Παράλληλα, «η HumanRights360 και το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες (ΕΣΠ) εκπροσωπώντας 94 πρόσφυγες από τη Συρία, που βρίσκονται σε νησίδα στον Έβρο, προσφύγαμε την Τετάρτη 24.05.2022 στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου ζητώντας την παροχή ανθρωπιστικής και ιατρικής βοήθειας καθώς και την υπαγωγή τους στις νόμιμες διαδικασίες υποδοχής».

Όπως αναφέρουν η HumanRights360 και το ΕΣΠ σε ανακοίνωσή τους, «οι πρόσφυγες εξακολουθούν να βρίσκονται στη νησίδα σε άθλια κατάσταση και τρομοκρατημένοι. Ανάμεσά τους βρίσκονται τουλάχιστον 30 παιδιά, μεταξύ αυτών και ασυνόδευτα, ένας ανάπηρος άνδρας, γυναίκες και ηλικιωμένοι, ενώ από την έκθεσή τους επί ημέρες στις συνθήκες που επικρατούν στη νησίδα, έχουν προβλήματα υγείας και τραυματισμούς. Η υπόθεση αυτή έρχεται μετά από σειρά αποφάσεων του ΕΔΔΑ με ανάλογο περιεχόμενο και μετά από την πρόσφατη κατάθεση προσφυγής από τη HumanRights360 και το Ελληνικό Συμβούλιο για τους πρόσφυγες για τους 30 Σύριους πρόσφυγες, για τους οποίους είχε εκδοθεί απόφαση ασφαλιστικών μέτρων το Μάρτιο του 2022».

Τέλος καλούν «την ελληνική κυβέρνηση να συμμορφωθεί άμεσα με την χτεσινή απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, διασώζοντας τους 94 Σύριους πρόσφυγες από τη νησίδα του Έβρου, καθώς η κατάστασή τους είναι ιδιαίτερα ευάλωτη και, όσο περνάει η ώρα, η ζωή και υγεία τους βρίσκονται σε άμεσο κίνδυνο».