Στο  πλαίσιο αξιολόγησης της ευρωπαϊκής προοπτικής των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε την Πέμπτη ψήφισμα που τονίζει ότι θα πρέπει να επικυρωθεί από ΠΓΔΜ και Ελλάδα η συμφωνία των Πρεσπών, προκειμένου να ξεκινήσουν στην προγραμματισμένη χρονική στιγμή (Ιούνιος 2019) οι διαδικασίες ένταξης της γειτονικής χώρας στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ.

Όπως αναφέρει το ψήφισμα, η Συμφωνία των Πρεσπών στέλνει ένα «θετικό μήνυμα σταθερότητας και συμφιλίωσης σε ολόκληρη την περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων». Παρά την ιδιαίτερα χαμηλή συμμετοχή στο δημοψήφισμα της 30ης Σεπτεμβρίου, το Ευρωκοινοβούλιο χαιρετίζει το αποτέλεσμα υπέρ της συμφωνία των Πρεσπών, αλλά και την απόφαση της Βουλής για αναθεώρηση του Συντάγματος.

Σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της ΠΓΔΜ, ο Ζόραν Ζάεφ δήλωσε σίγουρος πως τελικά η συμφωνία των Πρεσπών θα περάσει από τη Βουλή της χώρας του. Ερωτηθείς για τη στάση που θα τηρήσουν οι οκτώ ανεξάρτητοι βουλευτές που ψήφισαν υπέρ της αναθεώρησης του Συντάγματος, ο Ζάεφ εκτίμησε ότι θα συνεχίσουν στον δρόμο που άνοιξαν με την ψήφο τους για την αναθεώρηση, προκειμένου η χώρα να κάνει βήματα μπροστά.