του Παναγιώτη Παπαδομανωλάκη

Το ξημέρωμα της 29ης Ιουλίου, το Ομοσπονδιακό Γραφείο Ερευνών των ΗΠΑ (FBI) πραγματοποίησε βίαιη έφοδο στο σπίτι του Ομαλί Γιεσιτέλα, προέδρου του Αφρικανικού Λαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (APSP), στο Σεντ Λούις του Μιζούρι. Σε βίντεο συνέντευξης τύπου που δημοσιεύτηκε την επόμενη ημέρα, ο Γιεσιτέλα κατήγγειλε ότι το FBI χρησιμοποίησε χειροβομβίδες κρότου λάμψης, οι άνδρες του, που ήταν οπλισμένοι με αυτόματα όπλα, προκάλεσαν ζημιές στην περιουσία των γειτόνων του, έσπασαν παράθυρα και κατέστρεψαν περιβάλλοντα χώρο, ενώ πέρασαν χειροπέδες στον ίδιο, που διανύει την 8η δεκαετία της ζωής του, αλλά και τη σύζυγό του. Όπως τόνισε, το FBI αρνήθηκε να του επιδείξει ένταλμα έρευνας – άρα εισέβαλλε με βάση τον αντιτρομοκρατικό μετά την 9η Σεπτεμβρίου- και ότι κατάσχεσαν τα κινητά του τηλέφωνα και όλες τις άλλες συσκευές από το σπίτι του.

Ουχούρου: Ένα κίνημα της μαύρης απελευθέρωσης

To Αφρικανικό Λαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα ιδρύθηκε το 1972 από τη συγχώνευση τριών οργανώσεων μαύρης δύναμης και έχει ως στόχο τον παραφρικανισμό και το σοσιαλισμό, ώστε «να κρατήσει ζωντανό το Κίνημα της Μαύρης Δύναμης , να υπερασπιστεί τους αμέτρητους Αφρικανούς που είναι εγκλωβισμένοι από την αντεξέγερση που διεξάγουν οι αρχές των ΗΠΑ και να αναπτύξει σχέσεις με την Αφρική και τους Αφρικανούς σε όλο τον κόσμο». Ο 80χρονος Γιεσιτέλα, μεταξύ των ιδρυτικών μελών του κόμματος, είναι επικεφαλής του από το 2019.

Σε όλη την ιστορία του, το κόμμα έχει αναπτύξει σειρά μαζικών δράσεων, που εντάσσονται στο κίνημα Ουχούρου , μια συλλογικότητα οργανώσεων και θεσμών που σχηματίστηκαν από το Αφρικανικό Λαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα, για να απαντήσουν σε συγκεκριμένα διακριτά ζητήματα που σχετίζονται με τις συνθήκες που αντιμετωπίζουν οι Αφρικανοί υπό την αποικιοκρατία και τα παρακλάδια της. Μεταξύ αυτών, η Επιτροπή Αλληλεγγύης του Αφρικανικού Λαού (APSC), μια ευρωαμερικανική λαϊκή οργάνωση «που εργάζεται σε αλληλεγγύη με τον αγώνα για την αφρικανική απελευθέρωση και την ένωση της Αφρικής και του αφρικανικού λαού παγκοσμίως», καθώς και το Διεθνές Λαϊκό Δημοκρατικό Κίνημα Ουχούρου (InPDUM), το οποίο παλεύει για «Ψωμί, Ειρήνη και Μαύρη Δύναμη».

Σε διεθνές επίπεδο έχει συγκροτήσει την Αφρικανική Σοσιαλιστική Διεθνή, ώστε να δικτυωθεί με άλλες επαναστατικές αφρικανικές οργανώσεις, με δομές σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, την Καραϊβική και τη Νότια Αμερική, καθώς και το Κίνημα Αλληλεγγύης Ουχούρου (USM), που απαρτίζεται κυρίως από λευκούς αλληλέγγυους του APSP.

