Όλες του τις δυνάμεις φαίνεται να συντάσσει το κατεστημένο του κόμματος των Δημοκρατικών, με συμφωνίες πίσω από κλειστές πόρτες και αλλαγές της τελευταίας στιγμής στους κανόνες, ώστε να στερήσει το χρίσμα από τον Μπέρνυ Σάντερς. Αντίπαλο δέος αναδεικνύεται ο πρώην αντιπρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, πιθανότατα λόγω των ισχυρών του δεσμών με την Αφροαμερικανική κοινότητα και, επίσης, της προηγούμενης ηγετικής του θέσης στις δημοσκοπήσεις, έναντι όλων των υποψηφίων, και της μεγάλης του αναγνωρισιμότητας.
Σύμφωνα με όσα μετέδωσε χθες το MSNBC, πολλά «υψηλόβαθμα στελέχη» εντός του Δημοκρατικού Κόμματος επεμβαίνουν ενεργά εναντίον του Μπέρνυ Σάντερς, και, μάλιστα το κόμμα ζήτησε και από το Μπλούμπεργκ να εγκαταλείψει την κούρσα για το χρίσμα, ώστε να ενισχυθεί περαιτέρω ο Μπάιντεν.
Παρ’ ότι η Καλιφόρνια, που του χάρισε καθαρή πρωτιά και είναι η πολιτεία με τους περισσότερους εκλέκτορες, εξασφάλισε την παρουσία του Μπέρνυ στον «τελικό» για το χρίσμα, και παρά την συνεχιζόμενη εξαιρετική του πορεία, ειδικά σε σχέση με τις προβλέψεις προ των καύκων και των προκριματικών, σήμερα η πλειονότητα του αμερικάνικου Τύπου πανηγυρίζει τη «μεγάλη επιστροφή» του Τζο Μπάιντεν.
Σε κανονικές ειδησεογραφικές συνθήκες, η επάνοδος Μπάιντεν δεν θα αποτελούσε είδηση. Σχεδόν όλες οι πρωτειές του πρώην αντιπροέδρου στο Νότο ήταν πλήρως αναμενόμενες, στηρίχτηκαν στο μηχανισμό των Δημοκρατικών και στην νότια Αφροαμερικάνικη ψήφο, στην οποία γνωρίζαμε ότι πλειοψηφεί, και μόλις την Κυριακή είχε στο πλευρό του, στο Τέξας δύο από τους συνυποψηφίους του που αποχώρησαν για να τον στηρίξουν: την Έμυ Κλομπατσαρ και τον Πήτ Μπούτατζιτζ. Όσοι ψήφοι προορίζονταν για αυτούς τους δύο, την σούπερ Τρίτη, πήγαν κατευθείαν στο Μπάιντεν. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι κυριότερες νότιες πολιτείες στις οποίες προηγείται ο Τζο Μπάιντεν είναι προπύργια των Ρεπουμπλικάνων και στις εκλογές του Νοεμβρίου δεν υπόσχονται τίποτε στους Δημοκρατικούς. Παρ’ όλα αυτά, το κατεστημένο χαιρετίζει ενθουσιωδώς τη νίκη του, αποδεικνύοντας αυτό που από καιρό λέγεται, ότι δηλαδή προτιμά μια τετραετία Τραμπ ακόμη, από πιθανή προεδρία Σάντερς.
Η στάση της Γουώρεν
Η ενίσχυση που προσέφερε το κόμμα και όλος ο κεντρώος χώρος στον Μπάιντεν, δεν έχει αντίστοιχο στην πλευρά της κομματικής αριστεράς. Ο Μπέρνυ Σάντερς δεν ενισχύθηκε από κανέναν και οι αριθμοί είναι «καθαροί», δικοί του. Μάλιστα, η Ελίζαμπεθ Γουώρεν, που αντλεί από την ίδια δεξαμενή με εκείνον, όχι μόνο δεν παραιτείται, παρά την κακή παρουσία της στη σούπερ Τρίτη (δεν κατάφερε καν να πάρει την πρωτιά στη Μασαχουσέτη, που αποτελεί την εκλογική της περιφέρεια), αλλά λίγες ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες επετέθη λεκτικά στο Μπέρνυ Σάντερς και σε κανέναν άλλον εκ των υποψηφίων.
