Η διακοπή των λεγόμενων διασυνδετήριων αγωγών θα είναι μεταξύ των πρώτων μέτρων στο πλαίσιο του σχεδίου έκτακτης ανάγκης φυσικού αερίου του Ηνωμένου Βασιλείου, το οποίο θα μπορούσε να ενεργοποιηθεί από την National Grid εάν οι προμήθειες μειωθούν τους επόμενους μήνες.

Οι ευρωπαϊκές εταιρείες φυσικού αερίου απηύθυναν έκκληση προς το Ηνωμένο Βασίλειο να συνεργαστεί με την ΕΕ και προειδοποίησαν ότι το κλείσιμο των διασυνδέσεων θα μπορούσε να αποβεί μπούμερανγκ, εάν προκύψουν παρατεταμένες ελλείψεις. Η Βρετανία εισάγει μεγάλες ποσότητες φυσικού αερίου από την ήπειρο στην κορύφωση του χειμώνα. «Θα τους συνιστούσα οπωσδήποτε [στο Ηνωμένο Βασίλειο] να επανεξετάσουν τη διακοπή της διασύνδεσης [σε περίπτωση κρίσης]», δήλωσε ο Bart Jan Hoevers, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Δικτύου Διαχειριστών Συστημάτων Μεταφοράς Φυσικού Αερίου, μιας ισχυρής ομάδας, στα μέλη της οποίας περιλαμβάνονται η ιταλική Snam και η βελγική Fluxys. «Διότι, ενώ είναι επωφελής για την ήπειρο το καλοκαίρι, είναι επίσης επωφελής για το Ηνωμένο Βασίλειο το χειμώνα».

Οι Financial Times αναφέρει πως η Γερμανία και οι Κάτω Χώρες ενεργοποίησαν αυτό το μήνα τα δικά τους σχέδια έκτακτης ανάγκης, επανεκκινώντας τις μονάδες άνθρακα και προτρέποντας τη βιομηχανία να μειώσει τη χρήση φυσικού αερίου μετά τη διακοπή των εξαγωγών φυσικού αερίου από τη Ρωσία. Από τον Μάρτιο, δύο υποθαλάσσιοι αγωγοί που συνδέουν τη Βρετανία με το Βέλγιο και την Ολλανδία λειτουργούν στο μέγιστο δυνατό βαθμό, εξάγοντας 75 εκατ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου την ημέρα στην ήπειρο, καθώς η Ευρώπη σπεύδει να δημιουργήσει ένα αποθηκευτικό απόθεμα έναντι περαιτέρω ρωσικών περικοπών.

Το Ηνωμένο Βασίλειο διαθέτει ελάχιστη αποθηκευτική ικανότητα φυσικού αερίου, οπότε οι πλεονάζουσες προμήθειες, συμπεριλαμβανομένων των εισαγόμενων φορτίων υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), αποστέλλονται στην ήπειρο όταν η ζήτηση είναι χαμηλή τους καλοκαιρινούς μήνες. Αλλά κατά τη διάρκεια πολύ ψυχρών χειμερινών περιόδων, όπως η καταιγίδα “Beast from the East” το 2018, το Ηνωμένο Βασίλειο έχει λάβει έως και 20-25% του φυσικού αερίου του μέσω των αμφίδρομων διασυνδέσεων με τις χώρες της ΕΕ, σύμφωνα με αναλυτές.