Σύμφωνα με το Telesur, τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης, οι εκλογικές αρχές των Μπαρμπάντος εξέδωσαν τα τελικά αποτελέσματα των εκλογών που ολοκληρώθηκαν την προηγούμενη ημέρα στις 6 το απόγευμα. Το Εργατικό Κόμμα των Μπαρμπάντος (BLP) σημείωσε σαρωτική νίκη και επικράτησε σαφώς και στις 30 εκλογικές περιφέρειες της χώρας.

Στην πρώτη εκλογική διαδικασία που διεξήχθη στα Μπαρμπάντος μετά την ανακήρυξή τους σε δημοκρατία, η πολιτική αντιπολίτευση εκπροσωπήθηκε κυρίως από το Δημοκρατικό Εργατικό Κόμμα (DLP), με επικεφαλής τη Βέρλα ντε Πέιζα, και το Κόμμα της Συμμαχίας για την Πρόοδο, με επικεφαλής τον Τζόζεφ Άθερλεϊ. Καμία από αυτές τις πολιτικές οργανώσεις δεν κατάφερε να κατακτήσει την προτίμηση των πολιτών.

Χάρη σε αυτή την ηχηρή νίκη, η Μία Μότλεϊ κατάφερε εύκολα να επανεκλεγεί στη θέση της πρωθυπουργού, σηματοδοτώντας έτσι έναν ακόμη θρίαμβο στην σταδιοδρομία της ως κοινωνική και πολιτική ηγέτιδα σε αυτό το νησί της Καραϊβικής.

Λίγο αφότου έγινε η νεότερη Δημοκρατία του κόσμου, η πρωθυπουργός των Μπαρμπάντος Μία Μότλεϊ προκήρυξε πρόωρες εκλογές τον Δεκέμβριο του 2021, λέγοντας ότι δεν ήθελε η χώρα της «να μπει στο νέο έτος όντας ένα διχασμένο έθνος», υπενθυμίζουν οι Associates Times.

Η Μότλεϊ τόνισε ότι η ηχηρή νίκη των Εργατικών θα επιτρέψει «να οδηγηθεί η χώρα πρώτα στην ασφάλεια και στη συνέχεια στην ευημερία», όπως αναφέρει το Caribbean Block, το οποίο προσθέτει ότι ο πρωθυπουργός επιδιώκει να προετοιμάσει τα Μπαρμπάντος για την επίλυση των προκλήσεων που θα αντιμετωπίσει την επόμενη δεκαετία.

«Η επανεκλογή της Μία Μότλεϊ στην πρωθυπουργία των Μπαρμπάντος είναι μια καλή είδηση. Μια λαμπρή γυναίκα που μια μέρα θα γίνει μια ισχυρή Γενική Γραμματέας του ΟΗΕ”, δήλωσε ο Άλφρεντ-Μορίς ντι Ζάγιας, πρώην ανεξάρτητος εμπειρογνώμονας των Ηνωμένων Εθνών για την προώθηση μιας δημοκρατικής και δίκαιης διεθνούς τάξης.

Οι εκλογές στο Μπαρμπάντος διεξήχθησαν κανονικά. Ωστόσο, εκτιμάται ότι περίπου 5.700 πολίτες που έπασχαν από COVID-19 δεν μπόρεσαν να ψηφίσουν λόγω της κατάστασης της υγείας τους.