«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καταδικάζει σθεναρά και κατηγορηματικά την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ κι επαναλαμβάνει την πλήρη αλληλεγγύη του προς τον λαό του Ισραήλ και τη δέσμευσή του στην ασφάλεια του Ισραήλ και στην περιφερειακή σταθερότητα. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί το Ιράν και τους πληρεξουσίους του να σταματήσουν όλες τις επιθέσεις και προτρέπει όλα τα μέρη να επιδείξουν τη μέγιστη δυνατή αυτοσυγκράτηση και να απόσχουν από οποιαδήποτε ενέργεια που μπορεί να κλιμακώσει τις εντάσεις στην περιοχή» αναφέρει το κείμενο που υιοθέτησαν το βράδυ της Τετάρτης οι Ευρωπαίοι ηγέτες. Τονίζουν ότι «η ΕΕ παραμένει απόλυτα προσηλωμένη στη συμβολή στην αποκλιμάκωση και στην ασφάλεια στην περιοχή».

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επισημαίνει τη δέσμευσή του να συνεργαστεί με συμμάχους του, για να τερματιστεί άμεσα η κρίση στη Λωρίδα της Γάζας και ζητάει την εφαρμογή της απόφασης 2728 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, που προβλέπει «άμεση κατάπαυση του πυρός και άνευ όρων απελευθέρωση όλων των ομήρων, καθώς και την παροχή πλήρους, ταχείας, ασφαλούς και ανεμπόδιστης πρόσβασης στην ανθρωπιστική βοήθεια» για τους Παλαιστίνιους που την έχουν ανάγκη. Υπογραμμίζεται, επίσης, ότι η ΕΕ παραμένει σταθερά προσηλωμένη στη «διαρκή βιώσιμη ειρήνη βασισμένη στη λύση των δύο κρατών».

Για τον Λίβανο, οι Ευρωπαίοι ηγέτες τονίζουν στα συμπεράσματά τους ότι η ΕΕ είναι έτοιμη να συνεργαστεί με όλους προκειμένου «να αποφευχθεί περαιτέρω κλιμάκωση των εντάσεων στην περιοχή και ιδίως στον Λίβανο».  Αναφέρεται, επίσης, ότι η ΕΕ παραμένει προσηλωμένη στη σταθερότητα του Λιβάνου, μεταξύ άλλων μέσω της υποστήριξης των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων και της ενίσχυσης της υποστήριξης στις ένοπλες δυνάμεις του.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες επισημαίνουν ότι η ΕΕ θα υποστηρίξει τους πιο ευάλωτους ανθρώπους στον Λίβανο, συμπεριλαμβανομένων των προσφύγων, των εσωτερικά εκτοπισμένων και των κοινοτήτων υποδοχής που έχουν ανάγκη, καθώς και την παροχή υποστήριξης για την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων και της λαθρεμπορίας. Επιπλέον, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επιβεβαιώνει την ανάγκη να δημιουργηθούν συνθήκες για ασφαλείς, εθελοντικές, αξιοπρεπείς επιστροφές Σύρων προσφύγων, όπως ορίζονται από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

Συνολικά το υπουργείο Υγείας της Χαμάς μετρά 33.899 νεκρούς. Ο ΟΗΕ απηύθυνε χθες εκ νέου έκκληση να συγκεντρωθεί με δωρεές ποσό 2,8 δισ. δολαρίων για να προσφερθεί βοήθεια στους Παλαιστίνιους στη Λωρίδα της Γάζας και στη Δυτική Όχθη.

Η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε πως έπληξε χθες στρατιωτική βάση στο βόρειο Ισραήλ, σε ανταπόδοση για βομβαρδισμούς που σκότωσαν τρεις μαχητές της. 14 ισραηλινοί στρατιωτικοί τραυματίστηκαν, οι έξι σοβαρά, σύμφωνα με τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις. Σε αυτό το κλίμα αναμένεται να διεξαχθεί σήμερα ή αύριο Παρασκευή ψηφοφορία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, μετά από πρωτοβουλία της Αλγερίας, σχετικά με το αίτημα των Παλαιστινίων να γίνουν κράτος-πλήρες μέλος του, δήλωσαν χθες διπλωματικές πηγές.