Όπως μεταδίδει το Al Jazeera, το υπουργείο Εξωτερικών του Ιράν αρνήθηκε ότι υπάρχει προθυμία της χώρας να «συμβιβάσει» τη στάση της στις συνεχιζόμενες έμμεσες διαπραγματεύσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες για την αποκατάσταση της πυρηνικής συμφωνίας του 2015 με τις παγκόσμιες δυνάμεις.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Σαΐντ Χατιμπζαντέχ, δήλωσε αργά το Σάββατο ότι ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, δεν αναφέρθηκε σε συμβιβασμό στην συνάντηση που είχε νωρίτερα το μήνα με τον εμίρη του Κατάρ, Σεΐχη Ταμίμ μπιν Χαμάντ Αλ Θάνι.

«Είναι πολύ σαφές από το πλαίσιο των δηλώσεων του ηγέτη ότι η “μπάλα” βρίσκεται στο “γήπεδο” των ΗΠΑ, οι οποίες πρέπει να λάβουν σοφές πολιτικές αποφάσεις για να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις τους», είπε.

Τα σχόλια έρχονται αφότου ο υπουργός Εξωτερικών του Κατάρ, Σεΐχης Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν Αλ Θάνι, δήλωσε στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt ότι η ιρανική ηγεσία είχε εκφράσει την ετοιμότητά της για συμβιβασμό σχετικά με «τον ιρανικό πυρηνικό φάκελο».

Ο Χατιμπζαντέχ πρότεινε ότι μπορεί να έχει συμβεί λάθος μετάφραση των σχολίων.

Οι συνομιλίες για την αποκατάσταση του Κοινού Συνολικού Σχεδίου Δράσης, όπως είναι επίσημα γνωστή η συμφωνία, έχουν σταματήσει από τον Μάρτιο. Οι ΗΠΑ εγκατέλειψαν μονομερώς τη συμφωνία το 2018, επιβάλλοντας σκληρές κυρώσεις.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Χοσεΐν Αμιραμπντολαχιάν, και ο επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, είχαν τηλεφωνική επικοινωνία νωρίτερα αυτή την εβδομάδα για να συζητήσουν την εξέλιξη των συνομιλιών.