. Μάλιστα, επικαλέστηκε τη δήλωση του ανώτερου αξιωματούχου του ΟΗΕ Μάρτιν Γκρίφιθς, ο οποίος δήλωσε ότι «η Γάζα έχει γίνει τόπος θανάτου και απελπισίας».
Μεταξύ άλλων, το ICJ εξέτασε τη χρήση της «απανθρωπιστικής γλώσσας» κατά των Παλαιστινίων, αναφέροντας τις δηλώσεις που έγιναν από ανώτερους Ισραηλινούς αξιωματούχους. Ιδιαίτερα επέστησε την προσοχή στις δηλώσεις του ισραηλινού υπουργού Άμυνας Yoav Gallant που διέταξε μια «πλήρη πολιορκία» της Γάζας και είπε στα στρατεύματα ότι πολεμούν εναντίον «ανθρώπινων ζώων».
Οι πρώτες αντιδράσεις
Σε ανακοίνωσή του, το παλαιστινιακό υπουργείο Εξωτερικών χαιρετίζει την απόφαση του ICJ, αποκαλώντας την ως «σημαντική υπενθύμιση» ότι κανένα κράτος δεν είναι υπεράνω του νόμου.
H N. Αφρική κάνει λόγο για μια αποφασιστική νίκη για το διεθνές κράτος δικαίου και ευχαρίστησε το ICJ για την ταχεία απόφασή του, ενώ χαιρέτισε τα προσωρινά μέτρα και δήλωσε ότι ελπίζει ειλικρινά ότι το Ισραήλ δεν θα ενεργήσει για να ματαιώσει την εφαρμογή των εντολών του δικαστηρίου. Προσέθεσε επίσης ότι η απόφαση σηματοδοτεί ένα σημαντικό ορόσημο στην αναζήτηση δικαιοσύνης για τον παλαιστινιακό λαό και πως η Νότια Αφρική θα συνεχίσει να ενεργεί στο πλαίσιο των παγκόσμιων θεσμών για την προστασία των δικαιωμάτων των Παλαιστινίων στη Γάζα.
Ο ανώτερος αξιωματούχος της Χαμάς, Σάμι Αμπού Ζούχρι, χαρακτήρισε την απόφαση του δικαστηρίου μια σημαντική εξέλιξη που συμβάλλει στην απομόνωση του Ισραήλ και στην αποκάλυψη των εγκλημάτων του στη Γάζα. «Ζητούμε να εξαναγκαστεί η κατοχή να εφαρμόσει τις αποφάσεις του δικαστηρίου», είπε στο Reuters.
Η Λούμπνα Φαρχάτ, μέλος του δημοτικού συμβουλίου της Ραμάλα, είπε στο Al Jazeera ότι ήταν κάπως απογοητευμένη από την απόφαση του ICJ, αλλά αναγνώρισε ότι ήταν μια ιστορική στιγμή. «Είμαστε πολύ ευγνώμονες για τη Νότια Αφρική για την κατάθεση αυτής της υπόθεσης, αλλά αυτό που επιδίωκαν οι Παλαιστίνιοι ήταν μια άμεση κατάπαυση του πυρός», είπε ο Φαρχάτ, προσθέτοντας ότι ήταν απογοητευτικό που το δικαστήριο δεν ζήτησε τον τερματισμό των στρατιωτικών επιχειρήσεων του Ισραήλ.
«Το Ισραήλ θα συνεχίσει να αμύνεται ενάντια στη Χαμάς, μια γενοκτονική τρομοκρατική οργάνωση», είπε ο Νετανιάχου σε μήνυμα από την Ιερουσαλήμ, προσθέτοντας ότι «η δέσμευση του Ισραήλ στο διεθνές δίκαιο είναι ακλόνητη. Εξίσου ακλόνητη είναι η ιερή μας δέσμευση να συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε τη χώρα μας και τον λαό μας. Όπως κάθε χώρα, το Ισραήλ έχει εγγενές δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό του». «Η ποταπή προσπάθεια να αρνηθεί κανείς στο Ισραήλ αυτό το θεμελιώδες δικαίωμα είναι κατάφωρη διάκριση σε βάρος του εβραϊκού κράτους και δικαίως απορρίφθηκε. Η κατηγορία για γενοκτονία που διατυπώθηκε κατά του Ισραήλ δεν είναι μόνο ψευδής, είναι εξωφρενική και οι αξιοπρεπείς άνθρωποι παντού θα πρέπει να την απορρίψουν», κατέληξε.
«Η απόφαση του αντισημιτικού δικαστηρίου της Χάγης αποδεικνύει αυτό που ήταν ήδη γνωστό: Το δικαστήριο αυτό δεν επιδιώκει τη δικαιοσύνη, αλλά τη δίωξη των Εβραίων. Σιώπησαν κατά τη διάρκεια του Ολοκαυτώματος και σήμερα συνεχίζουν την υποκρισία και την πάνε ένα βήμα παραπέρα» αναφέρει ο ακροδεξιός υπουργός Εθνικής Ασφάλειας του Ισραήλ Ben Gvir. «Οι αποφάσεις που θέτουν σε κίνδυνο τη συνέχιση της ύπαρξης του κράτους του Ισραήλ δεν πρέπει να ακούγονται. Πρέπει να συνεχίσουμε να νικάμε τον εχθρό μέχρι την πλήρη νίκη» κατέληξε.
Η Ναλέντι Πάντορ, υπουργός Διεθνών Σχέσεων της Νότιας Αφρικής, ερμηνεύει την απόφαση του δικαστηρίου ως μια άρρητη έκκληση σε κατάπαυση πυρός, σημειώνοντας πως το Ισραήλ θα πρέπει να σταματήσει τις μάχες στη Γάζα αν θέλει να συμμορφωθεί με τις εντολές του ανώτατου δικαστηρίου του ΟΗΕ. «Πώς μπορείς να παρέχεις βοήθεια και νερό χωρίς κατάπαυση του πυρός;» δήλωσε η Πάντορ. «Αν διαβάσετε τη διαταγή, εκ των πραγμάτων πρέπει να γίνει κατάπαυση του πυρός».
«Χαιρετίζουμε την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου και καλούμε τα μέρη να εφαρμόσουν τα προσωρινά μέτρα που έχει διατάξει» δήλωσε ο Ισπανός πρωθυπουργός Pedro Sanchez. «Θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε την ειρήνη και τον τερματισμό του πολέμου, την απελευθέρωση των ομήρων, την πρόσβαση στην ανθρωπιστική βοήθεια και την ίδρυση ενός παλαιστινιακού κράτους δίπλα στο Ισραήλ, ώστε και τα δύο έθνη να συνυπάρχουν ειρηνικά και με ασφάλεια» πρόσθεσε.