Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, οι ευρωβουλευτές αναγνώρισαν τον Χουάν Γκουαϊδό «ως νόμιμο προσωρινό πρόεδρο της Μπολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας» και εξέφρασαν «την αμέριστη υποστήριξή τους προς το πρόγραμμά του», σύμφωνα με το κείμενο της απόφασης που προτάθηκε από κοινού από τις κύριες ομάδες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Η απόφαση εγκρίθηκε με 439 ψήφους, υπέρ, 104 κατά και 88 αποχές.

Οι ευρωβουλευτές καλούν την επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι και τα κράτη μέλη να υιοθετήσουν μία αυστηρή και ενιαία θέση και να αναγνωρίσουν τον Χουάν Γκουαϊδό ως «τον μόνο νόμιμο προσωρινό πρόεδρο» της Βενεζουέλας.

Η αναγνώριση αυτή έχει ισχύ «μέχρι την διεξαγωγή νέων προεδρικών εκλογών, ελεύθερων, διαφανών και αξιόπιστων για τη αποκατάσταση της δημοκρατίας», διευκρινίζεται στο κείμενο.

Οι 28 ανακοίνωσαν το Σάββατο ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση θα λάβει «νέα μέτρα» εάν δεν προκηρυχθούν νέες προεδρικές εκλογές «εντός των προσεχών ημερών» στην Βενεζουέλα. Αλλά δεν προχώρησαν στην συλλογική, έστω και υπό όρους, αναγνώριση του Χουάν Γκουαϊδό.

Τέσσερις χώρες της ΕΕ, η Ισπανία, η Γαλλία, η Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο το έκαναν δίνοντας προθεσμία «οκτώ ημερών» στον Νικολάς Μαδούρο για να προκηρύξει εκλογές, σε αντίθετη περίπτωση θα αναγνωρίσουν τον Γκουαϊδό ως «πρόεδρο» της Βενεζουέλας για να οργανώσει νέες προεδρικές εκλογές.

Στην σημερινή ανακοίνωση, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο «καταδικάζει αυστηρά την βάρβαρη καταστολή και τις βιαιότητες, που έχουν προκαλέσει θανάτους και τραυματισμούς» και ζητεί από «τις αρχές της Βενεζουέλας να θέσουν τέλος στις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επαναδιατυπώνει «την ανεπιφύλακτη υποστήριξή του προς την Εθνοσυνέλευση, που είναι το μόνο νόμιμο δημοκρατικό όργανο της Βενεζουέλας και οι εξουσίες του οποίου πρέπει να αποκατασταθούν και να γίνουν σεβαστές».

Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αποτελεί κοινή πρόταση των συντηρητικών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, των σοσιαλιστών και των φιλελεύθερων του ALDE.

Μάχη για «την ελευθερία», τον έλεγχο του στρατού και το πετρέλαιο στη Βενεζουέλα

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, το βράδυ της Τετάρτης, χαιρέτισε την Τετάρτη την κινητοποίηση χιλιάδων υποστηρικτών της αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα με σκοπό να πειστεί ο στρατός να γυρίσει την πλάτη στον πρόεδρο της χώρας Νικολάς Μαδούρο, κρίνοντας ότι στη χώρα της Λατινικής Αμερικής βρίσκεται σε εξέλιξη μια «μάχη για την ελευθερία». 

Από την άλλη πλευρά, ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο, απηύθυνε διάγγελμα στους πολίτες των ΗΠΑ, καλώντας τους να μην επιτρέψουν στην κυβέρνηση Τραμπ μια στρατιωτική επέμβαση ανάλογη αυτής του Βιετνάμ στη Βενεζουέλα. Τονίζει ότι προωθείται μια εκστρατεία ψεύτικης εικόνας, παραποιημένης και μονταρισμένης εικόνας των όσων συμβαίνουν στη Βενεζουέλα και τους καλεί να μην επιτρέψουν «στον πρόεδρο Τραμπ και μια ομάδα ακραίων που τον περιβάλλουν, τον Πομπέο, τη CIA τον Μάικλ Πενς να επιβάλουν τα ψέματά τους για τη Βενεζουέλα και το πραξικόπημα που στηρίζουν.

Στο διάγγελμα του προς τους πολίτες των ΗΠΑ, ο Μαδούρο τονίζει πως παρά τις ακραίες φωνές της αμερικανικής κυβέρνησης και των μυστικών υπηρεσιών, οι πολίτες της χώρας πρέπει να αντιληφθούν ότι ο λαός της Βενεζουέλας και ο ίδιος δεν είναι εχθρικός απέναντι τους και πρέπει να αποτραπεί η επανάληψη ενός σκηνικού αντίστοιχου με το Βιετνάμ. Τονίζει πως η διαρκής επίθεση στη Βενεζουέλα οφείλεται στα κοιτάσματα πετρελαίου της χώρας και όχι στην αυταρχική συμπεριφορά της κυβέρνησης του.

Στο μεταξύ, η αντιπολίτευση της Βενεζουέλας έχει κάνει μυστικές συναντήσεις με στελέχη των ένοπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας, αποκαλύπτει ο αυτοανακηρυγμένος μεταβατικός πρόεδρος της χώρας Χουάν Γκουαϊδό σε άρθρο που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη στην εφημερίδα The New York Times.

«Για τη μετάβαση απαιτείται υποστήριξη από μονάδες-κλειδιά του στρατού. Έχουμε κάνει μυστικές συναντήσεις με στελέχη των ένοπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας», γράφει ο Γκουαϊδό στο άρθρο γνώμης που δημοσιεύουν οι Τάιμς.

«Το να αποσύρει ο στρατός την υποστήριξή του στον (πρόεδρο Νικολάς) Μαδούρο είναι κρίσιμο για να μπορέσει να υπάρξει αλλαγή κυβέρνησης», εξηγεί ο 35χρονος πρόεδρος της εθνοσυνέλευσης που αυτοανακηρύχθηκε υπηρεσιακός πρόεδρος την περασμένη εβδομάδα και αναγνωρίστηκε αμέσως από τις κυβερνήσεις των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής και πολλών ακόμη κρατών.

Τη Δευτέρα ωστόσο, σε μια κυνική ομολογία για τα κίνητρα των ΗΠΑ στη Βενεζουέλα προχώρησε ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Τζον Μπόλτον, δηλώνοντας σε συνέντευξή του ότι θα «κάνει μεγάλη διαφορά για τις ΗΠΑ από οικονομικής άποψης αν οι αμερικανικές εταιρείες ελέγχουν το πετρέλαιο στη Βενεζουέλα.

Μιλώντας στο Fox News, ο Μπόλτον τόνισε ότι «θα κάνει μεγάλη διαφορά για τις ΗΠΑ από οικονομική άποψη αν μπορούσαμε να πετύχουμε οι αμερικανικές πετρελαϊκές εταιρείες να επενδύσουν και να παράγουν το πετρέλαιο στη Βενεζουέλα», προσθέτοντας λίγο αργότερα ότι αυτήν τη στιγμή βρίσκονται στη Βενεζουέλα κράτη με αντίθετα συμφέροντα από τα δικά μας», εννοώντας τη Ρωσία και την Κίνα.  Υπενθυμίζεται ότι η Βενεζουέλα, είναι η χώρα με τα μεγαλύτερα επιβεβαιωμένα αποθέματα πετρελαίου παγκοσμίως,

H ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ του TPP για τη Βενεζουέλα: