Το βράδυ της Τετάρτης 7 Απριλίου 76χρονος ασθενής με κορονοϊό που νοσηλευόταν διασωληνωμένος εκτός ΜΕΘ στο νοσοκομείο «Ερυθρός Σταυρός», όταν σταμάτησε να λειτουργεί το μηχάνημα παροχής οξυγόνου του αναπνευστήρα.  Οι γιατροί και οι νοσηλευτές κινητοποιήθηκαν όταν άκουσαν να ηχεί ο συναγερμός των μηχανημάτων.

Η διοίκηση του Νοσοκομείου αναγνωρίζοντας ως τουλάχιστον ύποπτες τις συνθήκες θανάτου του ασθενούς κάλεσε την Αστυνομία και την διερεύνηση της υπόθεσης ανέλαβε η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Αθηνών, κλιμάκιο της οποίας βρίσκεται στο Νοσοκομείο και εξετάζει τον διπλανό ασθενή του θύματος, που επίσης νοσηλευόταν διασωληνομένος εκτός Εντατικής. Το γεγονός ότι δεν λειτούργησε ούτε το εφεδρικό σύστημα του μηχανήματος ήταν αυτό που προκάλεσε προβληματισμό στους γιατρούς.

Μιλώντας το πρωί της Παρασκευής στον ΑΝΤ1, απαντώντας στις ερωτήσεις των παρουσιαστών, η κ.Γεωργάκη ανέφερε ότι «μπήκαν οι γιατροί μέσα και άρχισαν να κάνουν ανάνηψη στον ασθενή. Εκείνη τη στιγμή, δεν πρόσθεσε κανείς, γιατί το κύριο μέλημα είναι να σωθεί ο άρρωστος. Διαπίστωσαν όμως κατά τη διάρκεια της ανάνηψης ότι η πρίζα ήταν βγαλμένη και σε κάποιο σημείο ήταν βγαλμένος και ο σωλήνας».

Στη συνέχεια εξήγησε πιο αναλυτικά: «Ο σωλήνας λοιπόν, αν ήταν βγαλμένος ή όχι πριν, δεν μπορούμε να το πούμε με βεβαιότητα. Γιατί σας λέω, εκείνη τη στιγμή προέχει να σωθεί ο ασθενής. Πέσαν πάνω λοιπόν στον ασθενή. Τυχαίνει και όσοι ασχολούνται και είναι στον χώρο της Υγείας ξέρουμε, ότι είναι τόσο πολλή εκείνη τη στιγμή η έντασή μας που έχει τύχει να βγάλουμε από την κίνηση που κάνουμε τον σωλήνα του ασθενούς. Το βέβαιο είναι ότι το καλώδιο δεν ήταν στην πρίζα. Αυτό όμως, δεν εγκυμονεί κινδύνους για τον ασθενή. Γιατί το μηχάνημα έχει οπάντα μπαταρία που είναι για έξι ώρες. Το γεγονός όμως ότι κάτι πήγαινε στραβά ήταν ολοφάνερο».

Για το τι συνέβη ακριβώς με την πρίζα και τον σωλήνα, σημείωσε ότι «αυτό διερευνάται» από την αστυνομία, «αυτό θα το βρουν οι αρχές». Πρόσθεσε όμως ότι «το βέβαιο είναι ότι ο ασθενής αυτός θα έπρεπε να είναι σε Μονάδα. Δεν ήταν σε Μονάδα. Αυτό θα έπρεπε».

Απαντώντας στο σχόλιο του Γιώργου Παπαδάκη ότι «αν αυτός ο άνθρωπος ήταν σε ΜΕΘ, σήμερα θα ζούσε», η Πρόεδρος των Εργαζομένων απάντησε «ακριβώς. Μπορούσε ο άρρωστος αυτός να καταλήξει, αλλά σίγουρα η αντιμετώπισή του και η προστασία του δεν θα ήταν η ίδια». Πρόσθεσε στη συνέχεια ότι «αυτό που έγινε είναι σοκαριστικό. Ωστόσο, αυτό που θα έπρεπε να ειπωθεί και να δοθεί είναι “για σκεφτείτε ότι ένας διασωληνωμένος ασθενής είναι μαζί με έναν άλλον ασθενή”. Ένας διασωληνωμένος πρέπει να νοσηλευτεί όπως είναι σωστό. Να είναι σε ΜΕΘ».

Σχετικά μάλιστα με το «αν το μηχάνημα κάνει θόρυβο» απάντησε ότι «όταν κάτι δεν πάει καλά, το μηχάνημα σφυρίζει. Είτε όταν ο ασθενής προσπαθεί να ξυπνήσει, είτε όταν επέρχεται θάνατος, το μηχάνημα σε ειδοποιεί».Παράλληλα διέψευσε κατηγορηματικά πληροφορίες  ότι ο κατηγορούμενος για ανθρωποκτονία ασθενής είχε παρουσιάσει ιστορικό ψυχιατρικής διαταραχής, τονίζοντας ότι μετά το περιστατικό εξετάστηκε από ψυχιάτρους του νοσοκομείου και δεν είχε δώσει κανένα τέτοιο δείγμα συμπεριφοράς κατά τη νοσηλεία του.

Πρώην διοικητής Ερυθρού Σταυρού: Έχει παραβιαστεί κάθε υγειονομικό πρωτόκολλο

Στο γεγονός ότι ο διασωληνωμένος ασθενής θα έπρεπε να βρίσκεται σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας στάθηκε και ο πρώην διοικητής του νοσοκομείου, Θύμιος Γεωργόπουλος.

Μιλώντας στο «Κόκκινο», σημείωσε ότι «έχει παραβιαστεί κάθε υγειονομικό πρωτόκολλο. Δεν γίνεται διασωληνωμένος ασθενής να βρίσκεται σε κοινό θάλαμο, καθώς δεν επιτηρούνται τα ζωτικά του όργανα και δεν επιτηρείται από ιατρονοσηλευτικό προσωπικό. Πόσο δε μάλλον όταν βρίσκεται σε θάλαμο με άλλον ασθενή ο οποίος είναι περιπατιτικός», τονίζοντας μάλιστα πως εάν ο ασθενής βρισκόταν σε κλίνη ΜΕΘ «θα ήταν εν ζωή την ώρα μάλιστα που σύμφωνα με τους γιατρούς υπήρχε και βελτίωση της αναπνευστικής του λειτουργίας».

Πρόσθεσε ότι «εδώ έχουμε εγκληματικές παραλείψεις μιας ιδεοληπτικής κυβέρνησης η οποία ψεύδεται ασυστόλως, καθώς μόλις προχθές ο πρωθυπουργός μας είπε ότι όποιος χρειάζεται κλίνη ΜΕΘ την έχει».

Παράλληλα ο Θ. Γεωργόπουλος αναδεικνύοντας υποκριτική στάση της κυβέρνησης αναφέρθηκε και στη δήλωση του Β. Κοντοζαμάνη στις αρχές Ιανουαρίου ότι εάν υπάρχουν διασωληνωμένοι ασθενείς εκτός ΜΕΘ είναι απόφαση των γιατρών.

Όπως κατήγγειλε, την Πέμπτη στον Ερυθρό Σταυρό βρίσκονταν 9 διασωληνωμένοι ασθενείς (5 γυναίκες και 4 άνδρες) εκτός ΜΕΘ.