Ο Ασάνζ καταζητείται από τις αμερικανικές αρχές για 18 κατηγορίες, μεταξύ των οποίων και για κατασκοπεία, που σχετίζονται με τη δημοσιοποίηση από το WikiLeaks τεράστιων όγκων εμπιστευτικών αμερικανικών στρατιωτικών αρχείων και διπλωματικών τηλεγραφημάτων, τα οποία, σύμφωνα με την Ουάσινγκτον, έθεσαν σε κίνδυνο ζωές.

Οι αποκαλύψεις του έφεραν στο φως, μεταξύ άλλων, τα αμερικανικά εγκλήματατα στο Αφγανιστάν και το Ιράκ, με τους υποστηρικτές του σε όλο τον κόσμο να ξεκαθαρίζουν ότι η δίωξή του αποτελεί μια πολιτικά υποκινούμενη επίθεση κατά της δημοσιογραφίας και της ελευθερίας του λόγου.

Το Υπουργείο Εσωτερικών δήλωσε ότι η έκδοσή του έχει πλέον εγκριθεί, αλλά μπορεί ακόμη να ασκήσει έφεση κατά της απόφασης. Το WikiLeaks δήλωσε ότι θα το κάνει. Αν όμως απορριφθεί η έφεση, ο Ασάνζ πρέπει να εκδοθεί εντός 28 ημερών.

«Σε αυτή την περίπτωση, τα δικαστήρια του Ηνωμένου Βασιλείου δεν διαπίστωσαν ότι θα ήταν καταπιεστική, άδικη ή κατάχρηση διαδικασίας η έκδοση του κ. Ασάνζ», ανέφερε το υπουργείο Εσωτερικών σε ανακοίνωσή του.