Σύμφωνα με δημοσίευμα του MIT Technology Review, όταν ένας άνθρωπος ερωτάται αν δύο φωτογραφίες προσώπων δείχνουν το ίδιο άτομο, το ποσοστό επιτυχίας ανέρχεται στο 97,53%. Το εν λόγω software βρίσκεται πολύ κοντά, με ποσοστό 97,25%.
 

Κοντά στις ανθρώπινες επιδόσεις


«Πλησιάζουμε στις ανθρώπινες επιδόσεις» τονίζει ο Γιανίβ Τάιγκμαν, μέλος της ομάδας ΑΙ (Τεχνητής Νοημοσύνης) του Facebook, σημειώνοντας ότι το ενδεχόμενο λάθους έχει μειωθεί κατά άνω του 25% σε σχέση με προηγούμενα προγράμματα αντίστοιχου αντικειμένου.

Το νέο λογισμικό του Facebook, ονόματι DeepFace, κάνει αυτό που ερευνητές του τομέα αποκαλούν facial verification (επιβεβαίωση προσώπου- αναγνωρίζεται ότι δύο εικόνες δείχνουν το ίδιο πρόσωπο) και όχι facial recognition (αντιστοίχιση ενός προσώπου με ένα όνομα).

Όσον αφορά στη χρήση του για το κοινωνικό δίκτυο, θα είχε να κάνει με τις προτάσεις για «tags» πάνω σε φωτογραφίες χρηστών.

Τα δύο βήματα πριν την αναγνώριση


Τo DeepFace επεξεργάζεται τις εικόνες προσώπων σε δύο βήματα. Πρώτα «διορθώνει» τη γωνία ενός προσώπου, έτσι ώστε το άτομο στη φωτογραφία να «βλέπει» προς τα εμπρός, μέσω της χρήσης ενός τρισδιάστατου μοντέλου ενός «μέσου» προσώπου που βλέπει προς τα εμπρός.

Μετά εισέρχεται στη διαδικασία το deep learning, ως εξομοιωμένο νευρικό δίκτυο, το οποίο συνθέτει νουμερική περιγραφή του προσώπου.