Άλλες αντίστοιχες οργανώσεις είναι το Παναφρικανικό Σχέδιο Ανάπτυξης και Ενδυνάμωσης του Λαού, που δημιουργεί αναπτυξιακά έργα σε αφρικανικές κοινότητες σε όλο τον κόσμο, κυρίως στους τομείς της γεωργίας, της εκπαίδευσης και της υγείας – πρόσφατα ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα του για βοήθεια στους επιζώντες του Έμπολα στη Σιέρα Λεόνε-, καθώς και το Αφρικανικό Ταμείο Εκπαίδευσης και Άμυνας του Αφρικανικού Λαού (APEDF), που προσπαθεί να αναπτύξει και να θεσμοθετήσει προγράμματα για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων και πολιτικών δικαιωμάτων της αφρικανικής κοινότητας και την αντιμετώπιση των σοβαρών ανισοτήτων στην εκπαίδευση, την υγεία, την υγειονομική περίθαλψη και την οικονομική ανάπτυξη. Τα προγραμματα αυτά έχουν συνδράμει αποφασιστικά στην αναζωογόνηση των μαύρων γειτονικών στο βόρειο Σεντ Λούις και το Φέργκιουσον, στα πλαίσια του προγράμματος Μαύρου Σχεδιασμού, στηριγμένα σε μια σειρά αυτοοργανωμένων κοινωνικών δομών «από την αφροαμερικανική εργατική τάξη, για την αφροαμερικανική εργατική τάξη».

Το κίνημα ίδρυσε, επίσης, τον Αφρικανικό Εθνικό Οργανισμό Αποζημιώσεων, το 1982, με το Πρώτο Παγκόσμιο Δικαστήριο για τις Αποζημιώσεις προς τους Αφρικανούς να πραγματοποιείται στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης, για να διατρανώσει ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες οφείλουν πάνω 4,1 τρισεκατομμύρια δολάρια για το έγκλημα της γενοκτονίας κατά των Αφροαμερικανών όπως και την απλήρωτη εργασία που παρείχαν οι ίδιοι και οι απόγονοί τους κατά την περίοδο της δουλείας».

Νεομακαρθισμός, ρωσοφοβία και καταστολή του μαύρου κινήματος

Μετά την εισβολή στο σπίτι του, ο Γιεσιτέλα ενημερώθηκε, πως αυτή ήταν μέρος μιας σειράς αντίστοιχων επιδρομών ανά τις ΗΠΑ, εναντίον χώρων που συνδέονται με το APSP. Την ίδια ημέρα, το FBI πραγματοποίησε έφοδο στο Κέντρο Αλληλεγγύης Ουχούρου, επίσης στο Σεντ Λούις, και στο Σπίτι Ουχούρου στο Σεντ Πίτερσμπουργκ της Φλόριντα, καθώς και στον ραδιοφωνικό σταθμό Black Power 96,3 FM του APSP. Η πρόφαση για την καταστολή του κινήματος δόθηκε από το Υπουργείο Δικαιοσύνης των Ηνωμένων Πολιτειών, που διώκει τον Ρώσο Αλεξάντρ Ιόνοφ, για τον οποίο η αμερικανική κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι χρηματοδότησε και υποστήριξε μαύρες οργανώσεις ως μέρος μιας «εκστρατείας κακοήθους ξένης επιρροής κατά των ΗΠΑ».

Το κατηγορητήριο σχετίζεται με τη θεωρία συνωμοσίας που στηρίζει τμήμα του βορειοαμερικανικού κατεστημένου, και αφορά στην υποτιθέμενη ρωσική παρέμβαση στις αμερικανικές εκλογές του 2016, με τον Ιόνοφ να κατηγορείται πως διηύθυνε το Κίνημα κατά της Παγκοσμιοποίησης (AGMR), ένα όργανο που υποτίθεται πως στρατολογούσε πολιτικές ομάδες των ΗΠΑ για να προωθήσει τα ρωσικά κρατικά συμφέροντα. Το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ ανακοίνωσε επίσης κυρώσεις κατά του κ. Iόνοφ, της AGMR και δύο άλλων οργανώσεων που φέρεται να ελέγχονται από αυτόν, όπως ο ιστότοπος STOP-Imperialism και η Ionov Transcontinental, εταιρεία που, κατα το κατηγορητήριο, «έχει επιρροή στο Ιράν, τη Βενεζουέλα και τον Λίβανο», όλες χώρες-στόχοι του βορειοαμερικανικού ιμπεριαλισμού.

Ο  Ιόνοφ απάντησε σε σχετικό ερώτημα του BBC, πως «δεν έχω συναντήσει ποτέ ξανά τόση ανοησία και απατεωνιά», καθώς «δεν υπάρχουν συγκεκριμένα ονόματα, δεν υπάρχουν στοιχεία και δεν υπάρχουν κατανοητά επιχειρήματα». «Η ουκρανική κρίση έχει τρελάνει τους Αμερικανούς αξιωματούχους! Σύντροφοι, τώρα βλέπετε τι είδους “δημοκρατία” υπάρχει στις ΗΠΑ!» κατέληξε.