Η Ελίζαμπεθ Γουώρεν δεχόταν όλο το βράδυ χθες τα πυρά πολιτών, που θεωρούσαν κατακριτέα τη στάση της, τόσο να επιτεθεί στον Σάντερς όσο και να παραμείνει στην κούρσα,αδυνατίζοντας την υποψηφιότητά του. Ήδη, υπάρχουν φωνές που λένε ότι η επίθεση εναντίον του ήταν προάγγελος της επερχόμενης άρνησής της να τον στηρίξει, αν και όταν αποχωρήσει από την κούρσα.
Εκτός της Γουώρεν στο γήπεδο παραμένει και ο ένατος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, ο Μάικ Μπλούμπεργκ, ο οποίος μάλιστα κέρδισε τους πρώτους πέντε εκλέκτορές του, στην περιοχή της Αμερικανικής Σαμόα. Το δεύτερο συχνότερο tag στο τουίτερ των ΗΠΑ χτες ήταν το Αμερικανική Σαμόα, #AmericanSamoa, και τα αστεία έδιναν και έπαιρναν γιατί, ο Μπλούμπεργκ έχει σπαταλήσει ως σήμερα περί τα 500 εκατομμύρια δολάρια στην προεκλογική του εκστρατεία και άρα το κόστος κάθε εκλέκτορά του υπολογίζεται σε 100 εκατομμύρια. Εκτός αυτού, ενώ η Σαμόα αναδεικνύει έξι εκλέκτορες (ο έκτος πήγε στην Τάλσι Γκάμπαρντ), ο Μπλούμπεργκ είχε προσλάβει επτά υπαλλήλους πλήρους απασχόλησης για το εκλογικό του γραφείο εκεί.
Εδώ να σημειώσουμε ότι, με βάση τους υπάρχοντες σήμερα κανόνες για τις τηλεοπτικές αναμετρήσεις των υποψηφίων (ντημπέιτ), όποιος έχει έστω έναν εκλέκτορα μπορεί να συμμετάσχει. Η Τάλσι Γκάμπαρντ, η αριστερότερη των υποψηφίων, κέρδισε αυτό το δικαίωμα στη Σαμόα, αλλά μάλλον δε θα χαρούμε την παρουσία της, αφού αμέσως διευθύντρια επικοινωνίας των Δημοκρατικών έκανε δηλώσεις για την ανάγκη αλλαγής του ορίου προς τα πάνω, προετοιμάζοντας το έδαφος για αποκλεισμό της Τάλσι. Να θυμήσουμε ότι η Τάλσι Γκάμπαρντ, που είναι κατά όλων των πολεμικών επιχειρήσεων των ΗΠΑ και η μόνη εκ των υποψηφίων που ανοικτά στηρίζει Τσέλσι Μάνινγκ, Τζούλιαν Ασανζ και Έντουαρντ Σνόουντεν, έχει συκοφαντηθεί από την Χίλαρι Κλίντον ως όργανο των Ρώσων.
