Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ζήτησε την Τετάρτη από τις κυβερνήσεις της Πολωνίας και της Λετονίας να παρέμβουν για να βοηθήσουν τους μετανάστες που έχουν κατασκηνώσει στα σύνορα με τη Λευκορωσία. Ομάδες όπως το πολωνικό ίδρυμα για τους πρόσφυγες Ocalenie Foundation ανησυχούν όλο και περισσότερο για την διαβίωση των μεταναστών καθώς οι αρχές της Πολωνίας αρνούνται να τους παρασχεθεί νερό και φαγητό.

Το ίδρυμα που επικοινωνεί με μια ομάδα 32 μεταναστών στην πλευρά της Λευκορωσίας στα σύνορα με την Πολωνία, ανέφερε χθες Τετάρτη ότι 25 από αυτούς ήταν άρρωστοι και 12 σοβαρά άρρωστοι. Όπως είπε η οργάνωση οι μετανάστες δεν έχουν πόσιμο νερό ούτε φαγητό από την Τρίτη.

«Η 52χρονη κυρία Γκιούλ θα πεθάνει σύντομα μπροστά στα μάτια των πέντε παιδιών της. Χρειάζεται διάσωση ΤΩΡΑ», ανέφερε στο Twitter. Η γυναίκα είναι από το Αφγανιστάν και έχει μαζί της δύο γιους και τρεις κόρες, η μικρότερη από τις οποίες ήταν 15 ετών. Αρνήθηκε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για την ίδια, αλλά δήλωσε ότι οι άλλοι μετανάστες που βρίσκονταν εκεί ήταν επίσης από το Αφγανιστάν.

Παράλληλα άλλοι 41 Ιρακινοί υπήκοοι έχουν εγκλωβιστεί στα σύνορα Λετονίας-Λευκορωσίας, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων BNS. Το υπουργείο Εξωτερικών της Λευκορωσίας κατηγόρησε την Τρίτη την Πολωνία ότι προκαλεί μεταναστευτικές ροές από το Αφγανιστάν στο πλαίσιο του συνασπισμού των ΗΠΑ, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Belta.

Η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Ελσίνκι της Πολωνίας δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι ζήτησε από το δικαστήριο να εφαρμόσει το προσωρινό μέτρο. Το δικαστήριο ανέφερε ότι ζήτησε «από τις πολωνικές και λετονικές αρχές να παράσχουν σε όλους τους αιτούντες τρόφιμα, νερό, ρουχισμό, επαρκή ιατρική περίθαλψη και, εάν είναι δυνατόν, προσωρινό καταφύγιο».

Εκπρόσωπος του Λετονικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε ότι η Λετονία θα συνεργαστεί με το αίτημα του δικαστηρίου. «Η Λετονία σέβεται πλήρως τα προσωρινά μέτρα που υπέδειξε το Δικαστήριο και θα συνεχίσει να παρέχει τρόφιμα, νερό και ιατρική βοήθεια για ανθρωπιστικούς λόγους στους ανθρώπους που βρίσκονται σε κίνδυνο. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα προαναφερθέντα μέτρα περιλαμβάνουν δραστηριότητες που η Λετονία έχει ήδη πραγματοποιήσει», δήλωσε ο Janis Bekeris στο Reuters. Ο εκπρόσωπος της πολωνικής κυβέρνησης δε σχολίασε την απόφαση.

Όπως αναφέρει το Reuters, το δικαστήριο δήλωσε ότι το μέτρο «δεν θα πρέπει να εκληφθεί ως απαίτηση από την Πολωνία ή τη Λετονία να αφήσουν τους προσφεύγοντες να εισέλθουν στα εδάφη τους».Η Πολωνία, η οποία δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι θα κατασκευάσει φράχτη στα σύνορα και θα διπλασιάσει τον αριθμό των στρατευμάτων εκεί για να σταματήσει τη ροή, δήλωσε ότι την ευθύνη για τους μετανάστες φέρει η Λευκορωσία.

Ο ακροδεξιός πρωθυπουργός της χώρας δήλωσε την Τετάρτη ότι ένα κονβόι με ανθρωπιστική βοήθεια που προσέφερε η Πολωνία απορρίφθηκε από το Μινσκ. Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών του δήλωσε ότι οι αρχές της Λευκορωσίας παρέχουν στους μετανάστες νερό, τρόφιμα και τσιγάρα. Οι αρχές της Λευκορωσίας δεν ήταν άμεσα διαθέσιμες για να σχολιάσουν ποια βοήθεια παρείχαν.