«Ξαφνικά, υποτίθεται ότι μας έχουν μεταβάλλει εργαλεία, λες και οι μαύροι άνθρωποι δεν έχουν δικό τους μυαλό για να ανακαλύψουν ποια είναι η πραγματικότητά μας και ποιος είναι υπεύθυνος γι’ αυτήν», δήλωσε ο Γιεσιτέλα: «κανένας Ρώσος δεν είναι υπεύθυνος για όσα αντιμετωπίζουμε καθημερινά στη ζωή μας», είπε χαρακτηριστικά. «Το κάνουν αυτό, εν μέρει, επειδή ούτε μία αφρικανική χώρα -ούτε καν οι νεοαποικιοκρατούμενοι κολαούζοι- δεν θέλουν να ενωθούν με τις Ηνωμένες Πολιτείες», είπε, αναφερόμενος όχι μόνο στις οικονομικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία, αλλά και στην απουσία των αφρικανών ηγετών από την ψηφιακή ομιλία Ζελένσκι προς τις αφρικανικές χώρες: το 93% των αρχηγών κρατών δεν παρέστη, παρά τις πιέσεις της Δύσης. «Αυτό αποκαλύπτει την κρίση στην οποία έχουν περιέλθει οι Ηνωμένες Πολιτείες, ο αμερικανικός ιμπεριαλισμός», δήλωσε η Διευθύντρια Αγώνα και Προπαγάνδας του APSP, Ακίλε Ανάι, σε συνέντευξη Τύπου στην Αγία Πετρούπολη της Φλώριδας, καταγγέλλοντας ότι πράκτορες του FBI την παρέσυραν έξω από το σπίτι της νωρίς το πρωί της Παρασκευής, λέγοντας ότι το αυτοκίνητό της είχε παραβιαστεί, ώστε να μπορέσουν να τη συλλάβουν και να κατασχέσουν τις ηλεκτρονικές συσκευές της.

Τα συγκεκριμένα γεγονότα αποτελούν,  με ένα τρόπο, το «κερασάκι στην τούρτα». Ο δομικός ρατσισμός κληρονομήθηκε στις δυτικές μητροπόλεις από την εποχή της αποικιοκρατίας, δημιουργώντας τις συνθήκες υποβάθμισης των έγχρωμων πολιτών των ΗΠΑ. Ο πόλεμος της Ουκρανίας έφερε ένα κλίμα νεομακαρθισμού, με δημοσιεύματα να αναφέρουν πως ρωσικά εστιατόρια και επιχειρήσεις σε όλες τις ΗΠΑ έχουν βανδαλιστεί και ορισμένοι ιδιοκτήτες έχουν λάβει απειλές για βόμβες. Τα εγχώρια κινήματα των ΗΠΑ και οι καταπιεσμένες κοινωνικές ομάδες είναι τα πρώτα θύματα αυτού του κοινωνικού πολέμου.

Συγκεκριμένα, μαύροι ακτιβιστές έχουν από καιρό καταγγείλει εκστρατεία μαύρου και κόκκινου τρόμου στις Ηνωμένες Πολιτείες, με την αναπληρώτρια καθηγητρια Αφροαμερικανικών Σπουδών στο Wayne State University, Μπάρντεν-Στέλι, να σημειώνει πως «στην πραγματικότητα, αυτό που κάνει ο αντικομμουνισμός/αντιμαρξισμός είναι να μετατρέπει οτιδήποτε αντιηγεμονικό ή μη συμμορφούμενο, σε ανατρεπτικό, υποκινούμενο έξωθεν ή προδοτικό, τιμωρώντας το ως κομμουνιστικό, κομμουνιστικής έμπνευσης ή κομμουνιστικής διείσδυσης και επομένως παράνομο, ή εγκληματικό».

Ο Αχαμού Μπαράκα, ηγέτης της Μαύρης Συμμαχίας για την Ειρήνη, έγραψε στο Twitter : « Όπως είχε προβλεφθεί, οι μαύροι ριζοσπάστες στοχοποιούνται ξανά επειδή δεν ευθυγραμμίζονται με την αυτοκρατορική ατζέντα των ΗΠΑ για την Ουκρανία. Το APSP ήταν επικριτικό για την εμπλοκή των ΗΠΑ στον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας», παραθέτοντας τη δήλωση του ακτιβιστή δικηγόρου Καμάου Φράνκλιν πως «αυτή είναι μια νέα επιχείρηση COINTELPRO, που είχε σκοπό να καταστρέψει τις μαύρες οργανώσεις».

