Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν ζητά από την Ελλάδα να λάβει πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα, διαβεβαίωσε ο διευθυντής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του ΔΝΤ, Πολ Τόμσεν, προσθέτοντας ότι θα πρέπει το ταχύτερο δυνατό οι Ευρωπαίοι δανειστές να εξειδικεύσουν τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους.
Alexandros Michailidis / SOOC
Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, ο Πολ Τόμσεν αναφερόμενος στο ζήτημα του χρέους, υποστήριξε ότι θα πρέπει το ταχύτερο δυνατό οι Ευρωπαίοι δανειστές να εξειδικεύσουν τα μέτρα ελάφρυνσης. Παράλληλα, είπε ότι το ζήτημα του χρέους «είναι κρίσιμο» και το ΔΝΤ «ελπίζει να έχουμε σύντομα συμφωνία», ενώ επανέλαβε ότι το Ταμείο εκτιμά πως θα επιτευχθεί ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος 2,2% του ΑΕΠ, που το ίδιο έχει θέσει για το 2018.
Παράλληλα,επεσήμανε ότι, προκειμένου να εξεταστούν τα ζητήματα που προβλέπονται στο πλαίσιο της τρίτης αξιολόγησης, η αποστολή του ΔΝΤ θα πρέπει να επιστρέψει στην Ελλάδα, διαβεβαιώνοντας ωστόσο ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν ζητά από την Ελλάδα να λάβει πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα.
Αναφερόμενος στο ζήτημα των ελληνικών τραπεζών, χαρακτήρισε εποικοδομητική τη στάση που έχει κρατήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), η οποία προτίθεται να προχωρήσει στη διενέργεια stress tests, που δεν θα συνοδεύεται όμως από τον συνολικό έλεγχο του ενεργητικού των τραπεζών (Asset Quality Review).
Ωστόσο, όπως ανέφερε, οι ελληνικές τράπεζες διαθέτουν ένα πολύ υψηλό απόθεμα μη εξυπηρετούμενων δανείων. Το ΔΝΤ επιθυμεί να διασφαλίσει, όπως είπε, ότι πριν από το τέλος του προγράμματος οι ελληνικές τράπεζες θα έχουν υιοθετήσει μία αξιόπιστη στρατηγική για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Δεν κάνει πίσω το ΔΝΤ
Υπενθυμίζεται, ότι την Πέμπτη η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), Κριστίν Λαγκάρντ, επανέλαβε ότι το Ταμείο δεν πρόκειται να υποχωρήσει ως προς την υλοποίηση των μέτρων που έχει συμφωνήσει για το ελληνικό πρόγραμμα, αλλά δεν θα ζητήσει επιπρόσθετα μέτρα λιτότητας. Χαρακτήρισε «εντυπωσιακή» την προσπάθεια των Ελλήνων τα τελευταία χρόνια.
Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε στο πλαίσιο της ετήσιας συνόδου του Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας, η Λαγκάρντ εξήρε την προσπάθεια που έχουν κάνει τα τελευταία χρόνια οι Έλληνες, αλλά ξεκαθάρισε πως δεν πρόκειται να κάνει πίσω ως προς την εφαρμογή των μέτρων λιτότητας που έχουν συμφωνηθεί.