Σε ψήφισμα που ενέκρινε η ολομέλεια στο Στρασβούργο, το Ευρωκοινοβούλιο εκφράζει «βαθιά ανησυχία για την αυξανόμενη σοβαρότητα και το αυξανόμενο εύρος των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, περιλαμβανομένων δολοφονιών, βίαιων συγκρούσεων, καταστροφής της περιουσίας πολιτών και εκτοπισμού εκατοντάδων χιλιάδων αμάχων» στη Μιανμάρ.

Απαιτεί «από τις στρατιωτικές δυνάμεις και από τις δυνάμεις ασφαλείας να σταματήσουν αμέσως τις δολοφονίες, την παρενόχληση και τους βιασμούς των Ροχίνγκια, καθώς και την πυρπόληση των κατοικιών τους».

Όσον αφορά την πολιτική εξουσία στη Μιανμάρ και κυρίως την ντε φάκτο ηγέτιδα της χώρας Αούνγκ Σαν Σου Κι, οφείλει να «καταδικάσει σθεναρά κάθε υποκίνηση σε ρατσιστικό ή φυλετικό μίσος» και να «αγωνιστεί κατά των κοινωνικών διακρίσεων και της εχθρότητας» εναντίον της μουσουλμανικής μειονότητας των Ροχίνγκια, εκτιμούν οι ευρωβουλευτές.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υπενθυμίζει ότι έδωσε το 1990 το «βραβείο Ζαχάροφ για την ελευθερία του πνεύματος» στη Σου Κι, η οποία τότε είχε τεθεί σε κατ΄οίκον περιορισμό μετά τη νίκη του κόμματός της στις βουλευτικές εκλογές.

Οι ευρωβουλευτές ρωτούν αν μπορεί «να εξεταστεί το ενδεχόμενο το βραβείο Ζαχάροφ να αφαιρείται σε περίπτωση παραβιάσεων» των κριτηρίων που είχαν οδηγήσει στην απονομή του, κυρίως της υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της προστασίας «των δικαιωμάτων των μειονοτήτων».

Παρεμβαίνοντας την Πέμπτη στο ημικύκλιο του κοινοβουλίου, η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι υπογράμμισε πως «η Αούνγκ Σαν Σου Κι αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για τον δημοκρατικό κόσμο».

«Οι ηγέτες της Μιανμάρ οφείλουν να δείξουν πως η δημοκρατία για την οποία αγωνίστηκαν μπορεί να εφαρμοστεί σε όλους τους κατοίκους της χώρας, ανεξάρτητα από θρησκευτικές και εθνοτικές διαφορές», επέμεινε.

«Η βία πρέπει να σταματήσει αμέσως», πρόσθεσε, κάνοντας λόγο για μια κατάσταση «εντελώς απαράδεκτη» λόγω των «υπερβάσεων» των δυνάμεων ασφαλείας της Μιανμάρ.

Ποιοι είναι οι Rohingya

Οι Rohingya είναι μια μουσουλμανική μειονότητα που ζει στην επαρχία Rakhine στη Δυτική Μυανμάρ, στα σύνορα με το σημερινό Μπαγκλαντές. Η μειονότητα αριθμεί περίπου 1,1 εκατομμύρια ανθρώπους και μιλάνε τη δική τους διάλεκτο, η οποία διαφέρει από  τις εθνικές γλώσσες της Μυανμάρ.

Οι Ροχίνγκια φεύγουν για να γλιτώσουν από τα βίαια επεισόδια στην πολιτεία Ραχίν που σημειώνονται μετά τις επιθέσεις εναντίον θέσεων της αστυνομίας από αντάρτες Ροχίνγκια. Έκτοτε ο στρατός της Μιανμάρ έχει ξεκινήσει μια ευρεία επιχείρηση στην περιοχή αυτή, στη διάρκεια της οποίας έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 430 άνθρωποι, κυρίως «τρομοκράτες» Ροχίνγκια, σύμφωνα με τις δυνάμεις ασφαλείας που υποστηρίζουν ότι έχουν σαφείς εντολές να προστατεύουν τους άμαχους.