Προβλήματα στη διαδικασία
Προβλήματα παρουσίασε η εκλογική διαδικασία σε όλες τις πολυπληθείς πολιτείες. Δύο ώρες παραπάνω δόθηκαν μετά από δικαστική απόφαση στα εκλογικά κέντρα του Τενεσί, σε περιοχές που επλήγησαν από ανεμοστρόβιλο. Αν αυτό έχει λογική, η αναμονή έως και έξι ώρες σε Τέξας και Καλιφόρνια, που χρειάστηκαν ψηφοφόροι για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, ήταν αποτρεπτική. Το πρόβλημα παρουσιάστηκε σε πολλά εκλογικά κέντρα – και με δεδομένο ότι ο αριθμός των εκλογικών κέντρων έχει μειωθεί (μόνο στο Τέξας λειτούργησαν 750 λιγότερα από ότι το 2016, και όσα έκλεισαν ήταν σε περιοχές των ισπανόφωνων και των Αφροαμερικάνων), οι ουρές ήταν τεράστιες. Στις ΗΠΑ, ακόμη και αφού έρθει η ώρα για το κλείσιμο της κάλπης, εφόσον οι ψηφοφόροι είναι ήδη στην ουρά, το κέντρο μένει ανοικτό για να ψηφίσουν. Σύμφωνα με το CNN σε ένα μόνο καλιφορνέζικο πανεπιστήμιο (άρα με δεδομένη την ισχυρή ψήφο στο Μπέρνυ), ακόμη και την 1η πρωινή της Τετάρτης τοπική ώρα υπήρχαν φοιτητές που περίμεναν να ψηφίσουν. Η επίσημη ώρα κλεισίματος της κάλπης ήταν η 7η απογευματινή, τοπική.
Μικρότερης σημασίας προβλήματα παρουσιάστηκαν και σε άλλες περιοχές λόγω της μεγάλης προσέλευσης, όπως στο Πόρτλαντ, την πρωτεύουσα του Μέην, όπου εξαντλήθηκαν τα ψηφοδέλτια και η διαδικασία συνεχίστηκε με φωτοτυπίες.
Η συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία είναι εκ του νόμου δύσκολη και προβληματική στις ΗΠΑ, καθώς γίνεται σε εργάσιμη ημέρα και σε πολλές πολιτείες το δικαίωμα της ψήφου δίδεται υπό ειδικές συνθήκες (ημερομηνία εγγραφής στους καταλόγους, ποινικό μητρώο κ.α).
Στα παραλειπόμενα, υπήρξαν δημοσκοπήσεις που έδειξαν ότι σε Καλιφόρνια, Τέξας, Βιρτζίνια και Βόρεια Καρολίνα, τρεις στους τέσσερις ψηφοφόρους αποφάσισαν τι θα ψηφίσουν επηρεαζόμενοι και από την ανησυχία τους για την εξάπλωση του κορονοϊού. Τέλος, το πιο ιδιαίτερο ποσοστό των πολλών εκλογικών αναλύσεων, ήταν το μεγαλειώδες 84% που κερδίζει ο Μπέρνυ Σάντερς στους ισπανόφωνους κάτω των 30 ετών της Καλιφόρνιας.
Στα μεχρι στιγμής αποτελέσματα, ο Τζο Μπάιντεν κερδίζει την Αλαμπάμα, με καταμετρημένο το 97% των ψήφων, το Άρκανσω με καταμετρημένο το 96%, τη Μασαχουσέτη, με καταμετρημένο το 91% των ψήφων, τη Μινεσότα, το Τενεσί, τη Βιρτζίνια, την Οκλαχόμα και τη Βόρεια Καρολίνα, όπου η καταμέτρηση ολοκληρώθηκε. Ο Μπάιντεν εμφανίζεται να προηγείται του Μπέρνυ με περίπου 2% και στο Τέξας, όπου η καταμέτρηση δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί.
Ο Μπέρνυ κερδίζει την Καλιφόρνια, με καταμετρημένο το 52% των ψήφων – μόνη της εκλέγει 415 εκλέκτορες-, το Κολοράντο, με καταμετρημένο το 67% των ψήφων, τη Γιούτα και το Βερμόντ.
Σύμφωνα με τις προβλέψεις, ο Σάντερς παραμένει στην κορυφή, με τους περισσότερους εκλέκτορες. Η μικρή πιθανότητα να συγκεντρώσει άνω του 15% στην Καλιφόρνια η Ελίζαμπεθ Γουώρεν, είναι ο μόνος τρόπος να χάσει αυτή την πρωτιά, λένε οι αναλυτές.