«Η πρώτη από τις επιλογές είναι η πολιτική και διπλωματική δράση στη Βενεζουέλα, από κοινού με τους φίλους μας στη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική, αλλά και στο πλαίσιο του ΟΗΕ», εξήγησε η Μογκερίνι, ενώ πρόσθεσε ότι οι 28 υπουργοί μπορεί να συζητήσουν τη λήψη στοχευόμενων μέτρων.
 
Η Ισπανία προσπαθεί να πείσει τους εταίρους της στην ΕΕ να επιβάλουν κυρώσεις σε βάρος «εκείνων που είναι υπεύθυνοι για την παρούσα κατάσταση», όπως δήλωσε τον Αύγουστο ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Αλφόνσο Νταστίς.
 
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αντόνο Ταγιάνι ζήτησε επίσης να επιβληθούν κυρώσεις σε βάρος «μελών της κυβέρνησης της Βενεζουέλας, περιλαμβανομένου του προέδρου της Νικολάς Μαδούρο και του περιβάλλοντός του», με πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων τους και απαγόρευση ταξιδιών στην ΕΕ.
 
Ο πρόεδρος του κοινοβουλίου της Βενεζουέλας Χούλιο Μπόρχες εκ των ηγετών της αντιπολίτευσης, έγινε τις τελευταίες ημέρες δεκτός από ευρωπαίους ηγέτες, όπως ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, η βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι και η γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ.
 
Σημειώνεται ότι στις 25 Αυγούστου, ο Λευκός Οίκος επέβαλε νέες οικονομικές κυρώσεις σε βάρος του Kαράκας, μεταξύ των οποίων απαγόρευση αγοράς νέων ομολόγων που εκδίδουν η κυβέρνηση της Βενεζουέλας ή η εθνική πετρελαϊκή εταιρία PDVSA.