Όπως αναφέρει έκθεση του ΔΝΤ, που δημοσιοποίησε το Business Insider, το Ταμείο σε έκθεση του για τις επιπτώσεις της πανδημίας στις χώρες της Ευρωζώνης, το δεύτερο κύμα της πανδημίας και τα lockdowns που επιβλήθηκαν, δημιουργούν τον σοβαρό κίνδυνο υψηλότερης επιδείνωσης της οικονομίας από το αναμενόμενο.
Επισημαίνουν πως η οικονομία της Eυρωζώνης θα χρειαστεί περισσότερη στήριξη τόσο από την κεντρική τράπεζα όσο και από τις εθνικές κυβερνήσεις, προκειμένου να δυσάρεστες εξελίξεις στο προσεχές διάστημα.
Ωστόσο, στην έκθεση δεν «αμελείται» η εκπλήρωση των μνημονιακών στόχων που πρέπει να εκπληρώσουν οι χώρες που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των δανειστών. «Για μερικές χώρες με ήδη υψηλά επίπεδα χρέους, η υιοθέτηση των απαραίτητων μέτρων στήριξης αλλά και η εκπλήρωση των ήδη υπαρχόντων υποχρεώσεων, κρύβει τον κίνδυνο δυσμενών αντιδράσεων από τις αγορές».
Σημειώνεται ότι το Ταμείο δημοσιοποίησε τη δεύτερη έκθεση για τη «μεταμνημονιακή» παρακολούθηση της Ελλάδας. Όπως αναφέρεται, η εξυπηρέτηση του ελληνικού δημόσιου χρέους παραμένει επαρκής σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο, ωστόσο εκφράζεται η εκτίμηση ότι η μεσοπρόθεσμη ικανότητα αποπληρωμής θα μπορούσε να επηρεαστεί από ορισμένους παράγοντες που σχετίζονται με την πανδημία. Σημειώνεται επίσης ότι η πανδημία φρέναρε τη μέτρια ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.
«Επαρκή» βλέπει τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους μεσοπρόθεσμα το ΔΝΤ
Σχετικά με τις δημοσιονομικές «παγίδες», η έκθεση εστιάζει στην αβεβαιότητα που δημιουργεί η πανδημία και στο πως αυτή θα επηρεάσει βασικούς τομείς της οικονομικής δραστηριότητας, όπως η παρατεταμένη πανδημία που θα επηρεάσει αρνητικά την ανάκαμψη του τουρισμού.