«Το Ισραήλ πρέπει να σταματήσει αμέσως τη στρατιωτική του επίθεση ή οποιαδήποτε άλλη ενέργεια στην επαρχία Ράφα, η οποία μπορεί να επιφέρει στους Παλαιστινίους στη Γάζα, συνθήκες ζωής που θα μπορούσαν να επιφέρουν τη φυσική καταστροφή της εν όλω ή εν μέρει» ανέφερε, συγκεκριμένα, κατά την ανάγνωση της απόφασης για το έκτακτο αίτημα της Νοτίου Αφρικής.

«Το δικαστήριο δεν είναι πεπεισμένο ότι οι προσπάθειες εκκένωσης και τα σχετικά μέτρα που το Ισραήλ επιβεβαιώνει ότι έχει λάβει για να ενισχύσει την ασφάλεια των αμάχων στη Λωρίδα της Γάζας και ιδίως εκείνων που εκτοπίστηκαν πρόσφατα από την επαρχία της Ράφα επαρκούν για να αμβλύνουν τον τεράστιο κίνδυνο, στον οποίο εκτίθεται ο παλαιστινιακός πληθυσμός ως αποτέλεσμα της στρατιωτικής επίθεσης στη Ράφα» προσέθεσε.

«Το Ισραήλ πρέπει να λάβει αποτελεσματικά μέτρα για να εξασφαλίσει την ανεμπόδιστη πρόσβαση στη Λωρίδα της Γάζας οποιασδήποτε επιτροπής έρευνας, διερευνητικής αποστολής ή ερευνητικού οργάνου που έχει εξουσιοδοτηθεί από τα αρμόδια όργανα του ΟΗΕ να διερευνήσει ισχυρισμούς για γενοκτονία» συμπλήρωσε

Η Ν. Αφρική έχει ζητήσει να σταματήσει η ισραηλινή στρατιωτική επίθεση στη Γάζα, κατηγορώντας το Ισραήλ για «γενοκτονία». Όπως αναφέρει η αφρικανική χώρα, η πρόσφατη ισραηλινή επιχείρηση στη Ράφα άλλαξε την κατάσταση στο πεδίο από την απόφαση του δικαστηρίου τον Ιανουάριο, που προέτρεπε το Ισραήλ να κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του για να αποτρέψει γενοκτονικές πράξεις στη Γάζα.

Ο Αναπληρωτής Γενικός Εισαγγελέας του Ισραήλ για το Διεθνές Δίκαιο, Gilad Noam, έχει υποστηρίξει ότι η Νότια Αφρική ότι έχει «απώτερο κίνητρο» όταν καλεί για την αποχώρηση του Ισραήλ από τη Ράφα, ισχυριζόμενος ότι ζητά αυτό το προσωρινό μέτρο επειδή «θέλει ένα στρατιωτικό πλεονέκτημα για τη σύμμαχό της Χαμάς, την οποία δεν θέλει να δει ηττημένη».