Η ελληνική κυβέρνηση και οι Ευρωπαίοι στέφουν από την Πέμπτη το βλέμμα στις ΗΠΑ και την εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, όπου αναμένεται να υπάρξουν κρίσιμες συζητήσεις για το ζήτημα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.

Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, το επόμενο διήμερο στην Ουάσινγκτον αναμένεται να λάβουν χώρα συνεχείς, διμερείς και πολυμερείς, παρασκηνιακές συναντήσεις για το ελληνικό ζήτημα μεταξύ των εκπροσώπων όλων των πλευρών. Απώτερος στόχος, σύμφωνα με αξιωματούχους, είναι στο Eurogroup της 27ης Απριλίου να επιτευχθεί προκαταρκτική συμφωνία μεταξύ ΔΝΤ και Ευρωζώνης για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους που θα οδηγήσει στην ενεργοποίηση του προγράμματος του ΔΝΤ για την Ελλάδα.

Ιδιαίτερα κρίσιμη χαρακτηρίζεται από τις ίδιες πηγές η συνάντηση της Παρασκευής μεταξύ των υπουργών Οικονομικών  της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Ισπανίας με τους αρμόδιους ιθύνοντες της Κομισιόν, της Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) και του ΔΝΤ. Αναμένεται να εξεταστεί η γαλλική πρόταση,  που συνδέει την αποπληρωμή του ελληνικού χρέους με τον ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας.

Υπενθυμίζεται ότι το ΔΝΤ κάνει τις ακόλουθες προβλέψεις για την πορεία του χρέους της γενικής κυβέρνησης:

– 2018: 191,3% του ΑΕΠ

– 2019: 181,1% του ΑΕΠ

– 2020: 177%    του ΑΕΠ

– 2021: 172,2% του ΑΕΠ

– 2022: 168,7% του ΑΕΠ

– 2023: 165,1% του ΑΕΠ