Ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους αφέθηκαν οι άλλοι τέσσερις κατηγορούμενοι: η μαία και η βιολόγος της μονάδας, εργαζόμενη σε κλινική της πόλης και αλλοδαπή που φέρεται επίσης να ενεργούσε ως «μεσίτρια» στις παράνομες υιοθεσίες.

Και οι οκτώ αντιμετωπίζουν βαρύτατες κατηγορίες, όπως αυτές της συγκρότησης και ένταξης σε εγκληματική οργάνωση, της εμπορίας ανθρώπων, της μεσολάβησης σε υιοθεσία ανηλίκων κατ’ επάγγελμα, των παραβιάσεων της νομοθεσίας περί εφαρμογής της ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, της πλαστογραφίας, της παραποίησης ιατρικών δεδομένων.

Στο μεταξύ, στο γενικό νοσοκομείο Χανίων άλλη μία παρένθετη μητέρα έφερε στον κόσμο, το πρωί της Πέμπτης, ένα κοριτσάκι.

Πρόκειται για το πέμπτο μωρό από την τέταρτη μητέρα που γεννιέται μέσα σε μία εβδομάδα, από την εξάρθρωση του κυκλώματος εμπορίας βρεφών με εμπλοκή κλινικής υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, με τον αριθμό των γεννήσεων να είναι ενδεικτικός των πρωτοφανών διαστάσεων της υπόθεσης.

Τα πέντε μωρά φιλοξενούνται στη μονάδα νεογνών του νοσοκομείου και δέχονται και αυτά όπως και οι γυναίκες που τα κυοφόρησαν, τη φροντίδα και τη στήριξη γυναικολόγων, ψυχολόγων, μαιών και παιδιάτρων. Παράλληλα, η διοίκηση του νοσηλευτικού ιδρύματος, σε συνεργασία με τους διευθυντές των κλινικών, βρίσκονται σε «ανοιχτή γραμμή» με την Εισαγγελία Πρωτοδικών Χανίων για τα επόμενα βήματα που πρέπει να ακολουθηθούν, ώστε οι γονείς να πάρουν στα σπίτια τους τα μωρά, εφόσον τα έχουν αποκτήσει με νόμιμο τρόπο, μέσω των παρένθετων μητέρων.

Εξάλλου, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του zarpanews.gr για όλα τα μωράκια που γεννήθηκαν στα Χανιά έχει υπάρξει ενδιαφέρον από ζευγάρια στο πλαίσιο συμφωνιών μέσω της κλινικής, αλλά εκκρεμούν τα τεστ DNA ώστε να διαπιστωθεί αφενός εάν ήταν όντως δικά τους τα έμβρυα και αφετέρου ο έλεγχος όλων των δικαιολογητικών (δικαστικές αποφάσεις, συμφωνία για κυοφορία) ώστε να διαπιστωθεί ότι η διαδικασία έχει γίνει νόμιμα.