Σύμφωνα με την απόφαση, είναι αρκετό για τον εργοδότη να γνωστοποιήσει στην έγκυο εργαζόμενη τους λόγους που δικαιολογούν την απόλυσή της για να την πραγματοποιήσει, καθώς και τα αντικειμενικά κριτήρια που καθορίστηκαν για την επιλογή όσων θα απολυθούν.
 
Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου ήρθε προς υπεράσπιση της ισπανικής τράπεζας Bankia, που χρεοκόπησε και διεσώθη, για την απόλυση μίας εγκύου γυναίκας το 2013. Στην περίπτωσή της, ανέφερε το δικαστήριο, δεν συνδέεται η απόλυση με την εγκυμοσύνη, συνεπώς δεν παραβιάζει το κοινοτικό δίκαιο.
 
Όπως αναφέρει το BBC, η οδηγία 92/85 της Ευρωπαϊκής Ένωσης απαγορεύει την απόλυση εγκύου εργαζόμενης οποιαδήποτε στιγμή από την έναρξη της εγκυμοσύνης έως και τη λήξη της άδειας μητρότητάς της. Ωστόσο, υπογραμμίζεται πως επιτρέπει εξαιρέσεις βάση εθνικής νομοθεσίας, που δεν σχετίζονται με την εγκυμοσύνη.
 
Η διάταξη αυτή έδωσε το δικαίωμα στο ανώτατο δικαστήριο της Καταλονίας να ζητήσει από το Ευρωδικαστήριο να αποσαφηνίσει τους κανόνες της ΕΕ σχετικά με τα δικαιώματα των εγκύων εργαζόμενων, αφού η γυναίκα που απολύθηκε από την Bankia άσκησε έφεση κατά προηγούμενης δικαστικής απόφασης ισπανικού δικαστηρίου.
 
Όπως αναφέρεται, το Ευωδικαστήριο δέχθηκε τους ισχυρισμούς της τράπεζας, πως είχε συζητήσει με τους εκπροσώπους των εργαζόμενων σχετικά με τις επικείμενες περικοπές θέσεων εργασίας, και είχε αποστείλει στην έγκυο μία επιστολή στην οποία εξηγούσε τους λόγους της απόλυσης, που συνδέονταν με τη χαμηλή αξιολόγηση που είχε λάβει από την εταιρεία, δικαιώνοντας την τράπεζα και ανοίγοντας τον δρόμο στις ορέξεις στις εταιρείας για ανάλογες συμπεριφορές στους εργαζόμενους.