Σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters, ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείο (ΔΝΤ), Τζέφρι Οκαμότο, τόνισε ότι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ αρκετές χώρες που βιώνουν τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας θα αργήσουν να σταθούν ξανά στα πόδια τους.

«Προσπαθούμε να διατηρήσουμε την οικονομική μας δύναμη. Μιλάμε για επιστροφή στην ανάπτυξη, η οποία θα διαρκέσει μερικά χρόνια και πολλές χώρες στην πορεία αυτή πιθανότατα θα χρειασθούν βοήθεια», δήλωσε ο Οκαμότο και πρόσθεσε πως οι αξιωματούχοι του Ταμείου βρίσκονται σε συνομιλίες με την G20 (των 20 πιο ισχυρών οικονομικά χωρών του πλανήτη) σχετικά με την παράταση της προσωρινής αναστολής της εξυπηρέτησης χρέους από τις χώρες με χαμηλό εισόδημα, στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας Αναστολής Εξυπηρέτησης Χρέους (DSSI).

Ισχυρίστηκε ότι η συνολική χρηματοδότηση που έχει προσφέρει το Ταμείο σε 79 χώρες από την έναρξη της κρίσης, ανέρχεται σε σχεδόν 90 δισεκατομμύρια δολάρια, συμπεριλαμβανομένων 20 χωρών της Λατινικής Αμερικής, προσθέτοντας πως το ΔΝΤ ζητά από τις πλούσιες χώρες να χρηματοδοτήσουν δύο ειδικά προγράμματα δανεισμού για τις φτωχές χώρες.

Το ΔΝΤ χαρακτηρίζει «αισιόδοξες» τις μαύρες προβλέψεις για την παγκόσμια οικονομία

Υπενθυμίζεται ότι πριν το δεύτερο κύμα της πανδημίας του ιού, η  διευθύντρια του Ταμείου , Κρισταλίνα Γκεοργκίέβα», ξεκαθάριζε  ότι ίσως είναι αισιόδοξες οι εκτιμήσεις του ίδιου του Ταμείου για τις επιπτώσεις του κορονοϊού, που ενδέχεται να οδηγήσουν την παγκόσμια οικονομία σε ύφεση 3%, δηλαδή στη μεγαλύτερη ύφεση από το 1930. Είχε αναφέρει με νόημα ότι το ΔΝΤ και άλλοι διεθνείς οικονομικοί οργανισμοί θα αναλάβουν δράση σε χώρες που δεν έχουν τη δυνατότητα να ανταπεξέλθουν οικονομικά, ενώ κάλεσε τις κυβερνήσεις «να κρατήσουν τις αποδείξεις» των χρημάτων που ξόδεψαν για την καταπολέμηση της πανδημίας.