Το ΔΝΤ αναθεωρεί θετικά τις εκτιμήσεις του για τα ελληνικά πρωτογενή πλεονάσματα

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) τις εκτιμήσεις του για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2017 και του 2018, ενώ εκτιμά πως η Ελλάδα θα μπορέσει να πετύχει τα πολύ υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα μέχρι το 2023, αν και υπάρχει απόκλιση σε σχέση με αυτά που προβλέπονται στο Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα.
Alexandros Michailidis / SOOC
|

Όπως αναφέρεται στην έκθεσή του  ΔΝΤ «Δημοσιονομικό Παρατηρητήριο» (Fiscal Monitor), το Ταμείο βελτίωσε τις εκτιμήσεις του για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2017 και του 2018. Συγκεκριμένα, αναθεωρεί τον στόχο για το πρωτογενές πλεόνασμα της Ελλάδας το 2017 από το 3,7% του ΑΕΠ, στο 4,2% του ΑΕΠ, υπερδιπλάσιο της εκτίμησης που έκανε προ δωδεκαμήνου, όταν και τοποθετούσε το πρωτογενές πλεόνασμα στο 1,7% του ΑΕΠ.

Παράλληλα, οι υπολογισμοί του Ταμείου για τα πρωτογενή πλεονάσματα των επόμενων ετών βελτιώθηκαν, αλλά σημειώνονται ακόμα αποκλίσεις σε σχέση με τα όσα προβλέπονται από την ελληνική κυβέρνηση στο Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα.

Για το 2019 προβλέπεται πλεόνασμα 3,96%, ενώ το ΔΝΤ προβλέπει 3,5%. Για το 2020 προβλέπεται πλεόνασμα 4,15%, ενώ το ΔΝΤ προβλέπει 3,5%. Για το 2021 προβλέπεται πλεόνασμα 4,53, ενώ το ΔΝΤ προβλέπει 3,5%. Για το 2022 προβλέπεται πλεόνασμα 5,19%, ενώ το ΔΝΤ προβλέπει 3,5%. Τέλος, για το 2023 το ΔΝΤ θεωρεί πως θα υπάρξει πρωτογενές πλεόνασμα 3%, ενώ τον Απρίλιο εκτιμούσε ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα είναι της τάξης του 1,5%.


Σε χρειαζόμαστε

Το ThePressProject είναι το μοναδικό μέσο ανεξάρτητης, ερευνητικής και αποκαλυπτικής δημοσιογραφίας που στηρίζεται αποκλειστικά στις μικρο-δωρεές των επισκεπτών του. Πιστεύουμε ότι η πληροφορία πρέπει να είναι διαθέσιμη σε όλους και για αυτό δεν κλειδώνουμε κανένα κομμάτι της ύλης αλλά για να παραχθεί το πρωτογενές υλικό που θα βρείτε εδώ χρειαζόμαστε την υποστήριξή σου. Αν δεν πληρώσουμε εμείς για την ενημέρωσή μας, θα την πληρώσει κάποιος άλλος (και αν δεν είσαι ο Μαρινάκης μάλλον δεν έχεις τα ίδια συμφέροντα). Μάθε πώς
- Κάνε κλικ για να σχολιάσεις