Στη Σύνοδο Κορυφής η οποία ξεκινά αύριο Πέμπτη αναμένεται να συζητηθούν μεταξύ άλλων τα αποτελέσματα πρόσφατων συμφωνιών για τη μετανάστευση με πέντε αφρικανικές χώρες (τον Νίγηρα, τη Νιγηρία, το Μαλί, τη Σενεγάλη και την Αιθιοπία).
  
Σε αντάλλαγμα για τη χορήγηση οικονομικής βοήθειας η ΕΕ απαιτεί από τις χώρες αυτές να επιβάλλουν αυστηρότερα μέτρα ελέγχου στα σύνορά τους και να υποδέχονται μετανάστες που επαναπατρίζονται.
  
Ο πρωθυπουργός της Φινλανδίας Γιούχα Σιπίλα έκρινε πως αυτή η νέα προσέγγιση μοιάζει να φέρνει καρπούς και ότι η ΕΕ πρέπει να επεκτείνει αυτή την προσέγγιση και σε άλλα κράτη, με στόχο την αύξηση των επαναπατρισμών.
  
«Υπάρχει υποστήριξη προς αυτή την προσέγγιση γενικά από άλλα κράτη μέλη. Θα εγείρω αυτή την ιδέα (σ.σ. την σύναψη συμφωνιών με το Ιράκ, τη Σομαλία και το Αφγανιστάν) στη Σύνοδο», είπε ο Σιπίλα στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς μετά την ενημέρωση του κοινοβουλίου.
  
Αν και η ροή των μεταναστών προς την Ελλάδα από την Τουρκία μειώθηκε μετά τη συμφωνία με την Άγκυρα στην οποία κατέληξε η ΕΕ, οι αφίξεις στην Ιταλία από την Αφρική αντιθέτως αυξήθηκαν σημαντικά μέχρι στιγμής φέτος. Η Ιταλία έχει υποδεχθεί ήδη 154.000 πρόσφυγες και μετανάστες και ο τελικός αριθμός της χρονιάς αναμένεται να είναι ακόμη υψηλότερος.
  
Η Φινλανδία υποδέχθηκε 32.500 αιτούντες άσυλο πέρυσι–στην πλειονότητά τους, πρόσωπα με την ιρακινή εθνικότητα. Οι αφίξεις μειώθηκαν σε περίπου 5.500 φέτος μετά την επιβολή πολύ πιο αυστηρής πολιτικής όσον αφορά τη μετανάστευση και το άσυλο από το Ελσίνκι.