Σύμφωνα με υψηλόβαθμο αξιωματούχο του ιρανικού Υπουργείου Βιομηχανίας, Ορυχείων και Εμπορίου, τα κοιτάσματα λιθίου θα μπορούσαν να περιέχουν περίπου 8,5 εκατομμύρια μετρικούς τόνους έτοιμους προς εξόρυξη, γεγονός που θα τα καθιστούσε μία από τις μεγαλύτερες παγκόσμιες ανακαλύψεις.

Επί του παρόντος, η Χιλή είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός λιθίου το 2022, με περίπου 39.000 ΜΤ. Τα αποθέματα της χώρας είναι τα μεγαλύτερα στον κόσμο, με 9,3 εκατομμύρια μ.τ. Μέχρι τώρα, τα δεύτερα μεγαλύτερα αποθέματα λέγεται ότι ήταν στην Αυστραλία, με 3,8 μτ.

Ο Ebrahim Ali Molabeigi, επικεφαλής του τμήματος εξερεύνησης του MIMT, δήλωσε ότι περισσότερα αποθέματα λιθίου θα μπορούσαν να ανακαλυφθούν στο Hamedan, μια περιοχή με μεγάλα κοιτάσματα αργίλου.

Επιπλέον, ο Molabeigi ελπίζει ότι το Ιράν θα βρει έναν οικονομικά αποδοτικό τρόπο εξόρυξης του υλικού λόγω της αυξανόμενης ζήτησής του στις παγκόσμιες αγορές.

«Στον σημερινό κόσμο, αυτό το στρατηγικό και πολύτιμο μέταλλο έχει μεγάλη σημασία για την πρόοδο των τεχνολογιών», δήλωσε ο Molabeigi.

«Αυτό το ορυκτό ανακαλύπτεται συνήθως σε μια περιοχή με άργιλο, γεγονός που καθιστά το ανακαλυφθέν απόθεμα μοναδικό σε ολόκληρη τη χώρα», πρόσθεσε.

Ο δείκτης τιμών λιθίου αυξήθηκε κατά 182,6% σε ετήσια βάση από τα μέσα Δεκεμβρίου 2022, σύμφωνα με την Benchmark Mineral Intelligence.

Εν τω μεταξύ, η S&P Global προειδοποίησε για παγκόσμια έλλειψη λιθίου ήδη από το 2024 λόγω της αυξανόμενης ζήτησης. Η εταιρεία παροχής πληροφοριών υποστηρίζει ότι τα σημερινά 53 έργα εξόρυξης λιθίου, που κοστίζουν περίπου 37,8 δισ. δολάρια ετησίως, θα εξακολουθήσουν να μην μπορούν να καλύψουν την παγκόσμια ζήτηση ακόμη και αν αναπτυχθούν επιθετικά έως το 2030.