Όπως μεταδίδει το Middle East Eye, η απόφαση, που ανακοινώθηκε από τον Υπουργό Παιδείας του Ισραήλ, Σάσα Μπίτον, ανέφερε ότι στα σχολεία θα χορηγηθούν προσωρινές άδειες που θα τους επιτρέψουν να συνεχίσουν να λειτουργούν για ένα χρόνο, υπό την προϋπόθεση ότι θα γίνουν ενέργειες για την τροποποίηση των προγραμμάτων σπουδών.

Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι θεωρούν ότι η κίνηση αποτελεί μέρος μιας προσπάθειας να εξαναγκαστούν οι Παλαιστίνιοι μαθητές στην Ιερουσαλήμ να μετεγγραφούν σε σχολεία που διδάσκουν το ισραηλινό πρόγραμμα σπουδών.

Θεωρούν ότι ο περιορισμός των αδειών των έξι σχολείων είναι μόνο ένα προοίμιο για την εφαρμογή των ίδιων μέτρων στα υπόλοιπα παλαιστινιακά σχολεία στην Ιερουσαλήμ.

Το περιεχόμενο που θεωρείται απαράδεκτο για το Ισραήλ, και τίθεται προς λογοκρισία, περιλαμβάνει το λογότυπο της Παλαιστινιακής Αρχής, την Παλαιστινιακή σημαία, μαθήματα που συζητούν τον παλαιστινιακό αγώνα κατά της κατοχής, το δικαίωμα επιστροφής των αιχμαλώτων, τη μετανάστευση εποίκων στην Παλαιστίνη κλπ.