X
Πατήστε εδώ για να γίνετε συνδρομητής! Αν είστε ήδη Συνδεθείτε για να μη βλέπετε αυτό το μήνυμα
X

Συνδεθείτε μέσω TPP Community

Έχετε συνδεθεί επιτυχώς

Το επόμενο βήμα της Τουρκίας για έρευνες κοντά σε ελληνικά νησιά

Στο σπάσιμο της περιοχής που προβλέπεται στο τουρκολιβυκό μνημόνιο σε 24 θαλάσσια οικόπεδα προχώρησε η Τουρκία, με την απόφαση να δημοσιεύεται στην εφημερίδα της τουρκικής κυβέρνησης. Κάποια από αυτά τα οικόπεδα, που αναμένεται να παραχωρηθούν στην Τουρκική Εταιρεία Πετρελαίων (ΤΡΑΟ), βρίσκονται από έξι μίλια και πλέον ανατολικά της Κρήτης, της Κάσου, της Καρπάθου και της Ρόδου. «Η Τουρκία αποπειράται βήμα-βήμα να σφετεριστεί κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας» σχολίασε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας.
Το επόμενο βήμα της Τουρκίας για έρευνες κοντά σε ελληνικά νησιά
|

Όπως αναφέρει σε ρεπορτάζ της η «Καθημερινή», το επόμενο βήμα θα είναι η παραχώρηση αυτών των οικοπέδων, στην κρατική τουρκική πετρελαϊκή, ΤΡΑΟ.

Υπενθυμίζεται ότι το τουρκολιβυκό μνημόνιο, που υπογράφηκε μεταξύ Τουρκίας και της κυβέρνησης του Σάρατζ στη Λιβύη, θέτει ζητήματα αμφισβήτησης της ελληνικής κυριαρχίας στην υφαλοκρηπίδα, καθώς βασίζεται στην πάγια τουρκική θέση ότι τα ελληνικά νησιά δεν διαθέτουν υφαλοκρηπίδα, αλλά μόλις 6 ναυτικά μίλια χωρικών υδάτων.

Η συγκεκριμένη κίνηση, όπως προσθέτει το δημοσίευμα, αποτελεί το επόμενο βήμα της Τουρκίας μετά τη σύναψη του μνημονίου και έρχεται, μολονότι το κείμενο δεν έχει αναρτηθεί ακόμα στην αρμόδια Διεύθυνση του ΟΗΕ Αναμένεται να φανεί πότε η Άγκυρα θα προχωρήσει στην έκδοση της σχετικής NAVTEX, ώστε να ξεκινήσει γεωτρήσεις.

Παράλληλα, η «Καθημερινή» μεταφέρει τον προβληματισμό της ελληνικής κυβέρνησης, για την ταχύτητα των κινήσεων της Άγκυρας, παρά το γεγονός ότι η κίνηση αυτή θεωρούταν αναμενόμενη.

«Απολύτως προετοιμασμένη η Ελλάδα για την πρόκληση» υποστηρίζει ο Δένδιας

«Η δημοσίευση σε τουρκικό ΦΕΚ σειράς αιτήσεων για χορήγηση άδειας έρευνας-εκμετάλλευσης στην ΤΡΑΟ σε περιοχές ελληνικής υφαλοκρηπίδας, εντάσσεται στο πλαίσιο σειράς ενεργειών με τις οποίες η Τουρκία αποπειράται βήμα-βήμα να σφετεριστεί κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας» αναφέρει σε αναρτήσεις του στο twitter ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας και προσθέτει στη συνέχεια:

Αποτελεί παρακολούθημα του ανυπόστατου τουρκο-λιβυκού μνημονίου. Οι παράνομες ενέργειες της Τουρκίας δεν παράγουν έννομα αποτελέσματα. Αδυνατούν να θίξουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, που εδράζονται στο Διεθνές Δίκαιο και στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας

Να είμαστε σαφείς. Οι θέσεις μας σχετικά με το συγκεκριμένο θέμα και για τις συνέπειες της τουρκικής παραβατικότητας είναι δεδομένες. Έχουν γνωστοποιηθεί προς την Τουρκία επανειλημμένα.

Η Ελλάδα ήταν και παραμένει απολύτως προετοιμασμένη για να αντιμετωπίσει και αυτήν την πρόκληση, εφόσον η Τουρκία αποφασίσει τελικά να την υλοποιήσει.»


Σε χρειαζόμαστε

Το ThePressProject είναι το μοναδικό μέσο ανεξάρτητης, ερευνητικής και αποκαλυπτικής δημοσιογραφίας που στηρίζεται αποκλειστικά στις μικρο-δωρεές των επισκεπτών του. Πιστεύουμε ότι η πληροφορία πρέπει να είναι διαθέσιμη σε όλους και για αυτό δεν κλειδώνουμε κανένα κομμάτι της ύλης αλλά για να παραχθεί το πρωτογενές υλικό που θα βρείτε εδώ χρειαζόμαστε την υποστήριξή σου. Αν δεν πληρώσουμε εμείς για την ενημέρωσή μας, θα την πληρώσει κάποιος άλλος (και αν δεν είσαι ο Μαρινάκης μάλλον δεν έχεις τα ίδια συμφέροντα). Μάθε πώς
- Κάνε κλικ για να σχολιάσεις