«Πρόκειται για ένα σημαντικό ορόσημο της κινεζικής οικονομίας στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα» είπε συγκεκριμένα η Κριστίν Λαγκάρντ, χαρακτηρίζοντάς το μάλιστα ως μια «αναγνώριση της προόδου που έχει κάνει τα τελευταία χρόνια το κινεζικό κράτος προς την κατεύθυνση της μεταρρύθμισης του νομισματικού και οικονομικού συστήματος της χώρας». 

Η ένταξή του γουάν, η οποία θα γίνει τον Οκτώβριο του 2016, θα σημάνει την διαφοροποίηση του, τόσο των αναλογιών των τεσσάρων νομισμάτων που μέχρι σήμερα συναποτελούν το λεγόμενο SDR, δηλαδή το καλάθι αποθεμάτων του ΔΝΤ, αφού κάποια εξ αυτών θα μειωθούν σε σημαντικό ποσοστό για να «δώσουν χώρο» στο νεοεισερχόμενο νόμισμα και με πρώτο το ευρώ, όσο και της νομισματικής σύνθεσης της οικονομικής «βοήθειας» που παρέχει το Ταμείο σε κράτη τα οποία καταφεύγουν σ' αυτό. 

Η τελευταία αλλαγή που έγινε στο συγκεκριμένο καλάθι του ΔΝΤ ήταν το 2000, όταν το ευρώ αντικατέστησε το γερμανικό μάρκο και το γαλλικό φράγκο.

Υπενθυμίζεται πως η Κίνα είναι η δεύτερη στον κόσμο μεγαλύτερη οικονομία μετά από εκείνη των ΗΠΑ και το αίτημά της να περιληφθεί το γουάν στο αποθεματικό του ΔΝΤ είχε υποβληθεί το 2014.