Υπενθυμίζεται πως έντονες αντιδράσεις έχουν προκληθεί σε μαθητές, γονείς, εκπαιδευτικούς και τις τοπικές κοινωνίες, καθώς καταργούνται ολιγομελή τμήματα σε ολόκληρη τη χώρα, αφήνοντας στον «αέρα» μαθητές. Ενδεικτικά, οι μαθητές έξι Λυκείων κινητοποιήθηκαν σήμερα στη Θεσσαλονίκη κατά της κατάργησης σχολικών τμημάτων, που τους αναγκάζουν να μεταφερθούν σε σχολεία υποδοχής, όπου πρόκειται να δημιουργηθούν μεγάλα τμήματα Γενικής Παιδείας και Κατεύθυνσης τόσο στη Β’ όσο και στην Γ’ Λυκείου, στο πλαίσιο της πολιτικής του υπουργείου για 25άρια και 28άρια τμήματα.

Τα παραπάνω συμβαίνουν ενώ οι εκπαιδευτικοί καταγγέλλουν πως οι «αλλαγές» που εξήγγειλε η κυβέρνηση δεν «ακουμπούν καν» κανένα από τα σοβαρά και επείγοντα προβλήματα των σχολείων, με τη Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας (ΔΟΕ) να καλεί σε 3ωρες στάσεις εργασίας για το 1ο ή 2ο 3ωρο του προγράμματος των σχολικών μονάδων από την Τετάρτη 11/9/2024 μέχρι και τη Δευτέρα 30/9/2023 όπως επίσης και επιπλέον στάση εργασίας που καλύπτει και το ολοήμερο διευρυμένου ωραρίου (14:00 – 17:30).

Η κυβέρνηση έδειξε ήδη την πρόθεσή της να αντιμετωπίσει τις διαμαρτυρίες των εκπαιδευτικών με καταστολή, καθώς όπως καταγγέλλει ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. «Ηρώ Κωνσταντοπούλου» Άνω Λιοσίων – Ζεφυρίου – Φυλής, η πρώτη μέρα στα σχολεία ξεκίνησε με την αστυνομία να υποδέχεται τους εκπαιδευτικούς στη Διεύθυνση Δυτικής Αττικής και να προβαίνει σε προσαγωγή εκπαιδευτικού φορώντας του χειροπέδες.

Αναλυτικά, το κείμενο του ψηφίσματος του Δήμου Αθηναίων:

«Το Δημοτικό Συμβούλιο Αθήνας εκφράζει την αντίθεσή του με την απόφαση του Περιφερειακού Διευθυντή Αττικής Α’βάθμιας και Β’ βάθμιας Εκπαίδευσης, της Α’ Δ/νσης Α’βάθμιας εκπαίδευσης Αθήνας, της Α’ Δ/διεύθυνσης Β’βάθμιας Εκπαίδευσης Αθήνας, του Υπουργείου Παιδείας που οδηγεί σε συγχώνευση δεκάδες τμήματα σχολείων σε Α’βαθμια και Β’ βάθμια Εκπαίδευση στον δήμο μας με σαφή στόχο την εξοικονόμηση πόρων.

Ειδικά, για τον Δήμο Αθηναίων μόνο στην Α βάθμια εκπαίδευση συμπτύσσονται πάνω από 50 τμήματα. Στα δημοτικά 15ο, 18ο, 26ο, 34ο ,41ο, 45ο, 54ο,48ο ,51ο, 56ο,65ο,66ο,71ο, 73ο,91ο, 113ο, 137ο και 144ο. Στα Νηπιαγωγεία 76ο, 103ο, 148ο, 152ο, 153ο και 155ο. Ενδεικτικά για τη Β’ βάθμια του δήμου το 9ο Γενικό Λύκειο, το 14ο Γυμνάσιο, το 12ο Γενικό Λύκειο, το 43ο Γενικό Λύκειο, το 1ο ΕΠΑΛ, το 9ο Γυμνάσιο, το 14ο Γενικό Λύκειο, το 4ο Γυμνάσιο, το 54ο Γυμνάσιο, το 8ο Γυμνάσιο, το 8ο Λύκειο, το 19ο Γυμνάσιο, το 20ο Γυμνάσιο, το 43ο Λύκειο και πολλά ακόμη.

Χαρακτηριστικό είναι ότι υπάρχει πλήθος γνωματεύσεων από τα ΚΕΔΑΣΥ καθώς και εγκρίσεων πλήρους πολλαπλής στήριξης. Είναι χαρακτηριστικό ότι υπάρχουν τμήματα που συμπτύσσονται και οδηγούνται να έχουν τέσσερις παράλληλες στηρίξεις και τρεις γνωματεύσεις για τα τμήματα ένταξης στο ίδιο τμήμα. Ειδικά στα νηπιαγωγεία συμπτύσσονται τμήματα που στεγάζονται στα κοντέινερ οδηγώντας έτσι να στιβάζονται 25 παιδιά σε αίθουσες που δεν μ πορούν κατά τον νόμο να στεγάσουν πάνω από 16. Είμαστε αντίθετοι σε αυτές τις αντιπαιδαγωγικές και αντιεκπαιδευτικές αποφάσεις του Υπουργείου Παιδείας που οδηγούν στην επιβάρυνση της ποιότητας της εκπαιδευτικής διαδικασίας.

Οι αποφάσεις αυτές δεν λαμβάνουν υπόψη τις διαγνώσεις για παιδιά με ειδικές μαθησιακές ανάγκες, οδηγούν στη δημιουργία πολυπληθών και μη λειτουργικών τμημάτων, καταργούν ακόμη και τμήματα πανελλαδικώς εξεταζομένων μαθημάτων, αναγκάζοντας έτσι μαθήτριες και μαθητές να αλλάξουν την επιλογή κατεύθυνσης σπουδών τους ή να απευθυνθούν στην ιδιωτική επαγγελματική εκπαίδευση.

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αθηναίων απαιτεί από το Υπουργείο Παιδείας, την Περιφερειακή Διεύθυνση Α’βάθμιας και Β’βάθμιας Εκπαίδευσης Αττικής, την Α’ Δ/νση Α’βάθμιας Εκπαίδευσης Αθήνας και την Α’ Δ/διεύθυνση Β’βάθμιας Εκπαίδευσης Αθήνας, να ακυρωθούν όλες οι συμπτύξεις και οι συγχωνεύσεις τμημάτων που αφορούν τον δήμο μας και παράλληλα συντάσσεται με το αίτημα των εκπαιδευτικών σωματείων για μείωση του αριθμού των μαθητών και μαθητριών ανά τμήμα σύμφωνα με τις παιδαγωγικές, γνωσιακές και ψυχολογικές ανάγκες».