«Η επίθεση στη Μελβούρνη της Αυστραλίας διεξήχθη από έναν στρατιώτη του Ισλαμικού Κράτους» μετέδωσε το πρακτορείο Amaq της οργάνωσης, προσθέτοντας ότι η επίθεση αποτελεί αντίποινα για τη συμμετοχή της χώρας σε στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά του «ΙΚ».
 
Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, η αστυνομία της Αυστραλίας πυροβόλησε και σκότωσε την Δευτέρα τον ένοπλο, Γιακούμπ Κάιρε, ο οποίος κρατούσε μία γυναίκα όμηρο μέσα σε ένα διαμέρισμα στη Μελβούρνη. Η αστυνομία επιβεβαίωσε ότι ο δράστης, ο οποίος είχε απαλλαχθεί από την κατηγορία ότι σχεδίαζε να επιτεθεί μια στρατιωτική βάση του Σίδνεϊ το 2009 αλλά βρισκόταν ελεύθερος με αναστολή για άλλες κατηγορίες, είχε σκοτώσει νωρίτερα έναν άνδρα στον προθάλαμο του κτηρίου όπου βρισκόταν το διαμέρισμα.
 
Η γυναίκα όμηρος διασώθηκε χωρίς να τραυματιστεί, ενώ τρείς αστυνομικοί νοσηλεύονται με επιφανειακά τραύματα από σφαίρες. Ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας, Μάλκολμ Τέρνμπουλ, έκανε λόγο για «άνανδρο έγκλημα» και «τρομοκρατική πράξη» που «τονίζει την ανάγκη να είμαστε συνεχώς σε εγρήγορση».