«Η κατασκευή του νέου φράχτη στα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο ήταν το ελάχιστο που μπορούσε να κάνει η κυβέρνηση για να νιώθουν ασφαλείς οι Έλληνες πολίτες οι οποίοι κρατάνε πολύ υψηλά το φρόνημα της χώρας σε μια τόσο δύσκολη συγκυρία», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης, συζητώντας με τον περιφερειάρχη Αν. Μακεδονίας – Θράκης Χρ. Μέτσιο, αμέσως μετά την αναλυτική παρουσίαση που του έγινε στις Φέρες για την πορεία εκτέλεσης των εργασιών κατασκευής του φράχτη.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι οι εργασίες προχωρούν ταχύτατα, το έργο θα ολοκληρωθεί τον Απρίλιο του 2021 όπως έχει προγραμματιστεί, και σε ερώτηση του αντιπεριφερειάρχη Έβρου Δ. Πέτροβιτς απάντησε ότι θα έρθει τότε στον Έβρο για να το εγκαινιάσει.

Πριν από την αναλυτική παρουσίαση του έργου κατασκευής του νέου φράχτη το λόγο πήρε ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Λ. Οικονόμου ο οποίος αναφέρθηκε στη επιτυχή αντιμετώπιση των προβλημάτων που παρουσιάστηκαν στα ελληνοτουρκικά σύνορα τον περασμένο Μάρτιο και δήλωσε πως οι Ένοπλες Δυνάμεις και η Αστυνομία προστατεύουν αποτελεσματικά και με αποφασιστικότητα τα σύνορα της Ελλάδας που είναι σύνορα της Ε.Ε.

Στην παρουσίαση παρόντες ήταν ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλο, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος καθώς και βουλευτές του νομού.

Καμία αναφορά σε κυρώσεις με Μητσοτάκη να «αλλάζει γραμμή» για την Τουρκία

Καθώς και σε αυτή τη Σύνοδο Κορυφής δεν υπήρξε καμία αναφορά σε κυρώσεις κατά της Τουρκίας -μία θέση που αποτελεί πάγιο αίτημα από την ελληνική πλευρά- ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αφενώς παραδέχτηκε ότι το ζήτημα της Ανατολικής Μεσογείου δεν ήταν στην ημερήσια διάταξη αρχικά, ωστόσο τελικά συζητήθηκε και αφετέρου έκανε μία προσπάθεια να στρέψει τη Σύνοδο σε άλλη γραμμή, θέτοντας το ζήτημα του εμπάργκο πώλησης όπλων προς την Τουρκία. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ έπειτα από τη Σύνοδο τόνισε ότι οι «Ευρωπαίοι ηγέτες καταδικάζουν αυτές τις ενέργειες (της Τουρκίας) και στις συζητήσεις τους επιβεβαίωσαν τα συμπεράσματα του προηγούμενου Συμβουλίου».

Επιπλέον, ο πρωθυπουργός παραδέχτηκε ότι το ζήτημα της Ανατολικής Μεσογείου δεν ήταν στην ημερήσια διάταξη αρχικά, ωστόσο τελικά συζητήθηκε. Σχετικά με το τελικό κείμενο συμπερασμάτων στην ουσία έγιναν οι ίδιες αναφορές με ότι ειπώθηκε στην προηγούμενη Σύνοδο Κορυφής και δόθηκε πίστωση χρόνο μέχρι τον Δεκέμβριο.

Συγκεκριμένα καλείται η Τουρκία:

«να σεβαστεί τα ψηφίσματα 550 και 789 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και τονίζει τη σημασία του καθεστώτος των Βαρωσίων, και επαναλαμβάνει την πλήρη αλληλεγγύη του προς την Ελλάδα και την Κύπρο
«να αντιστρέψει αυτές τις ενέργειες και να εργαστεί για τη μείωση των εντάσεων κατά τρόπο συνεπή και συστηματικό. Θα εξακολουθήσει να παρακολουθεί στενά το ζήτημα, προκειμένου να υπάρξει συνέχεια στα συμπεράσματα του της 2ας Οκτωβρίου»

Τόνισε ότι Ελλάδα και Κύπρος ζήτησαν να υπάρχει ρητή αναφορά στα συμπεράσματα της Συνόδου και υπογράμμισε ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κάλεσε την Τουρκία να αντιστρέψει τις ενέργειες στις οποίες προχώρησε την τελευταία περίοδο, με την έκδοση NAVTEX για το Ορούτς Ρέις και το άνοιγμα των Βαρωσίων.

«Έπρεπε μαζί με τον κ. Αναστασιάδη να εξηγήσουμε στους υπόλοιπους Ευρωπαίους για ποιο λόγο είναι σημαντικό το γεωπολιτικό κομμάτι για όλη την Ευρώπη και οι θέσεις μας έγιναν αντιληπτές», σημείωσε.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό θίχτηκε και το ζήτημα του εμπάργκο πώλησης όπλων προς την Τουρκία. Ο ίδιος τόνισε ότι «η καλύτερη έκφραση αλληλεγγύης που μπορεί να υπάρξει είναι κάποιες χώρες να μην επιτρέπουν την πώληση όπλων στην Τουρκία, όπλα που ενδεχομένως θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν κατά της κυριαρχίας κράτους-μέλους. Έθιξα το ζήτημα και η θέση μου έγινε απολύτως κατανοητή»