Σε αυτήν, δύο ή τρεις άνδρες-μέλη των ενόπλων δυνάμεων άνοιξαν πυρ κατά θαμώνων, σκοτώνοντας ένα μέλος της Εθνικής Φρουράς και έναν πολίτη και τραυματίζοντας άλλους δύο. Όπως προέκυψε στη συνέχεια από τις πληροφορίες στο διαδίκτυο και τα ΜΜΕ, τα περισσότερα ή και όλα τα θύματα ανήκαν στην ελληνική ομογένεια της περιοχής.

Το ελληνικό ΥΠΕΞ φαίνεται να έλαβε αποφάσεις με βάση μια συμπλοκή που δεν φαίνεται να σχετίζεται με την ένταση μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας, κρίνοντας με βάση την γεωγραφική θέση του Γρανίτνε και των περιοχών που συγκεντρώνεται η ελληνική ομογένεια. Είναι χαρακτηριστικό ότι η ίδια η Ομοσπονδία των ελληνικών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην Ουκρανία με ανακοίνωσή της ζήτησε από τα ελληνικά ΜΜΕ να αποφύγουν την πολιτικοποίηση του εγκλήματος. Η κίνηση έρχεται να εναρμονίσει την Ελλάδα με τις ΗΠΑ και άλλες χώρες που βλέπουν επικείμενη εισβολή της Ρωσίας, σενάριο που αν επαληθευτεί αναμένεται να οδηγήσει σε ενεργειακή κρίση.

Από τα δημοσιεύματα και τις δηλώσεις παραμένει «θολό» το αν όλα τα θύματα είναι ελληνικής καταγωγής, πιθανώς επειδή ο ένας από τους νεκρούς ανήκε στην Εθνοφρουρά και αποφεύγεται να του αποδοθεί άλλη εθνοτική ταυτότητα πλην της ουκρανικής. Οι Financial Times σε δημοσίευμά τους αναφέρουν ότι πηγή του ουκρανικού ΥΠΕΞ επιβεβαίωσε ότι όλα τα θύματα ανήκαν στην ελληνική κοινότητα που ζει στο νότιο τμήμα του Ντονμπάς, κοντά στην Μαριούπολη. Αντίθετα, στον εγχώριο Τύπο προβάλλεται ότι ελληνικής καταγωγής είναι ο νεκρός πολίτης (όπως και οι τραυματίες), ενώ ο δεύτερος νεκρός είναι Ουκρανός από το γειτονικό χωριό Μίρνε.

Σε θέμα-ανταπόκριση από το Κίεβο, τα Νέα αναφέρουν σε σημερινό τους δημοσίευμα ότι την Δευτέρα ο ένας από τους δύο τραυματίες πήρε εξιτήριο, σε αντίθεση με τον δεύτερο που παραμένει νοσηλευόμενος λόγω της σοβαρότητας των τραυμάτων του. Ο ένας από τους δύο νεκρούς κηδεύτηκε χτες.

Παρατίθενται επίσης μαρτυρίες που περιγράφουν το περιστατικό: Λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Κυριακής παρέα κυρίως Ελλήνων ομογενών διασκέδαζε μαζί με Ουκρανούς φίλους τους στο καφέ του χωριού. Στο χώρο βρισκόταν ένα άτομο εμφανώς μεθυσμένο, με πολιτικά ρούχα, το οποίο αντέδρασε έντονα όταν ο καταστηματάρχης του ζήτησε να φύγει. Είτε η παρέα των Ελλήνων ομογενών παρενέβη για να βοηθήσει τον ιδιοκτήτη είτε απλώς παρακολουθούσε τα τεκταινόμενα, ο άνδρας τράβηξε πιστόλι και άρχισε να πυροβολεί. Δεν διευκρινίζεται το τι ρόλο έπαιξε τουλάχιστον ακόμη ένας στρατιωτικός που έχει συλληφθεί ή και τρίτος που εμπλέκεται σύμφωνα με την ανακοίνωση του ελληνικού ΥΠΕΞ.

Το Γρανίτνε τυχαίνει να βρίσκεται ακριβώς στο ανατολικό άκρο των περιοχών που ελέγχουν οι κυβερνητικές δυνάμεις της χώρας, ενώ αμέσως μετά υπάρχει ο ποταμός Κάλμιους που λειτουργεί ως φυσικό σύνορο με τις περιοχές που ελέγχουν οι ρωσόφωνοι αυτονομιστές. Τις συνθήκες διαβίωσης εκεί είχε καταγράψει πριν λίγες ημέρες ρεπορτάζ της Deutsche Welle, με μαρτυρίες για το πώς οι κάτοικοι κυριολεκτικά «δεν ξέρουν τι τους ξημερώνει» και πρακτικά διασχίζουν καθημερινά την «εμπόλεμη ζώνη» παιδιά για να πάνε σχολείο και ενήλικες για να μεταβούν από τις κατοικίες τους στην δουλειά τους.