Σύμφωνα με ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ο χώρος του Δήμου Αθηναίων τελεί υπό κατάληψη η οποία επιγράφεται ως «Στέγη Αστέγων», η οποία σύμφωνα με τους καταληψίες προορίζεται «μόνο για Έλληνες». Μάλιστα, χαρακτηριστικό της προέλευσής τους είναι το γεγονός πως την αποκαλούν «hotspot για Έλληνες».
 
Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα, Κωστή Παπαϊωάννου, «φέρονται να ανήκουν σε Σύλλογο, ο οποίος είχε προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της ανέγερσης του τεμένους, και η προσφυγή του είχε απορριφθεί, ενώ συμμετέχουν και μέλη συλλόγων που κυκλοφορούν με στρατιωτικές στολές και ασκούν έλεγχο στοιχείων για την είσοδο στο χώρο».
 
Όπως αναφέρει ο κ. Παπαϊωάννου,  «έχει ως προφανή σκοπό, μεταξύ άλλων, να παρεμποδιστεί η ανέγερση του τεμένους, η οποία, όπως είναι γνωστό, αποτελεί απόφαση της Πολιτείας και διεθνή υποχρέωση της χώρας».
 
Αρκεί μία απλή αναζήτηση στο διαδίκτυο για να βρει κανείς σχετικές ανακοινώσεις των καταληψιών και να επιβεβαιώσει του λόγου το αληθές. Όπως σε μία από αυτές με την οποία παρουσιάζουν το «επίτευγμά» τους, στην οποία κάνουν λόγο για «στρατιές των μεταναστών που μεθοδευμένα διοχετεύονται στην Ευρώπη, συμπιέζουν τους μισθούς και υπονομεύουν τα εργατικά δικαιώματα μαζί με τα άλλα δικαιώματα των ιθαγενών πολιτών, δηλαδή κοινωνικά, πολιτιστικά και θρησκευτικά, τα οποία οι πολίτες της Ευρώπης κατέκτησαν με πολύχρονους αγώνες».

Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί πως, σύμφωνα με δημοσιεύματα, πρωταγωνιστές της κίνησης είναι σύλλογοι όπως οι «Πολίτες Οπλίτες» και «Αναγέννηση Ελλήνων».

 
Όπως υπογραμμίζει ο κ. Παπαϊωάννου, «η δράση αυτών των ομάδων θυμίζει εκδηλώσεις μίσους του παρελθόντος και εγκυμονεί κινδύνους για τη δημόσια τάξη και ασφάλεια», ενώ όπως ανακοίνωσε έχει «ήδη απευθυνθεί αρμοδίως σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς ζητώντας την παρέμβασή τους».