Η συλλαβική συντομογραφία που προέρχεται από το Counter Intelligence Program (Πρόγραμμα Αντικατασκοπείας) αφορά μια σειρά από κρυφές και παράνομες δράσεις που διεξάγονταν ενεργά από το FBI με στόχο την παρακολούθηση, διείσδυση, δυσφήμιση και τη διάλυση εγχώριων αμερικανικών πολιτικών οργανώσεων, που το καθεστώς θεωρούσε ανατρεπτικές. Μεταξύ αυτών ήταν φεμινιστικές οργανώσεις, το Κομμουνιστικό Κόμμα ΗΠΑ, διοργανωτές κατά του πολέμου του Βιετνάμ, ακτιβιστές του κινήματος για τα πολιτικά δικαιώματα και του κινήματος Μαύρης Δύναμης (όπως ο Μάρτιν Λούθερ Κίνγκ, το Έθνος του Ισλάμ και το Κόμμα Μαύρων Πανθήρων), οι περιβαλλοντολογικές οργανώσεις και οργανώσεις για τα δικαιώματα των ζώων, το Αμερικανικό Ινδικό Κίνημα (AIM), τα κινήματα ανεξαρτησίας (συμπεριλαμβανομένων των ομάδων ανεξαρτησίας του Πουέρτο Ρίκο, όπως οι Νέοι Λόρδοι και το Σοσιαλιστικό Κόμμα του Πουέρτο Ρίκο), μια ποικιλία οργανώσεων που αποτελούσαν μέρος της ευρύτερης Νέας Αριστεράς κα.

Το ίδιο δηλώνει η Μάργκαρετ Κίμπερλι, ακτιβίστρια της ειρήνης συγγραφέας και αρθρογράφος στο Black Agenda Report, σημειώνοντας πως «το κυνήγι μαγισσών δεν είναι καινούργιο», αλλά μας πηγαίνει «πίσω στις επιδρομές Πάλμερ της κυβέρνησης Γούντροου Γουίλσον και στις αντικομμουνιστικές επιθέσεις που καταδίωξαν μεταξύ άλλων τον Πολ Ρόμπινσον και την Κλώντια Τζόουνς», ενώ «μετατράπηκαν στο Πρόγραμμα Αντικατασκοπείας, COINTELPRO, το οποίο κατέστρεψε το απελευθερωτικό κίνημα σκοτώνοντας και φυλακίζοντας την ηγεσία και δημιουργώντας διχόνοια εντός των ομάδων».

Η ίδια αναφέρει πως «ο φιλελεύθερος Τύπος που θα δημοσίευε τα Pentagon Papers ή θα αποκάλυπτε το σκάνδαλο Watergate σήμερα λειτουργεί ως κρατικός πράκτορας και παίρνει εντολές απευθείας από την κυβέρνηση Μπάιντεν», ενώ «εξακολουθούν να πλασάρουν το Russiagate σαν να ήταν αληθινό», παρότι η έρευνα «διήρκεσε δύο χρόνια και κόστισε εκατομμύρια δολάρια» χωρίς να καταλήξει κάπου. Προειδοποιεί πως «το APSP είναι κατά πάσα πιθανότητα μόνο το πρώτο θύμα», καθώς «όπως επεσήμανε ο Γκλεν Φορντ στο Black Agenda Report το 2018, ο σκοπός του Russiagate ήταν να προετοιμαστεί η λιτότητα και ο ατελείωτος πόλεμος»

«Τώρα οι ΗΠΑ βρίσκονται σε μια μεγαλύτερη στιγμή κρίσης, έχοντας αποτύχει στην προσπάθειά τους να χρησιμοποιήσουν την Ουκρανία ως όπλο εναντίον της Ρωσίας. Η προσπάθεια να καταστραφεί η οικονομία της Ρωσίας έχει αντίθετα δημιουργήσει ζημιές σε όλο τον κόσμο και έχει επιταχύνει την πολυπολικότητα που τόσο πολύ φοβούνται οι ΗΠΑ. Η Ουκρανία χάνει από τη Ρωσία, αλλά τα τσιράκια των ΗΠΑ στα εταιρικά μέσα ενημέρωσης και τα μέλη του Κογκρέσου και των δύο μεγάλων κομμάτων δεν θα μιλήσουν για αυτό που αποδεικνύεται αληθινό από όλες τις πηγές, που βρίσκονται εκτός κυβερνητικής επιρροής. Σε μια τέτοια στιγμή μπορούμε να περιμένουμε επιθέσεις σε αντιιμπεριαλιστικές ομάδες, με τους μαύρους να είναι οι πρώτοι στη σειρά που θα απαξιωθούν», καταλήγει η Κίμπερλι.