Όπως αναφέρει σε ρεπορτάζ της η «Καθημερινή», το επόμενο βήμα θα είναι η παραχώρηση αυτών των οικοπέδων, στην κρατική τουρκική πετρελαϊκή, ΤΡΑΟ.

Υπενθυμίζεται ότι το τουρκολιβυκό μνημόνιο, που υπογράφηκε μεταξύ Τουρκίας και της κυβέρνησης του Σάρατζ στη Λιβύη, θέτει ζητήματα αμφισβήτησης της ελληνικής κυριαρχίας στην υφαλοκρηπίδα, καθώς βασίζεται στην πάγια τουρκική θέση ότι τα ελληνικά νησιά δεν διαθέτουν υφαλοκρηπίδα, αλλά μόλις 6 ναυτικά μίλια χωρικών υδάτων.

Η συγκεκριμένη κίνηση, όπως προσθέτει το δημοσίευμα, αποτελεί το επόμενο βήμα της Τουρκίας μετά τη σύναψη του μνημονίου και έρχεται, μολονότι το κείμενο δεν έχει αναρτηθεί ακόμα στην αρμόδια Διεύθυνση του ΟΗΕ Αναμένεται να φανεί πότε η Άγκυρα θα προχωρήσει στην έκδοση της σχετικής NAVTEX, ώστε να ξεκινήσει γεωτρήσεις.

Παράλληλα, η «Καθημερινή» μεταφέρει τον προβληματισμό της ελληνικής κυβέρνησης, για την ταχύτητα των κινήσεων της Άγκυρας, παρά το γεγονός ότι η κίνηση αυτή θεωρούταν αναμενόμενη.

«Απολύτως προετοιμασμένη η Ελλάδα για την πρόκληση» υποστηρίζει ο Δένδιας

«Η δημοσίευση σε τουρκικό ΦΕΚ σειράς αιτήσεων για χορήγηση άδειας έρευνας-εκμετάλλευσης στην ΤΡΑΟ σε περιοχές ελληνικής υφαλοκρηπίδας, εντάσσεται στο πλαίσιο σειράς ενεργειών με τις οποίες η Τουρκία αποπειράται βήμα-βήμα να σφετεριστεί κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας» αναφέρει σε αναρτήσεις του στο twitter ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας και προσθέτει στη συνέχεια:

Αποτελεί παρακολούθημα του ανυπόστατου τουρκο-λιβυκού μνημονίου. Οι παράνομες ενέργειες της Τουρκίας δεν παράγουν έννομα αποτελέσματα. Αδυνατούν να θίξουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, που εδράζονται στο Διεθνές Δίκαιο και στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας

Να είμαστε σαφείς. Οι θέσεις μας σχετικά με το συγκεκριμένο θέμα και για τις συνέπειες της τουρκικής παραβατικότητας είναι δεδομένες. Έχουν γνωστοποιηθεί προς την Τουρκία επανειλημμένα.

Η Ελλάδα ήταν και παραμένει απολύτως προετοιμασμένη για να αντιμετωπίσει και αυτήν την πρόκληση, εφόσον η Τουρκία αποφασίσει τελικά να την υλοποιήσει.»