«Υποστηρίζω την ιδέα», είπε η Τρας στους νομοθέτες την περασμένη εβδομάδα. «Το εξετάζουμε πολύ προσεκτικά. Στην πραγματικότητα, οι Καναδοί μόλις ψήφισαν νομοθεσία Αυτό είναι ένα θέμα για το οποίο εργαζόμαστε από κοινού με το Υπουργείο Εσωτερικών και το Υπουργείο Οικονομικών, αλλά σίγουρα συμφωνώ με την ιδέα. Απλώς πρέπει να κατανοήσουμε σωστά τις ιδιαιτερότητες της».

Το Ηνωμένο Βασίλειο ανακοίνωσε επίσης ότι θα φιλοξενήσει μια διάσκεψη το επόμενο έτος που θα επικεντρωθεί στο να βοηθήσει την Ουκρανία να ανακάμψει από τη ζημιά που προκάλεσε η εισβολή της Ρωσίας καθώς τα έθνη συγκεντρώνονται στην Ελβετία για τη φετινή εκδήλωση. «Έχουμε καθοδηγήσει στη στήριξη της Ουκρανίας κατά τη διάρκεια του πολέμου και θα συνεχίσουμε να ηγούμαστε στην υποστήριξη του Σχεδίου Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης της ουκρανικής κυβέρνησης», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Τρας.

Ακόμα, το πρακτορείο ειδήσεων Reuters αναφέρει ότι η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων προτείνει μια δομή χρηματοδότησης που χρησιμοποιήθηκε στο παρελθόν κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19 για να βοηθήσει στην ανοικοδόμηση της Ουκρανίας με επενδύσεις έως και 100 δισεκατομμυρίων ευρώ (104,3 δισεκατομμύρια δολάρια).

Επικαλούμενο επίσημο έγγραφο, το Reuters ανέφερε ότι το Ταμείο EU-Ukraine Gateway Trust Fund (EU GTF) θα επιδιώξει να έχει αρχικά 20 δισεκατομμύρια ευρώ (20,8 δισεκατομμύρια δολάρια) σε συνεισφορές από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τον προϋπολογισμό της ΕΕ με τη μορφή επιχορηγήσεων, δανείων και εγγυήσεις. Οι εγγυήσεις ειδικότερα θα έχουν πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα, οδηγώντας σε έργα υποδομής συνολικού ύψους περίπου 100 δισεκατομμυρίων ευρώ, αναφέρει το έγγραφο, περίπου το ήμισυ των πιο άμεσων αναγκών της Ουκρανίας.