
Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται τα ιρανικά αντίποινα στο Ισραήλ. Τρεις νεκροί και 40 τραυματίες στο Ισραήλ από τα ιρανικά αντίποινα.
Σειρήνες αεροπορικής επιδρομής ήχησαν σε ολόκληρο το Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένων του Τελ Αβίβ και της Ιερουσαλήμ, αναγκάζοντας τους κατοίκους να σπεύσουν σε καταφύγια, καθώς διαδοχικά κύματα ιρανικών πυραύλων διέσχιζαν τον ουρανό.
Η πυροσβεστική του Ισραήλ έκανε λόγο για «πολλά μείζονα συμβάντα» σε προάστια του Τελ Αβίβ.
Η Τεχεράνη ανέφερε πως εκτόξευσε πυραύλους εναντίον «δεκάδων στόχων», ανάμεσά τους «στρατιωτικές βάσεις και υποδομές» στο Ισραήλ.
«Η αντιπαράθεση αυτή δεν θα τελειώσει με τις περιορισμένες ενέργειες της περασμένης νύχτας και τα ιρανικά πλήγματα θα συνεχιστούν· αυτή η ενέργεια θα είναι πολύ οδυνηρή και ολέθρια για τους επιτιθέμενους», δήλωσε ανώνυμα ένας Ιρανός αξιωματούχος, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Fars.
Το Ισραήλ υποστηρίζει ότι έπληξε δεκάδες στόχους στην Τεχεράνη κατά τη διάρκεια της νύχτας
Σε στρατιωτική ενημέρωση αναφέρεται ότι οι στόχοι «περιλάμβαναν υποδομές αντιαεροπορικών πυραύλων, στο πλαίσιο προσπάθειας αποσυναρμολόγησης» των δυνατοτήτων αεράμυνας γύρω από την πρωτεύουσα του Ιράν.
Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι δεκάδες μαχητικά αεροσκάφη συμμετείχαν στις επιδρομές. «Για πρώτη φορά από την αρχή του πολέμου, σε απόσταση άνω των 1.500 χιλιομέτρων από τα ισραηλινά εδάφη, η [ισραηλινή αεροπορία] έπληξε συστήματα άμυνας στην περιοχή της Τεχεράνης.»
Ήταν το δεύτερο κύμα νυχτερινών επιθέσεων που πραγματοποίησε το Ισραήλ
Χθες, Παρασκευή 13 Ιουνίου 2025, το Ισραήλ εξαπέλυσε την πιο εκτεταμένη αεροπορική επιχείρηση στην ιστορία του, με κωδική ονομασία «Rising Lion», στοχεύοντας σε πυρηνικές εγκαταστάσεις και στρατηγικούς στόχους στο Ιράν. Η επιχείρηση περιλάμβανε πάνω από 200 ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη και μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones), τα οποία έπληξαν περισσότερους από 100 στόχους, μεταξύ των οποίων το εργοστάσιο εμπλουτισμού ουρανίου στο Νατάνζ και στρατιωτικές εγκαταστάσεις στη Σιράζ και το Ισφαχάν. Η Μοσάντ φέρεται να είχε εγκαταστήσει μυστική βάση drones κοντά στην Τεχεράνη και να είχε διεισδύσει στο Ιράν με καταδρομείς και ακριβείας όπλα, εξασφαλίζοντας αεροπορική υπεροχή για τις επιθέσεις.
Η επιχείρηση του Ισραήλ είχε ως στόχο να εξαλείψει το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, το οποίο το Τελ Αβίβ θεωρεί απειλή για την ασφάλειά του. Η Τεχεράνη αρνείται ότι το πρόγραμμα έχει στρατιωτικό χαρακτήρα και καταδικάζει τις ισραηλινές επιθέσεις ως «πράξεις πολέμου». Η διεθνής κοινότητα εκφράζει ανησυχία για την κλιμάκωση της σύγκρουσης και τις συνέπειές της στην περιοχή.
Η διεθνής κοινότητα εκφράζει έντονη ανησυχία για την κλιμάκωση της σύγκρουσης και τις συνέπειές της στην περιοχή. Η Ρωσία και άλλες χώρες της περιοχής, όπως η Ιορδανία και η Σαουδική Αραβία, κατηγορούν το Ισραήλ για κλιμάκωση της σύγκρουσης, ενώ η Βρετανία και οι Ηνωμένες Πολιτείες καλούν και τις δύο πλευρές σε αυτοσυγκράτηση.
«Ανούσιες», μετά την ισραηλινή επίθεση, οι συνομιλίες με τις ΗΠΑ για το πυρηνικό πρόγραμμα, ανακοίνωσε το Ιράν
Το Ιράν ανακοίνωσε χθες, Παρασκευή, ότι ο διάλογος με τις ΗΠΑ για το πυρηνικό του πρόγραμμα είναι «ανούσιος» μετά τις μεγαλύτερες αεροπορικές επιδρομές του Ισραήλ κατά της επικράτειάς του, κατηγορώντας την Ουάσινγκτον ότι υποστήριξε την επίθεση.
«Η άλλη πλευρά (οι ΗΠΑ) ενήργησε κατά τρόπο που καθιστά ανούσιο τον διάλογο. Δεν μπορεί κάποιος να υποστηρίζει ότι διαπραγματεύεται και την ίδια ώρα να διαχωρίζει την εργασία επιτρέποντας στο σιωνιστικό καθεστώς (Ισραήλ) να στοχοθετεί το έδαφος του Ιράν», μετέδωσε το ιρανικό ημιεπίσημο πρακτορείο ειδήσεων Tasnim επικαλούμενο δήλωση του εκπροσώπου Εσμαήλ Μπαγαεΐ του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών.
Πηγές: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